Fidesz-közelivé vált a puszta

A Hortobágyi Nemzeti Park közzétette az általa kezelt védett földek első, 13 ezer hektáros csomagjára vonatkozó földhaszonbérleti pályázatok eredményét. Bár az adathalmaz – nem a nemzeti park hibájából, hanem a kormány által megállapított szabályok miatt – az átláthatóság minimális feltételeinek sem felel meg, annyi azért kiolvasható belőle, hogy a földosztó állami kéz ezúttal is a Fidesz térségbeli erős emberei felé hajlott.

A Hortobágyi Nemzet Park védett földjeinek bérbeadását célzó pályázat legnagyobb nyertesének – és bizonyos értelemben a vesztesének is – Fazekas Szabolcs, Tomajmonostora fideszes polgármestere, Varga Mihály gazdasági miniszter (a település díszpolgára) és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter barátja látszik: a szóban forgó földek egy jelentős részét, a Kunmadaras és Nagyiván közötti területeket eddig is ő használta „kényszerhasznosítás” keretében, megbízási szerződéssel (azaz gyakorlatilag ingyen, de a területalapú uniós támogatásokat megkapva), ugyanakkor a pályázaton bérlőként is nagyot szakított belőlük (a táblázatos formájú pályázati tájékoztató nem tartalmaz konkrét területnagyságrendeket, de a fizetendő bérleti díj alapján valószínűleg senki nem nyert egyben nagyobb földet, mint ő).

Jól járt egy másik Fazekas környezete is: az agrárminiszterrel unokatestvéri fokú rokoni kapcsolatban álló Bekecs család három helyen is a nyertesek közé került. Az ő esetük azért különösen érdekes, mert a tanyájuktól több mint 20 kilométerre vannak az elnyert földek – vagyis elvileg nem pályázhattak volna „helyiként” –, és nagyjából 150 birkára, illetve néhány tehénre tekintettel nyertek 300 hektár gyepet. Eközben van a közelben olyan, minden kritérium szerint helyinek minősülő gazdaság, amely 1500 állatot tart, és mégsem kapott egyetlen hektárnyi legelőt sem.

Ezzel kapcsolatos kérdésünkre a vidékfejlesztési tárcától azt a választ kaptuk: „A miniszter unokatestvére hosszú évekkel ezelőtt egy tősgyökeres tiszaszentimrei gazdához ment férjhez. Ez a tiszaszentimrei család évszázadok óta Tiszaszentimrén él és gazdálkodik. A családban mindenki agrár végzettségű. A miniszter unokatestvérének gyermekei is évek óta gazdálkodnak. Tanyán élnek, állattartással foglalkoznak. Egyik fiú éppen azért települt haza Angliából angol feleségével, hogy szülőfalujában boldoguljon. Mivel abban látták a gyerekek a továbbfejlődés lehetőségét, hogy gazdaságukat bővítik, eldöntötték, hogy élnek a földhaszonbérleti lehetőséggel. Pályázásukról tájékoztatták miniszter urat is. Pályázatukat egyedül készítették elő, abban és az elbírálásban senki segítségét nem kérték és nem vették igénybe.”

Olcsó bérű állami földhöz jutott egy olyan magáncég (City Farm Kft.) is, amelynek a közelmúltig, azaz a pályázat beadásakor egyetlen állata sem volt, viszont a tulajdonosa a helyi viszonyokat ismerők szerint szintén jó kapcsolatokat ápol az említett miniszterekkel, és más alkalommal is kapott már állami támogatást, legutóbb Tiszafüred egykori hajógyártó csarnokának felújítására. Ennek alapkőletételére szintén Fazekas miniszteri részvételével került sor.

Információink szerint a nemzeti park munkatársai pontosan felmérték a térségben a föld- és állattartási viszonyokat, ismerték a pályázókat, ám ennek ellenére születtek meglehetősen furcsa eredmények is – úgy tűnik, a végső döntésbe mások is beleszólhattak. Így esett, hogy egy olyan állattartó gazdaság (Kunmadarasi Mezőgazdasági Kft.) is föld nélkül maradt, amely több mint ezer állatával a nemzeti park területén működik, és 30 alkalmazottjával az adott térség egyik legnagyobb foglalkoztatójának számít – az általa megpályázott föld esetében nem hirdettek eredményt, így egyre nő az esélye, hogy a vállalkozás tönkremegy, és az emberek elbocsátására kényszerül.

– A nyilvánosságra hozott adatokból nemcsak az nem derül ki, hogy melyik nyertes mekkora földhöz jutott, hanem az sem, hogy a nyertesek és a vesztesek milyen értékelést kaptak a bírálóktól. Így lehetetlen megállapítani, hogy jogosan nyertek-e, akik földhöz jutottak, és valóban a gyengébb pályázatok összeállítói kerültek-e a vesztesek közé – nyilatkozta lapunknak Szabó Rebeka, a PM parlamenti képviselője. A politikus elmondta: adatigényléssel fordul a nemzeti park igazgatóságához a hiányzó adatok miatt, ezek nélkül ugyanis lehetetlen tárgyilagosan megítélni, hogy az állami földek gazdája helyes döntéseket hozott-e.

Tömegtüntetés lesz

Példa nélkül álló eseményre készül a magyar puszta: október 5-ére tömegdemonstrációt szerveznek a Hortobágy privatizálása, a hagyományos helyi programok beszüntetése, a régi hortobágyiak kiebrudalása ellen tiltakozók. A meghívó szerint a Fölbolydult a puszta című rendezvényre pásztorokat, csikósokat, betyárokat, hagyományőrző lovasokat, lovasokat, motorosokat, bicikliseket, kirándulókat várnak, és „mindenkit, aki ennek a tájnak a szerelmese”.

Szürke marhák
Szürke marhák
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.