Helmeczyvel erősítenek Bajnaiék

A Haza és Haladás Egyesület jelölésében, de várhatóan az Együtt–PM és az MSZP közös jelöltjeként indul jövőre az országgyűlési választásokon Helmeczy László ügyvéd – tudta meg a Népszabadság.

Bajnai Gordon az Együtt–PM szövetség vezetőjeként a következő napokban mutatja be nyilvánosan az eddig még nem ismertetett jelölteket: így ma a nyírbátori körzet jelöltjeként induló Helmeczyt. E kerület korábban Veres János körzete volt, az egykori pénzügyminiszter azonban – miután az MSZP EP-listájának egyik befutóhelyén áll – várhatóan Brüsszelben folytatja.

Az ellenzék koordinált indulásról szóló megegyezése alapján az Együtt–PM 31 körzetben állíthat saját jelölteket, a fennmaradó 75-ben az MSZP jelöltje száll versenybe. Huszonnyolc körzetben megnevezte vagy már be is mutatta jelöltjeit a Bajnai vezette szövetség, míg három kerületben (XII. kerület, Győr, Nagykanizsa) a következő hetekben teszi ezt meg. Ami a már biztos jelölteket illeti: a volt Fidesz-alapító Szelényi Zsuzsa a II. kerületben, Cake Olivio a VII. kerületben, a háziorvos Komáromi Zoltán a szentesi körzetben, a volt dohánygyári vezető, Szalóczi Géza az egri kerületben, a volt SZDSZ-es (azóta Szema-alapító és Szema-alelnök) Sértő-Radics István a Szolidaritás színeiben Vásárosnaményban indul.

Helmeczy László
Helmeczy László

Az MSZP-vel való tárgyalások során „meglepetésszerűen” átadott kaposvári körzetben (itt eredetileg Lamperth Mónika egykori miniszter volt az induló, aki egyéni és országos listás hely nélkül nem lesz a következő parlament tagja) az Együtt–PM az újságíró Huszka Imrét indítja – ezt Együtt–PM-es forrásaink is megerősítették. Nem Huszka az egyetlen újságíró, aki Bajnaiék jelöltje lett: Bod Tamás a gyulai, a szintén médiamunkás Nagy-Korsa Judit pedig a miskolci körzetben indul jövőre. Forrásaink megerősítették, hogy az eddig még szintén nyitott sárbogárdi körzetben a korábbi független polgármester, Juhász János lesz a jelölt.

Visszatérve Helmeczy Lászlóra: ő jól ismert szereplője a politikai közéletnek. Korábban nemcsak országgyűlési képviselője, de egy darabig a Fidesz szabolcsi elnöke, majd később egy évig parlamenti képviselője is volt, egészen vitás kizárásáig. Később a Harmadik Oldal Magyarországért Országos Önkormányzati Egyesület, illetve a Centrum Párt egyik alapítója, majd alelnöke, s nevéhez fűződik az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Szövetség létrehozása is; ez utóbbi szervezet az MDF-fel állított közös jelölteket 2006-ban.

Ügyvédként számos kiemelt ügyben látott el jogi képviseletet, így például az olaszliszkai lincselés áldozatának családját vagy a gyilkosság áldozatává lett kézilabdázó, Marian Cozma családját képviselte.

Néhány éve a Hír TV „drogügyének” egyik szereplője volt. Ennek során a televízió riporterei azt állították: közreműködött abban, hogy a jobboldali újságírók ellen (egyikük hosszabb ideig a Fidesz-frakció sajtófőnöke volt) kábítószeres ügyet kreáljanak. Helmeczy rágalmazási perben bizonyította az állítások megalapozatlanságát. Ő képviselte a romagyilkosságok egyik áldozatának családját is.

Ami a további jelöléseket illeti: az Együtt–PM kampányáért felelős szakemberek, így Szigetvári Viktor és Karácsony Gergely egyéniben nem, de a listán biztos befutóhelyet kaphatnak, s a PM egyik társelnöke, Szabó Tímea is így juthat parlamenti mandátumhoz. A másik társelnök, Jávor Benedek és a PM-pártigazgató Dorosz Dávid a szövetség EP-listájára kerülhet, ezért nem szerepelnek az egyéni körzetek egyikében sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.