Trükkös tolvajok: Hárommilliót találtak a szőnyeg alatt

A biciklis fiatalember másodpercekkel azután támadt a nyolcvanas évei elején járó asszonyra, ahogy ellépett az áruház bejárata mellett lévő utcai automatától, melyből egy nagyobb összeget vett fel. Egyszerűen fellökte a még a táskájában matató hölgyet, egy határozott mozdulattal letépte a nyakláncát, és elkerekezett. Éppen csak kicsúszott az idős asszony segítségére siető pár kezei közül…

Mindez egy átlagosa hétköznapon történt Budapest szinte teljesen bekamerázott VII. kerületében. Azt azonban már csak otthon vette észre a megtámadott asszony, hogy a segítségére siető páros sokkal nagyobb kárt okozott neki, mint a nyakláncrabló – miközben körülötte tüsténkedtek, egyikük kiemelte a táskájából az automatából frissen kivett pénzt.

A rezsicsökkentéshez nem kell ellenőrizni a mérőórát
A rezsicsökkentéshez nem kell ellenőrizni a mérőórát

A rendőrség nyomoz. A bankautomata rögzítette a pénzfelvétel időpontját, így nem lesz túl nehéz dolguk a környéken működő kamerák felvételei között megtalálni azt, amelyik a biciklis támadását, majd a segítőkész tolvajpáros akcióját rögzítette.

Bácskai Tünde alezredes, a BRFK bűnmegelőzési osztályának helyettes vezetője szerint az eset nem tipikus, de mindenképpen figyelemre méltó, és óvatosságra kell hogy intsen mindenkit.

–Az időseket jellemzően otthonukban lopják meg a trükkös tolvajok, ott, ahol az értékeiket őrzik – magyarázza, hozzátéve, hogy egy-egy rendőrségi figyelemfelhívó kampány után visszaesik kissé a trükkös lopások száma, aztán eltelik pár hét, és szinte minden ott folytatódik, ahol abbamaradt. Ami nem változik: a trükkös tolvajok a ritka kivételektől eltekintve idős embereknél próbálkoznak.

– Szinte mindig ugyanazt a pár trükköt variálják – folytatja Bácskai Tünde. – Hol egy terhes nő kopogtat be egy pohár vízért az előre gondosan kifigyelt áldozatokhoz, hol egy nyűgös kisgyermekét már fegyelmezni alig bíró anya. Gyakran megesik, hogy a házban lakó távoli rokonát keresi valaki épp akkor, amikor az nincs otthon. Bekopog a szomszédokhoz (egyből a későbbi áldozatához), aki, hogy ne kelljen a messziről jött rokonnal a szomszéd kései hazaérkezéséig a gangon állnia, beinvitálja, kávét is főz neki. Aztán a vendég egy idő után feszengeni kezd, mégsem járja, hogy egy idős ember nyakán lógjon egész nap, és elmegy azzal, hogy majd később visszajön. De soha nem látják többet, ahogy jótevője sem látja a lakásban gondosan eldugott pénzét és értékeit.

– Elképesztően jó érzékük van a csalóknak a lakásokban eldugott holmik felkutatására – mondja Bácskai Tünde. – Megtörtént, hogy egy idős házaspár épp csak addig engedett be egy terhes nőt a lakásukba, amíg az használta a mosdót és ivott egy pohár vizet, s ennyi is elég volt a tolvajnak a két borítékban a szőnyeg alá rejtett összesen hárommillió forint megtalálására és ellopására.

Klasszikusnak számít már a mérőleolvasás, a gáz- és elektromos berendezések ellenőrzése címén bebocsátást kérők módszere. Nemrég egy álellenőr azt kérte a háziaktól, hogy vegyenek le magukról minden órát, ékszert és egyéb fémet, mert a méréshez használt műszer különben rossz eredményt fog mutatni, akkor pedig meg kell ismételni a mérést, de azért már fizetniük kell. Az ellenőrzés végén az értékeiknek már csak a hűlt helyét találta az idős házaspár.

Időről időre felbukkannak álrendőrök, akik azzal az ürüggyel kérik megmutatni az idősek otthon tartott pénzét, hogy véletlenül a nyugdíjfolyósító megsemmisítésre váró hamis bankjegyekkel fizette ki a nyugdíjasok egy részét. Az ellenőrzés végére persze az idős emberek pénze és más kézközelben lévő értékeinek is nyoma vész.

Szintén időszakosan ismétlődő történet, hogy azzal hívják fel vezetékes telefonon az idős nagyszülőket, hogy bajba került az unokájuk, és sürgősen pénzre volna szüksége, az egyik barátja már el is indult hozzájuk érte. Általában arra hivatkoznak, hogy baleset érte, s ha a kiszemelt áldozat kételkedne, megkérik, hívja fel a mentőket. A felzaklatott nagyszülők azonnal tárcsázzák a mentőket. Ám mivel a másik fél nem tette le a készüléket, akkor is ő lesz a vonalban, amikor a nagyszülők már azt hiszik, a mentők ügyeletesével beszélnek. Miután „a mentők” igazolták, hogy unokájukat baleset érte, az összes otthon lévő pénzüket odaadják a barátjának.

Újabban a rezsicsökkentéssel is visszaélnek egyesek. Nemrég azzal csengettek be több idős házaspárhoz, hogy a rezsicsökkentés végrehajtásának előfeltétele a mérőórák ellenőrzése, amíg nem ellenőrzik az órákat, a szolgáltatók a régi áron számlázzák a villanyt, a gázt, a vizet és a többit. Akinek minden fillér számít, és nem tudja, hogy a rezsicsökkentésnek nem előfeltétele a mérőórák bevizsgálása, készségesen beengedi az ellenőröket, akik ezután már visznek, mindent, amit tudnak…

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.