Kockázatok és mellékhatások: Figyelje a háromszöget!

A betegeket hívja segítségül az újabb orvosságok hatásának mind pontosabb megismeréséhez a gyógyszerügyi hatóság.

A hónap elejétől fekete háromszöggel jelölik a gyógyszerek mellett lévő betegtájékoztatón azokat a szereket, amelyek használatáról még viszonylag kevés tapasztalat áll rendelkezésre, ezért a betegek észrevételeit is rendszeresen gyűjtenék. A fekete háromszöggel jelölt készítményekre a gyógyszerészek külön is figyelmeztetik majd a patikában a betegeiket – tájékoztatta lapunkat Sándor Csaba, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke.

A megjelölt orvosságokat még szigorúbban ellenőrzik
A megjelölt orvosságokat még szigorúbban ellenőrzik

Egyelőre 119 gyógyszert jelölnek így meg – tudta meg a Népszabadság az Országos Gyógyszerészeti Intézettől. Közülük a legtöbb onkológiai és biológiai terápiás készítmény, általában olyan szerek, amelyek 2011. január elseje után kerültek forgalomba az Európai Unió területén, és még nincs kellő tapasztalat a hosszú távú alkalmazásukban. A hatóság szerint ezeket a készítményeket korrekten bevizsgálták, átestek a szigorú ellenőrzési és engedélyeztetési eljáráson, minőségükhöz, biztonságosságukhoz nem férhet kétség, de hosszabb távon felmerülhetnek a termékismertetőben nem szereplő mellékhatások.

A hazai gyógyszerügyi hatóság arra biztatja a betegeket és az egészségügyi szakembereket is, jelentsék a megjelölt gyógyszerekkel kapcsolatban a nem várt hatásokat. A célra a hatóság weblapján űrlapokat töltöttek fel külön a betegeknek, külön az orvosoknak, illetve a gyógyszerészeknek szólót. A hivatal az összes gyanús, egyidejűleg szedett orvosság nevét várja a bejelentő lapokon, valamint azt is, hogy azok milyen kellemetlen mellékhatással járnak. Minderre azért van szükség, mert lehet, hogy a nem várt hatásokat nem pusztán egyetlen készítmény okozza, hanem egyszerre több, amelyek egymással kölcsönhatásba lépnek.

A hatóság lapunk kérdéseire adott válaszában arra is felhívta a figyelmet, hogy jó, ha a beteg azokat a gyógyszereket is feltünteti a bejelentő lapon, amelyeket nem gyanúsít a tünetek kialakulásával, viszont a mellékhatás megjelenése idején szedte azokat. Megjegyezték: a betegektől azt is várják, hogy pontosan számoljanak be az esetleges társbetegségeikről, valamint a jelenleg és régebben szedett gyógyszereikről is.

A fekete háromszöggel megjelölt orvosságokat az egyéb készítményekhez képest még intenzívebben ellenőrzik. A mellékhatás-bejelentéseket minden uniós tagállam továbbítja a közös európai adatbázisba, amely jelenleg hatmillió jelentés adatait tartalmazza. Ez összességében már elegendő lehet arra, hogy hatékonyan azonosíthatók legyenek az egyes gyógyszerekkel kapcsolatban halmozottan előforduló mellékhatások. Ha ez megtörtént, már mérlegelni lehet, hogy az azonosított mellékhatásnak elhanyagolható-e a kockázata, szükség van-e intézkedésekre, például az alkalmazási előírás módosítására, vagy végső esetben a készítmény kivonására. Magyarországon évente körülbelül 1500 mellékhatás-bejelentés érkezik az egészségügyben dolgozóktól. Ez a piacon lévő több mint 15 ezer orvossághoz képest nagyon kevés. A bejelentések 60 százalékát a gyártóktól és a forgalmazó gyógyszercégektől kapja az Országos Gyógyszerészeti Intézet, míg 40 százalékát az orvosok, illetve a gyógyszerészek és más egészségügyi dolgozók jelzik. Megtudtuk azt is, bár az orvosoknak, gyógyszerészeknek törvényben előírt kötelességük, hogy a tudomásukra jutó mellékhatásokat jelentsék, ám semmilyen szankcióval nem jár, ha ezt mégsem teszik meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.