Gyurcsány és Fodor egymással azért összefog?

Nincs kizárva, hogy az MSZP-vel sikertelenül zárult egyeztetések után a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) együttműködési tárgyalásokat kezd a Fodor Gábor irányította Liberálisokkal – értesült a Népszabadság. Gyurcsány Ferenc lapunk érdeklődésére azt mondta: egyelőre semmilyen hivatalos tárgyalást nem kezdtek a Liberálisokkal, de Fodor Gáborral érdemi és személyes beszélgetések már zajlanak.

„Végig kell gondolni a lehetséges forgatókönyvek értelmét és szükségességét. Ez a gondolkodás elkezdődött. Ehhez formális tárgyalás nem kell, elég a személyes viszony. Pár héten belül ki fog derülni, hogy kell-e és lehet-e hivatalos tárgyalásokat is folytatni” – jelentette ki lapunknak Gyurcsány Ferenc.

Fodor Gábor, a Liberálisok vezetője szintén nem cáfolta lapunknak a „beszélgetések” tényét. A politikus azt mondta: korábban is voltak informális egyeztetések, ezek az elmúlt napokban felgyorsultak és sűrűbbé váltak. „Végig kell gondolni sok mindent, nem szabad kapkodni. Egy biztos, hogy a DK olyan párt, amelynek a programja a pártok közül a legközelebb áll a miénkhez. Ha programalapú együttműködést akarunk bárkivel, akkor velük kell a legkevesebb kompromisszumot megkötni” – érzékeltette a közeledést lapunknak Fodor Gábor.

A szocialistákkal egyezségre szintén nem jutó szociáldemokratákkal kapcsolatban Gyurcsány már azt mondta a Népszabadságnak: az MSZDP világos igényt fogalmazott meg a szépkorúak 15 pontos programjában, de szerinte ez egy felelős ellenzéki párt számára nem elfogadható, kormányon pedig végképp nem teljesíthető. „Miközben sok tennivaló van az idősek érdekében, amit Schmuck Andor kér, az lényegében összedöntené az országot. Tizenharmadik havi nyugdíjat ígérni felelőtlenség” – mondta, ezzel rövidre zárva a Szocdemekkel való megegyezés lehetőségét.

Gyurcsány Ferenc a Népszabadság kérdésére azt is elmondta: a 106 egyéni körzetből a DK-nak 82-ben már van saját jelöltaspiránsa, a fennmaradó kerületek többségében még nem döntöttek a helyi szervezetek a lehetséges indulók közül. A hiányzó helyek egy részében a DK jelenlegi országos elnökségének olyan tagjai fognak indulni, akik eredendően ezt nem tervezték, de a szövetségkötés meghiúsulása után jelöltté válhatnak. A jelöltállítási munka valószínűleg a november 12-i kongresszusig befejeződik. A DK elnökségében érdekes változások várhatók. Gyurcsány Ferencet szinte biztosan újraválasztják az elnöki székben, jelölést kapott viszont elnökségi tagságra és bizonyára be is választják majd a testületbe Kerék-Bárczy Szabolcs közírót, egykori Los Angeles-i konzult, aki korábban az MDF-ben politizált; de szintén DK-politikus lesz a korábbi diplomata és külpolitikai újságíró Kakuk György is. Csatlakozik a Gyurcsány-párt vezetőségéhez Nagy Huszein Tibor agrárközgazda, Borka-Szász Tamás, az MSZP egykori csepeli politikusa és Szabó Attila, Százhalombatta volt MSZP-s alpolgármestere mellett Makó szocialista polgármesterének huszonéves lánya, Buzás Anna is; utóbbi a legfiatalabb politikus lesz az elnökségben.

A volt miniszterelnök kérdésünkre elmondta: „két hangon” fog megszólalni a DK a következő időszakban. Egyfelől tartják magukat a „kompromisszum nélküli éles szembeforduláshoz” a Fidesszel, de az erős Orbán-kritikát egyre inkább felváltja majd annak hangoztatása, hogy mit akar a Demokratikus Koalíció tenni 2014-ig és azután. Másfelől továbbra is szorgalmazni fogják a demokratikus ellenzéki pártok együttműködésének folyamatos igényét. Gyurcsány hangsúlyozta: az utolsó pillanatig készen kell állni, hogy kölcsönös visszaléptetések vagy közös indulások elfogadásával változtassanak a mostani helyzeten. „Ha úgy alakul a helyzet, nálunk meglesz a szükséges nyitottság” – tette hozzá lapunknak a volt kormányfő.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke még kedden este azt mondta, hogy az Együtt–PM-mel kötött megállapodással egyetlen ellenzéki szavazat sem veszik el. Hozzátette: a Demokratikus Koalícióval és Fodor Gábor liberális pártjával azért nem sikerült megegyezni, mert társadalmi támogatottságukhoz képest túlzó kéréseket fogalmaztak meg. Megerősítette, nem egyeztek bele, hogy Gyurcsány Ferenc akár egyéni választókerületben, akár listán az MSZP támogatásával induljon a választáson. Ezt azzal magyarázta, hogy a kormányváltáshoz bizonytalan szavazókat is meg kell nyerni, a szocialisták pedig úgy ítélték meg, Gyurcsány Ferenc indulása távolítana ettől a céltól.

Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor 2009-ben a parlamentben
Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor 2009-ben a parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.