Oszkóval erősít az Együtt–PM

Eltérő szerepeket és hangot fog képviselni a két szövetséges, az MSZP és az Együtt-PM.

Folyamatosan építi szakértői attitűdjét az Együtt–PM szövetség, a kampányban Bajnai Gordonék feladata várhatóan a gazdaságpolitikai alternatíva felmutatása lesz. A nemrég választási együttműködést kötött MSZP és Együtt–PM eltérő politikai habitust képvisel majd a kampányban - erről is ír a ma megjelent 168Óra című hetilap. 

Oszkó Péter
Oszkó Péter

Azt lapunk forrásai is megerősítették, hogy a szocialisták elsősorban harcos baloldali tematikát fognak követni: a főbb szlogenek a kormány társadalmi érzéketlensége, a lakosság elszegényedése, a szociális igazságosság és érdekérvényesítés, valamint az elszámoltatás köré csoportosulnak. A szocialisták hangsúlyt helyeznek majd az észak-magyarországi régióra. Ugyanakkor a szövetségesek közös arculattal és központi üzenettel is kampányolnak, ez először az október 23-i közös nagygyűlésen és erődemonstráción lesz látható.

Bajnaiék saját karakterű üzeneteikkel főként Budapestre koncentrálhatnak majd, hiszen az Együtt–PM támogatottsága itt a legmagasabb. Az Együtt-pártiak a harcos szocialista hanggal szemben a Bajnai Gordon karakteréből is adódó technokrata stílust képviselik majd, üzeneteik pedig a gazdasági gyarapodás és az európai értékek köré csoportosíthatóak.

Idetartozik az a 168Órában szintén ma megjelent információ, hogy az Együtt–PM a közeljövőben „reaktiválja” a Bajnai-kormány volt pénzügyminiszterét, Oszkó Pétert, aki szakmai fórumokon és nyilvános szerepléseken fogja erősíteni az Együtt programjának hitelességét, a párt szakmai kompetenciáját. Oszkó a kormányváltás óta nem vállalt különösebb politikai szerepet. A Népszabadságnak adott egyik korábbi interjújában egyértelművé is tette: nem akar politikai pozíciót vállalni és versengeni sem a kormányzati szerepekért. „Nem mondom, hogy soha nem kívánok többet érdemi kormányzati felelősséget vállalni, de 2014-re ezt a saját életpályámat illetően nem látom aktuálisnak. Akkor szeretek feladatot vállalni, ha tudom, hogy jó munkát végezhetek. Ennek ellenére azt gondolom, megvan a jogalapom ahhoz, hogy beszélhessek bizonyos közéleti kérdésekről” – fogalmazott akkor. A pénzügyi szakember megkeresésünkre most azt mondta: nem politikai szerepvállalásról vagy pártos kiállásról van szó, mindössze arról, hogy bizonyos fórumokon elmondja a véleményét szakmai kérdésekben.

Ami a demokratikus ellenzéki oldal egyik meghatározó szereplőjét, a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíciót illeti: a volt kormányfő belső levélben intette nyugalomra azokat a DK-szimpatizánsokat, akik felháborodtak amiatt, hogy az MSZP-E14-es jelölteket a „baloldal közös jelöltjeként” hirdetik a helyi szervezetek.

Gyurcsány a Hírhatár.hu oldalon kiszivárogtatott levélben „higgadt magatartást” ajánlott mindenkinek, mondván, megérti a felháborodást, de „vigyáznunk is kell egymásra”, vagyis érdemes ugyan megmutatni a különbséget a versengő baloldali pártok között, de a fő ellenfél Orbán Viktor. A 168 Óra legfrissebb számában Gyurcsányékkal kapcsolatban többek között az olvasható: a DK is karcos, támadó hangot használ, a „rezsiháborúban” inkább a szociálistarifa- és fogyasztásfüggő árrendszerrel kampányol. A hetilapban az áll: a volt kormányfő pártja azokon a településeken, ahol egyetlen oktatási intézmény működik, állami és önkormányzati tulajdonba venné vissza a most egyházi fenntartású iskolát; ezért felmondanák a vatikáni szerződést – és újat nem kötnének. Az biztos, hogy bár az MSZP és a DK is lezártnak tekinti a szövetségi tárgyalásokat, az ajtót egyikük sem zárta be véglegesen.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.