Próbaszeptember

Különös emlékeztetőt kapott az egyik megyei város tankerületi igazgatójától néhány intézményvezető.

A „Marekné dr. Pintér Aranka elnök asszony tájékoztatójából rövid kivonat” című dokumentum – túl azon, hogy hemzseg a nyelvtani és helyesírási hibáktól, ami tankerületi vezetőről lévén szó, önmagában is felháborodást váltott ki a pedagógusokból – egyfajta összegzése mindannak, ami zárt körben hangzott el utasításként a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) vezetőjétől a Debrecenben tartott tanévnyitón.

A Népszabadság birtokában lévő dokumentum szerint a KLIK alapelvnek tekinti, hogy „az új rendszerben feladat az iskolákban soha nem maradhat ellátatlanul”. Az is kiderül belőle, hogy a „32 óra megjelenése a tanárok életében egy új típusú oktatásszervezést jelent, ami óriási feladat az intézményvezetés és valamennyi dolgozó életében”. A dokumentum szerint Marekné úgy fogalmazott: az új rendszer beindítása kapcsán „fel kell arra készülni, hogy a gyakorlati megvalósítás problémái okán esetleg többször lesz még módosítva órarend, tantárgyelosztás”. A tankerületi igazgató által összeállított dokumentum szerint a KLIK úgy rendelkezik, hogy a végleges tantárgyfelosztást októbertől kell bevezetni, hiszen „ekkor kerül bevezetésre mind az, amit szeptemberben kipróbáltak”. A tankerületi vezető, idézve a KLIK elnökét, megnyugtatja a pedagógusokat, hogy „még novemberben is lehet a fenntartó felé jelezni az esetleges korrekciókat”, szóval nem baj, ha nincs végleges órarend. „Fontos, hogy a 26-32-ig órarészben lehet dolgozatjavítás, de az eseti helyettesítést mindenféleképpen el kell látni! (úgy ahogyan már most is teszi 1-2 kolléga a pályáztatás miatt)” – áll az emlékeztetőben.

Ezen az utóbbi mondaton sok pedagógusnak és intézményvezetőnek fennakadhat a szeme. A szövegből az olvasható ki, hogy a KLIK sajátosan értelmezi a köznevelési törvényt és az ahhoz kapcsolódó rendeletet. E két jogszabály ugyanis 22-26 órában rendelkezik a tanítással lekötött időről, a KLIK vezetője viszont a tanítással lekötött időt legalább 26 órában jelölte meg. (A Népszabadság több vidéki és fővárosi pedagógussal is kapcsolatban áll, és bár nincs országos kutatásunk, alapvetően az körvonalazódik, hogy az iskolák zömében 24 órában állapította meg az intézményvezető a kötelező óraszámot, de gyakori a 26 óra is.)

A dokumentumban egyértelmű utasítás rendelkezik arról, hogy új státuszt nem engedélyezhetnek az iskolaigazgatók, mint kiderült, „a nevelő-oktatómunkát segítő státuszokkal még várni kell”.

Szüdi János jogász, oktatási szakértő szerint ebből a tájékoztatóból az olvasható ki, hogy teljes a zűrzavar a rendszerben. – Az állam által finanszírozott álláshelyekről szóló rendelet szeptember elsején jelent meg, és azon a napon lépett hatályba. Ez már önmagában jelzi, hogy mit gondol a kormány a jogállamiságról – mondja, hozzátéve: ezért mondhatta a dokumentum szerint Marekné azt, hogy csak októberre kell elkészíteni a tantárgyfelosztást, ami novemberben még korrigálható. Szüdi emlékeztet: a korábbi rendszerben az iskolák augusztus legvégén, de legkésőbb szeptember első hetére végleges órarendet és tantárgyfelosztást készítettek. Ez a késlekedés azt is jelzi: ahol nincs kész a tantárgyfelosztás, ott nem stabil az iskolában foglalkoztatottak létszáma sem.

A KLIK próbálja nyugtatni a pedagógusokat, nem nagyon sikerül
A KLIK próbálja nyugtatni a pedagógusokat, nem nagyon sikerül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.