Suba a subához - Orbán–Tiborcz-lakodalom Tükröspusztán

„Névtelenséget kérő helyi gazdák azt nehezményezik, hogy a jómódú Tiborczék »lopják a fát«, miközben a bíróságok gyorsított eljárásban tárgyalják és küldik börtönbe fakivágásért a környékbeli fatolvajokat.” (Az új földesuraknak mindent szabad? Népszabadság, 2013. február 19.)

Élni akarják ezek a világot nagyon – legyint a gazda –, mintha be volnának sózva, százzal mennek. Hordják a nagy gépek a betont, belül már makadámút van végig, kövekkel. Ha éjjel valaki megjelenne, fény gyúlna, érzékelős lett itt minden, új gépek, új traktor, új pótkocsi, új bálázógép, valahonnan ömlik a pénz, jó lenne ilyen helyre benősülni! Mint régen, összeadták a nagyurak, nehogy szétmenjen a vagyon, inkább fialjon! – viszi föl a hangját, s megperdíti kalapját. – Pedig nagyon rossz termésük lett nekik, nem értenek ezek a gazdálkodáshoz, húsz mázsa búza hektáronként, hiába a sok-sok állami föld, a kukorica is rosszul áll…

A Lőrinc végezte a betakarítást, de nem ő vetett… Hogy hogyan jár be majd a menyecske Pestre, a Kempinskibe? Megoldják, sárba’-vízbe’ elmennek ezek a 8-10 milliós autók. Ezek mindenre ráteszik a kezüket. A gyerek megvette már az alatta lévő házat is az őszön. Szegény devizahiteles tulajdonos bedőlt, azután a Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök jövendő vejének a banktól sikerült megvennie. Sok éve vannak együtt, de a lányt itt sosem látni…

Ma tartják Orbán Viktor lányának, Ráhelnek az esküvőjét a vőlegény régóta gazdálkodó családja, a Szombathelyről tízegynéhány éve idetelepedett Tiborczék „tanyáján”, ahogy azt a kormányfő-örömapa említette. Orbán Viktor kissé nagyvonalúan dobálódzik a szavakkal: e csabditükröspusztai birtok úgy tanya, ahogyan a miniszterelnök felcsúti háza is „csak egy vályogház” vagy ahogyan a kútvölgyi villája is mindössze „lakás”. „Tükröspuszta Csabdi határában elterülő grófi birtok. A múlt század 30-as éveiben élte fénykorát, mintagazdaság volt. 1997-ben került a Tiborcz család tulajdonába” – ez áll a már nem működő Tiborcz Lovas Klub honlapján. Nos, ló még akad itt, de ez már egy másik klub. A majoros, erdős területen több száz négyzetméternyi lakóház, vendégház, istállók, lovaspálya és borozó is várt a közönségre.

Az üzlet azonban nem prosperált, a majorra öt éve sokmilliós végrehajtási jogot jegyzett be az adóhatóság, egy nagyobb területet el is adtak belőle. Egy ilyen lépés a helyi gazdák szerint a komoly gazdálkodást folytatók számára már a végső utáni megoldás. Épp e kudarcos gazdaelőélet miatt lepődtek meg sokan, amikor tavaly a helyi gazdák talpalatnyi földet sem nyertek az állami földbérletpályázaton, ám Ráhel vőlegényének nővére, Tiborcz Eszter, a befuccsolt lovasklub vezetője abszolút győztes lett. A 157 hektárnyi szántó –ennek egyes darabjai között magántulajdonban lévő, úgynevezett spalétok futnak a nyolc birtoktestből álló állami területen – földalapú támogatása közel tízmillió forint bevételt hoz neki évente. A jelenleg 15 hektáros Tiborcz-birtok Orbán Ráhel leendő apósa, az egykoron Szombathelyen élő orvos, Tiborcz Sándor és kisebb részben a lánya tulajdona.

A birtok kerítésétől egy karnyújtásnyira most is ott hever felhalmozva soktonnányi akác, amit még idén februárban engedély nélkül, mások földjéről termeltek ki gépekkel. A lapunk által akkor megkérdezett munkások szerint a munkát Tiborczék megbízására, Tiborczék gépeivel végezték, s a februári erdészeti szemlén Tiborcz Sándor a helyszínen ígéretet is tett arra, hogy két héten belül hivatalos nyilatkozatot tesz az ügyben. Hogy ez megtörtént-e, s ha igen, mit nyilatkozott, nem lehet tudni, azonban a fakitermelés a hatósági tettenérés után leállt a Natura 2000 európai oltalom alatt álló természetvédelmi területen. Mindenesetre a fához most senki nem mer hozzányúlni: se az, aki engedély nélkül kivágta, se az erdő tulajdonosai. Lakossági bejelentés alapján a székesfehérvári rendőrség még ma is nyomoz az ügyben, keresi az ismeretlen tettest, akit sehogyan sem talál.

Igaz, sok erőfeszítést nem is tesz: a tanúkat még nem kérdezte ki, bár ők a fakitermelő gépek rendszámtábláit le is fényképezték. Nem akármilyen gépek ezek: sokmilliós Massey Ferguson, 10 tonnás billencses pótkocsi. Nos, a gépek az Orbán Ráhel vőlegénye, Tiborcz István többségi tulajdonában álló ES Hungary Kft. nevén vannak. Úgy tudni, azzal akarnak védekezni, hogy ők csak kölcsönadták a munkásoknak az erőgépeket. Életszerű. Nyilván nem vették észre, hogy a munkások a kerítéssel körbezárt birtokukon keresztül szállítják a fát. Nyilvánvalóan a Stihl fűrészek sikító hangját sem hallották meg e csöndes vidéken.

Pedig hangos lehetett, mert a bicskei rendőrség az erdészet bejelentése után arra hivatkozva nem ment ki a helyszínre, hogy ők már nem hallják a fűrész hangját. Amikor szóvá tettük, miért nem kérdezik meg a tanúkat, azt a választ kaptuk a rendőrségtől, hogy „majd eljön annak is az ideje, várjon a sorára az újságíró tanú”. Tiborczék a jó pályázati lehetőségekről mindig hallanak a helyiek szerint. Az egyik tükröspusztai épület tetejére például napelemet telepítettek a közelmúltban, s erre az ES Hungary Kft.-vel tízmillió forintot nyertek. Ez egy családi cég, amelynek tulajdonosa az apa és három felnőtt gyermeke. A többségi tulajdonhányad a vőlegényé. A kft.-t az orvos apa eredetileg temetkezési vállalkozására alapította, ám tevékenységi köre mára kiterjed sokféle növény és állat tartására is. De a család tevékenységi köre ennél is szerteágazóbb: Ráhel vőlegénye jogász, s egyik vezetője az E-OS Innovatív Zrt.-nek. Ez a Közgép egyik gázt és áramot adó-vevő cégének a pesti leányvállalata.

Azt nem tudni, hogy mikor dolgozik a munkahelyén, de e sorok írója szinte sosem tudott megfordulni Csabdi külső területein, hogy épp ne jött volna szembe, legyen bár délelőtt, ebédidő vagy délután. Holott elkélne a tevékenysége: a pesti székhelyű cég 2009 óta működik, jellemzően közbeszerzéseken vesz részt, s forgalmát az Orbán-kormány idején két év alatt megötszörözte, tavaly például hárommilliárd forintos nettó árbevételt produkált, tizenöt dolgozóval. S hogy kikkel dolgoztat? Ez, mondják, nem publikus. Energiában utazik a legidősebb testvér, Tiborcz Péter is. Ő most Németh Lászlóné miniszter energetikai tanácsadója, 2010-ig a Fejér megyei közgyűlés alelnöke volt a Fidesz színeiben. Tiborcz Istvánt szerettük volna megkérdezni minderről, de végül kurtán csak azt közölte: sem ő, sem a családja nem közszereplő, szíveskedjünk tehát nem foglalkozni velük.

Visszatérve a lovasklubhoz: az ESHungary Kft. székhelye és Ráhel vőlegénye, Tiborcz István bejelentett lakhelye nem az Orbán Viktor által tanyaként emlegetett egykori klub. Ő egy másik „tanyán” él, pár száz méterre az esküvő helyszínétől. Ez is szép hely: az ifjú pár, ha kellemes az idő, akár úszhat is egyet a kerti medencében, de ha kedvük szottyan, kirándulhatnak egy újabb, a család vagyonát gyarapító birtokra is: ezt a 22 hektáros szántót pár hete vásárolta a vőlegény több mint 40 millió forintért. De az a fránya erdő, amelyről az ismeretlen tettesek a családi cég gépeivel irtották a fát, még hiányzik. Erre utal legalábbis, hogy a fakitermelésről szóló cikkünk után a terület tulajdonosait a család több tagja is felkereste: puhítják őket, hogy ugyan, adják már el nekik a földet.

Nem lesz nehéz dolguk: az osztatlan közös tizenhatezer négyzetméter tulajdonosai közt akad olyan, aki még sosem járt a területen. Ugyanakkor attól tartanak, hogy a hatóságok a fák újra telepítésére kötelezik őket, az erdészeti igazgatóság, tekintettel a nagy mennyiségű fakitermelésre, várhatóan elrendeli az erdő felújítását. De hogyan fizetné azt ki pél dául a kisnyugdíjas Marika néni, aki erdészeti munkájáért kapta kárpótlásként az 1500 négyzetméter erdőt? Hiszen még fáért sem tud menni, mert mozgáskorlátozott. Az ő földdarabjáért Tiborcz István, aki ma Orbán Ráhel férje és így Orbán Viktor rokona lesz, már húszezer forintot is ígért. Oda fogja adni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.