Helyosztó a Jobbikban

Végénél tart az egyéni körzetek elosztása a Jobbikban. A mostani frakcióból Hegedűs Tamás volt SZDSZ-es tagsága miatt került tiltólistára. A helyzet úgy hozta, hogy a két egykori MSZMP-tag jobbikos képviselő – Korondi Miklós és Nyikos László – sincs a jelöltek között.

Eldőlt, hogy kimarad Zagyva György Gyula. Egyéniben nem indul Szabó Gábor pártigazgató sem: őt túlságosan leterhelik egyéb tisztségei. Legfeljebb néhány körzet sorsa bizonytalan, az esetek túlnyomó többségében már tudni lehet, ki indul a Jobbik színeiben a jövő évi választáson – erősítette meg Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője és Novák Előd alelnök.

A korábbi sajtóhír, hogy Zagyva György Gyulából nem lesz jelölt, mára tényként kezelhető. Novák szerint ennek „összetett okai” vannak. Vona Gábor pártelnök korábban visszautasította azt a feltevést, hogy Zagyvától botrányos megnyilvánulásai miatt próbálna szabadulni a Jobbik.

Terjednek olyan hírek is, hogy a párt elnöksége megtiltotta az indulást a hajdani állampárt (MSZMP), valamint az SZDSZ volt tagjai számára, de ez csak részben fedi a valóságot. Az MSZMP-tagság – mondta Novák Előd – nyilván nem jó ajánlólevél, és olyanok szóba se jöhetnek, akik vezető pozíciót töltöttek be a pártállamban.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Általános tiltás azonban az MSZMP esetében nincs, egyéni mérlegelés dönt. Más kérdés, hogy Novák tudomása szerint a párt jelöltjei között immár nincsenek egykori MSZMP-tagok. A jelenlegi jobbikos parlamenti képviselők közül ketten érintettek (a már említett Korondi Miklós és Nyikos László), de – egyéb megfontolásokból – egyiküket sem indítják. Az SZDSZ-es tagság viszont valóban kizáró oknak számít – jelentette ki Novák Előd.

Így aztán Hegedűs Tamás a következő ciklusban már biztosan nem lesz parlamenti képviselő a Jobbik színeiben. Egyébiránt Hegedűs a kilencvenes évek közepéig nem csupán az SZDSZ-nek, hanem 1998-ig a Hit Gyülekezetének is tagja volt. Értesüléseink szerint Hegedűs a szélsőjobboldali párton belüli „mérsékelt” irányzathoz tartozik.

Vagy inkább: tartozott. Csekély sikerrel bár, de igyekezett a politikai centrum felé vinni a Jobbikot. Képviselőtársai jó része bizalmatlan volt vele szemben: hol „liberális elhajlónak”, hol „Fidesz-bérencnek” nevezték.

Hegedűs Tamás nem kívánt nyilatkozni, ahogyan Nyikos László sem. Korondi Miklós annyit mondott, hogy „közös megegyezéssel” nem indul, de ebben nem játszik szerepet egykori kényszerű MSZMP-tagsága. Pártja más feladatot szán neki. A Jobbik a legerősebb jelölteket keresi, az ő helyét például Volner János veszi át a ceglédi körzetben.

Novák Előd elmondása szerint nem indul egyéniben Szabó Gábor sem. A magyarázat: azon túl, hogy a jelöltek állításával foglalkozó bizottságnak a vezetője, Szabó párigazgató és kampányfőnök is egy személyben. Tisztségei mellett nem maradna energiája arra, hogy saját körzetében is kampányoljon.

Azt már mi tesszük hozzá: nagyot kell fordulnia a világnak ahhoz, hogy egy jobbikos jelöltnek reális esélye legyen egyéniből bejutni a parlamentbe.

A most is érzékelhető belső feszültségek gyaníthatóan erősödni fognak, amikor a pártlista összeállítása kerül terítékre. Az új választójogi rendszerben a Jobbik frakciója – az elért eredménytől függően – akár a harmadára is csökkenhet. A pártlista összetételéről jóval később születik hivatalos döntés: Mirkóczki Ádám szóvivő szerint még az is elképzelhető, hogy csak nem sokkal a választás előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.