Ki evett az anthraxos birkából?

A volt polgármester apjának telephelyén találták a lépfenével fertőzött állatokat. Az elhullott birkákat olcsón kimérték, több helybéli vásárolt belőle, de a faluban nem érezni félelmet a fertőzés miatt.

– Karcsiék is ettek az elhullott birkából. Azt mondták, háromszáz forintért adta kilóját nekik az öreg Dankó, ők meg örültek, hogy húst ehet végre a család. Mások meg azt látták, hogy egy habzó szájú birkát tol valaki kiskocsin, amit állítólag a gazda ezer forintért adott oda nekik.

Itt tartották a fertőző birkákat
Itt tartották a fertőző birkákat

Jászladányban, a Nádas kocsmában beszélgetek többekkel. A faluban nem érezni félelmet amiatt, hogy néhány nappal ezelőtt kiderült: laboratóriumi vizsgálat lépfenét, azaz anthrax-baktériumot mutatott ki egy húsmintában az egyik jászladányi állattartónál. A spórás baktérium – amely évekig lappanghat akár a talajban is – belégzéssel, bőrsérüléssel vagy a fertőzött hús elfogyasztásával kerülhet az emberi szervezetbe, ahol bőrelváltozást, lázat, hasmenést okoz. A spórákat alapos sütés-főzés sem puszítja el. 

Jászladányban mindenki tudja, hogy a fertőzött állatok Dankó István korábbi téeszelnök telephelyéről származnak. A férfi módos gazda, fia évekig polgármester volt, nevéhez számos, a cigányokat kirekesztő történet fűződik, köztük a roma gyerekeket elkülönítő alapítványi iskola létrehozása. Sem a jelenlegi polgármester, Drávucz Katalin, sem a fertőzést vizsgáló szakemberek nem erősítették meg hivatalosan, hogy az idősebbik Dankó birkái hullottak el, ám ezt nem is cáfolták. Tény: a polgárőrök tegnap, ottjártunkkor is vesztegzár alatt tartották a volt téeszelnök mezőgazdasági vállalkozásának Erzsébet utcai telephelyét, s oda nem engedtek bemenni senkit. A telephely tulajdonosát nem sikerült elérnünk, a falubeliek sem tudták, hol van. Elterjedt, hogy maga is elkapta a lépfenét, de ezt hivatalosan senki nem erősítette meg. Jászladányban azonban többen állították: látták, hogy kiütéseket kapott, s többen úgy tudták, kórházban is járt az elmúlt hetekben.

A faluban nagy a szegénység, magas a munkanélküliség.

– Itt az emberek annyira éhesek, hogy már mindent megesznek! – legyint egy idősebb férfi.

Az itt élőktől hallottam recepteket arról, hogyan lehet rizzsel jól elkészíteni a fagyasztott libafejet, aminek kilóját az egyik kisboltban száznyolcvan forintért árulták, de lehetett itt szárnyvégeket is kapni kétszázért. Egy férfi nagyokat nyelve mesélte, milyen jó pörköltet készített a csirke püspökfalatjából. Mások azt a titkot osztották meg velem, hogy a varjú húsa keserű, mert túl sok bogarat eszik, de a fiókája ehető. Az ürge finom, hisz gabonán él, de ürgét már csak elvétve látni a határban, s amúgy is büntetik a befogását. Ilyen környezetben birkahúst enni az ünnepek ünnepe, olykor az sem számít, hogy milyen forrásból származik. Régebben, míg működött dögkút a faluban, onnan is el-eltűntek a frissen elhullott állatok tetemei, az uniós csatlakozásunk után azonban a dögkutakat felszámolták, helyette tartályos konténert helyeztek ki. Néhány hónapja azonban az önkormányzat elvitette, mert az állatihulladék-kezelés nem kötelező alapfeladat, és sokba került.

Nem volt állati hulladékok elhelyezésére szolgáló tartály a birkatartó telepen sem – tudtam meg Péter Istvántól, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának vezetőjétől, hatósági főállatorvostól. Tőle tudtuk meg: az ominózus telepen a legeltetési szezon kezdete előtt – megszegve a hatósági előírásokat – nem oltották be a birkákat a fertőzések ellen. Kérdésemre, hogy emiatt indul-e büntetőeljárás, azt válaszolta: ne szaladjunk ennyire előre, egyelőre a vizsgálatoknál tartanak, s most dolgozzák ki annak módszerét is, hogyan semlegesítsék a fertőzött talajt. A telep tulajdonosa az ügy kipattanásakor azt állította, huszonegy elhullott állatot ástak el, később ezt a számot csökkentette: ez ügyben is vizsgálódnak.

A településen az elmúlt napokban házról házra jártak polgárőrök, önkormányzati dolgozók, közmunkások, s mindenkit tájékoztattak a lépfenéről. Szórólapot is osztottak, ezen egyebek mellett az áll, hogy tilos az állatok kihajtása, legeltetése, s valamennyi állattartónak nyilatkoznia kell az állományáról. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az esetlegesen elhullott állatok tetemét a hatósági intézkedésig őrizni kell úgy, hogy ahhoz se ember, se állat ne férhessen. Húst, húskészítményt pedig csak hatóságilag ellenőrzött üzletben vásároljon mindenki.

A telepen lévő közel kétszáz birkát már beoltották, de egyelőre azokat sem lehet közterületen legeltetni. Felmérik azt is, hogy az állományból levágott állatok húsa hová került, mivel ez is fertőzés forrása. Azt a területet, ahol a birkák tulajdonosa állati hullákat ásott el, szintén elhatárolták, a terület fertőtlenítése már folyik.

A faluban két húsbolt működik, mindkettőt rendben találták, egyik sem forgalmazott a jászladányi birkatelepről származó húst. A hatósági főállatorvos elmondta: még egy melegkonyhát is ellenőriznek, mert esetleg ide is kerülhetett a fertőzött húsból. A helyiek úgy tudják: a falu központjában lévő kávéházról van szó, amelyet – miután legutóbb már nem választották polgármesterré – az ifjabb Dankó István működtet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.