Tévinformációk a kamuvideóról, Harangozó Tamás cáfol

Továbbra is megválaszolatlan kérdés, hogy kinek a megrendelésére készült a politikai botrányt okozó bajai „kamuvideó”. A nyilvánosságra került sajtóhírek szerint a megrendezett „fideszes szavazatvásárlást” bemutató felvételt Kőrös Gusztáv Tibor készítette, a főszerepet pedig G. Róbert alakította.

A Blikk korábbi közlése szerint Kőrös – aki a botrány kirobbanásáig a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció tagja volt, majd az ügy miatt kilépett a szervezetből – a rendőrségen állítólag azt vallotta: az MSZP sporttagozatának alelnöke, Király György rendelte meg tőle a felvételt afféle oktatóvideóként. Ezt a szocialista politikus később közleményben tagadta, ahogyan a párt bármilyen egyéb közreműködését is. Kőrös legutóbb a Blikknek már nem kívánt arról nyilatkozni, hogy fenntartja-e a rendőrségen tett állítólagos vallomását, mindössze azt közölte: csak a jövő héten vállalja a nyilvánosságot, „a televízióban”. Azt tehát, hogy pontosan kinek az ötlete, megrendelése alapján készült a felvétel, továbbra sem tudni biztosan.

A videó útjával kapcsolatban már annál több téves információ jelent meg az elmúlt napokban. Tény, hogy a felvételt egy CD-n Király György –és egy másik, helyi közvetítő – vitte be az MSZP Jókai utcai székházába, ahol Szakács László pártelnöki kabinetfőnök vette át tőlük. Miután megnézte, értesítette róla a jogi beadványokkal és egyéb rendészeti kérdésekkel foglalkozó frakcióvezető-helyettes Harangozó Tamást, aki szintén megnézte a felvételt, majd rögtön feljelentést is tett az ügyben, személyesen értesítve róla az országos rendőrfőkapitányt is. Az MTI legutóbb azt állította, hogy Papp Károly rendőrfőkapitány a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén azt mondta, hogy Harangozó jelen volt a székházban a videó átadásánál, a nyomozás során pedig lefoglalták a pártszékház megfigyelő kameráinak felvételeit is bizonyítékként. Előbbit maga az érintett, utóbbit pedig a párt cáfolta. Harangozó Tamás közölte: személyével kapcsolatban valótlan és rágalmazó állítások jelentek meg, ezért megteszi a szükséges jogi lépéseket. „Az első perctől kezdve világosan elmondtam, hogy a felvétel átadásánál nem voltam jelen. Ezt megdönthetetlen bizonyítékokkal – tárgyi bizonyíték és tanúvallomások – igazolni tudom” – írta közleményében.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke kérdésünkre azt mondta: a zárt ülésen elhangzottakról nem adhat tájékoztatást, de azt a „leghatározottabban” állítja, hogy Harangozó Tamás nem volt jelen az átadásnál, és erre vonatkozó rendőrségi tájékoztatás sem hangzott el. Szerettük volna megtudni Papp Károly országos rendőrfőkapitánytól is, hogy – a közszolgálati média állításának megfelelően – valóban tett-e kijelentést Harangozó Tamás szerepével kapcsolatban (ha nem, akkor tesz-e lépéseket a nevéhez kötött állítások miatt), de az ORFK csak annyit közölt: a főkapitány zárt ülésen vett részt.

Az ügyben felmerül egy további, meglehetősen érdekes kérdés. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn a köztelevízió Az Este című műsorában egyebek között arról beszélt, hogy Zsigó Róbert fideszes bajai polgármester már a megismételt választás napja előtt feljelentést tett, mert arról kapott információt, hogy „készül egy ilyesmi akció, ahol tűzifát, pénzt és ezt meg azt ígérgetnek (…) az idő őt igazolta, mert mégiscsak megtörtént”. Kocsis Máté kijelentésében az az érdekes, hogy a videóról azóta bebizonyosodott – amellyel kapcsolatban eszerint már a választás előtt feljelentést tettek –, hogy az csak a választás után két nappal készült. Kérdés, hogy Zsigó Róbert kitől származó és milyen információk alapján tette meg bejelentését. Kerestük a kormánypárti politikust, sikertelenül.

Lassan tisztul a kép a botrányos bajai választások után
Lassan tisztul a kép a botrányos bajai választások után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.