Orbán lánya, veje, meg a fatolvaj traktor – tettes nélkül

Orbán Viktor lánya és veje a lagzin egy traktor előtt látható a Story magazinban megjelent képen. Ez a traktor ugyanaz, mint amelyet a Népszabadság munkatársa korábban a Natura 2000 területen nagy mennyiségű fa engedély nélküli kivágása után talált a helyszínen.

A fényképen a jármű ablakában látszik annak a rendszámnak a három száma (639), amely megegyezik a lapunk által a területen február 6-án készült felvételen lévő rendszámmal. A jármű a miniszterelnök 27 éves veje, a Tiborcz István többségi tulajdonában lévő családi vállalkozás, az ES Hungary Kft. tulajdona. A lagzinak helyet adó Csabdi-Tükröspusztán lévő Tiborcz-birtok tőszomszédságában a tulajdonosok tudta nélkül irtották a fát a kormányfői vő testvére, Tiborcz Eszter által elnyert 157 hektárállami föld két szántója közt fekvő, magántulajdonban lévő területen, amely akadályozza a teljes birtokegyesítést.

A zömmel akácos részen maradt tuskók alapján a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága már felmérte a kárt, de annak nagysága nem ismert. Lapunk úgy becsüli, hogy száznál több fát vághattak ki, s ezek egy részét a szemtanúk szerint a szóban forgó munkagéppel szállították el a területről. A többi kivágott fa az erdészeti helyszínelés után ott maradt, azóta sem vitte el senki.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság elvben nyomoz az ügyben, ám máig nem tartott igényt lapunk munkatársainak tanúkénti meghallgatására. A munkagépek rendszámait is tartalmazó fényképeket kéretlenül is továbbítottuk a nyomozó hatóságnak, hátha segítséget nyújt az ügy feltárásában, a tettes kiderítésében. A megyei rendőr-főkapitányságtól végül azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ügy elkerült tőlük. Azt vélhetően azért helyezték vissza a bicskei rendőrkapitányságra, mert a természetvédelmi felügyelőség júliusban megszüntette az ügyet vizsgáló eljárását. Úgy tudjuk, Bicskén egy zászlós vezeti a nyomozást, aki tegnap szabadságon volt. A folyamatban lévő nyomozás egyik tétje az, hogy a fairtásban érintett, jobbára szegény nyolc területtulajdonosnak kell-e kifizetnie az 1,6 hektáros erdő újratelepítési költségeit, vagy „osztoznak” a kárenyhítésben a tolvajokkal.

A bicskei kapitányságnál az erdészeti hatóság a február 8-i helyszínelése után hivatalból bejelentést tett. A jogosulatlan fakitermelés ügyében hivatalból indult közigazgatási eljárás megindításának dátuma az iratok szerint nem ez, hanem egy 11 nappal későbbi időpont. Azon a napon, február 19-én jelent meg a Népszabadságban a fakivágásról szóló cikk.

 

A piros traktor a fairtás helyszínén február 6-án és mint szeptemberi esküvői díszlet a Storyban
A piros traktor a fairtás helyszínén február 6-án és mint szeptemberi esküvői díszlet a Storyban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.