Nácik között lehet zsidózni

Egy olyan környezetben, ahol a résztvevők egyöntetűen ugyanazt a nézetet vallják, nem beszélhetünk uszításról, hanem inkább a résztvevők egyetértéséről – a rendőrség e sajátos érveléssel utasította el a Betyársereg vezetője ellen tett feljelentést.

Tyirityán Zsolt, a Betyársereg nevű alakulat vezetője nyíltan nemzetiszocialistának (nácinak) vallja magát. Tavaly október 23-án ő is felszólalt a Corvin közben tartott szélsőjobboldali demonstráción, a beszédéről készült felvétel felkerült a YouTube videomegosztó portálra. Tyirityán üvöltve sorolta, hogy szerinte ki volt zsidó a Rákosi-rendszer vezetői közül, majd – származását emlegetve – Dániel Péter ügyvédet szidalmazta.

„Büszkén vallja magát zsidónak. Én nagyon utálom a fajtáját. Ütik-verik a fajtánkat” – jelentette ki Tyirityán, aki egy olyan kormányt szeretne, amely „ezt a fajtát, ezt az embertípust, ami a jelképeinket gyalázza, újra marhavagonokba rakná, és elvinné jó messzire dolgozni”.

A Tett és Védelem Alapítvány nagy nyilvánosság előtt elkövetett közösség elleni izgatás bűncselekménye miatt feljelentést tett. A marhavagonokra való hivatkozás – hangsúlyozta Bodnár Dániel kuratóriumi elnök – teljesen nyilvánvalóan a deportálásokra utal. Az „elvinni jó messzire dolgozni” kifejezés annak a szélsőjobboldali szubkultúrában ismert holokauszttagadó toposznak a felidézése, amely szerint, ha léteztek is lágerek, azok kizárólag munkatáborok voltak, népirtás nem történt.

A szónok a megemlékezést arra használta fel, hogy a hazai zsidóság ellen uszítson. Beszédében az ötvenhatos forradalmat és az azt megelőző diktatúrát a zsidó és nem zsidó származású emberek közötti harcként igyekezett beállítani – áll az alapítvány beadványában.

A rendőrség elutasította a feljelentést, mondván, Tyirityán Zsolt beszéde nem tartalmazott felhívást, ezért véleménynyilvánításnak tekinthető. A határozat kitért arra, hogy a gyűlöletre uszításnak az ítélkezési gyakorlat szerint olyan gyűlölet felkeltésére kell irányulnia, amely aktív tevékenységbe megy át: aki gyűlöletre uszít, az másokat aktív, tevékeny gyűlöletre ingerel. Eddig semmi meglepő nincs az okfejtésben, számos alkalommal találkozhattunk már hasonlóval. A rendőrség azonban más érveket is felsorakoztatott. Jelentőséget tulajdonított például annak, hogy a felvétel még mindig látható az interneten. Hisz a YouTube lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy jelezzék a szerkesztőségnek a sértő tartalmat. A rendőrség szerint valószínűsíthető, hogy a filmfelvétel azért található meg jelenleg is az oldalon, mert „vagy nem jelezték kellő számban annak bizonyos csoportokra sértő tartalmát, vagy pedig a szerkesztőség nem talált kivetnivalót a videó tartalmában”. Továbbá a Betyársereg vezetője engedélyezett rendezvényen szólalt fel: olyan önként megjelent hallgatóság előtt tartott beszédet, amelynek véleménye feltehetően megegyezik Tyirityán Zsolt véleményével és nézeteivel. A szónok és az egybegyűltek csak a mindenkit megillető alkotmányos alapjoggal, az egyesülési joggal éltek. A felszólaló a saját véleményét fejtette ki az ötvenhatos forradalommal kapcsolatban – úgy, ahogyan ő látja.

És most jön az a mindent elsöprő érv, amit túlzás nélkül unikálisnak lehet minősíteni: „Egy olyan környezetben, ahol a résztvevők egyöntetűen ugyanazt a nézetet vallják, nem beszélhetünk uszításról, hanem inkább a résztvevők egyetértéséről.”

Bodnár Dániel szerint ebből az a következtetés szűrhető le, hogy nácikból álló hallgatóság előtt egy náci szónok eleve nem mondhat olyasmit, ami uszításként lenne értelmezhető.

Az elutasító határozat még augusztusban született. A Tett és Védelem Alapítvány most azért hozza nyilvánosságra, mert a rendőrség időközben a devecseri ügyben elutasította a Magyar Helsinki Bizottság feljelentését. Tavaly augusztusban Devecseren a Jobbik cigányellenes tüntetést szervezett. A beszédek után a tömeg, rasszista jelszavakat skandálva, a romák lakta házakhoz vonult, és vizespalackokat, betondarabokat, köveket dobált. Az egyik ház udvarán valaki meg is sérült. Devecseren ok és okozati összefüggés volt a szónoklatok és az erőszak között, a rendőrség ennek ellenére bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást – tájékoztatott a kuratóriumi elnök. Az elutasító határozatok szerinte egyértelműen bizonyítják, a jogalkalmazók nem lépnek fel a gyűlöletkeltő megnyilvánulásokkal szemben. A Tett és Védelem Alapítvány ezért készül az Alkotmánybírósághoz fordulni: ha máshogy nem megy, új jogszabályokat kell hozni a rasszista szélsőségek ellen.

Kődobálásra villámcsődület

A szélsőjobb tavaly augusztusi, devecseri tüntetése ügyében megszüntetett nyomozás miatt tiltakozó flashmobot tartott az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat péntek délután Budapesten, a Belügyminisztérium épülete előtt. Setét Jenő, a hálózat aktivistája a mintegy harminc megjelent előtt elfogadhatatlannak nevezte, hogy a rendőrség „tétlenül nézi a szélsőjobb támadásait”. Felidézte: a Jobbik és több jobboldali radikális szervezet 2012 nyarán, Devecserben tartott tüntetésén egy körülbelül ezerfős tömeg megtámadta egy devecseri cigány család otthonát, és kőzáport zúdított rájuk. Setét Jenő emlékeztetett arra, hogy a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság jogsértés hiányában megszüntette a nyomozást az ügyben. „Mértéktelenül felháborít minket ez a hatalmi cinizmus, ez a rendőrségi, állami asszisztálás a szélsőjobb tevékenységéhez” – fogalmazott az aktivista.

A beszédet követően a villámtüntetés résztvevői köveket helyeztek el a Belügyminisztérium épületénél, miközben azt skandálták, „a rendőrség ne asszisztáljon a náciknak!”.

A flashmobon megjelent Juhász Péter, az Együtt–PM szövetség társelnöke is. Setét Jenő később azt közölte, hogy a flashmobot követően rendőrök igazoltatták, majd azt közölték vele, hogy szabálysértés miatt feljelentést tesznek ellene, mert nem volt bejelentve és engedélyezve a rendezvény. (MTI)

 

Flashmob a Belügyminisztérium előtt: „A rendőrség tétlenül nézi a szélsőjobb támadásait”
Flashmob a Belügyminisztérium előtt: „A rendőrség tétlenül nézi a szélsőjobb támadásait”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.