Rossz irány a büntetés

A fővárosi szavazók 45 százaléka kifejezetten elítéli a hajléktalanok kitiltását célzó rendeletalkotást, szerintük a hajléktalanság kriminalizálása nem jelent megoldást a lakhatási szegénység problémájára.

A fővárosi lakosok 29 százaléka ezzel szemben úgy véli, hogy az eredménytelenség annak következménye, hogy nem tartották be elég keményen a tiltást. Nagy valószínűséggel utóbbiak lehetnek a főpolgármester által szorgalmazott szigorítás támogatói – derül ki a Policy Solutions politikai elemzőintézet reprezentatív közvélemény-kutatásából. Az eredményeket Tarlós István főpolgármester hajléktalanokat kitiltó rendelettervezetéről szóló cikkünk nyomán tették közzé. A politikai elemzőintézet kutatása szerint a fővárosi hajléktalanpolitika még a Fidesz szavazóit is megosztja, bár körükben – nyilván nem függetlenül a pártpreferenciától – magasabb az intézkedés támogatóinak aránya. A kormánypárti szavazók szűk harmada elhibázottnak tartja az intézkedést, míg további 31 százalék még keményebben lépne fel. A Fidesz szavazóinak 29 százaléka szerint a közterületen való életvitelszerű tartózkodás büntetése már eddig is látható eredményekkel járt.

Az MSZP-szavazók szegénypártibbak, mint a budapesti átlag. A szocialista szavazók 58 százaléka ítéli el a hajléktalanok kitiltását, ugyanakkor 30 százalékuk szerint az okozza a fő problémát, hogy nem tartották be kellő szigorral a tiltó rendelkezéseket. A baloldali szavazók csupán 9 százaléka érzékelte, hogy már javult volna az otthontalanokkal kapcsolatos helyzet Budapesten.

Mindent összevetve: nincsen olyan korcsoport, ahol ne lennének többségben a hajléktalanság büntetését rossz iránynak tartók a keményebb tiltást szorgalmazókkal vagy a korábbi intézkedésekkel elégedettekkel szemben. A keményebb fellépést főként a 18–29 évesek szorgalmazzák, míg a 45–59 évesek a legmegértőbbek. Az elemzés rámutat: a főváros különböző városrészeiben élők radikálisan eltérően ítélik meg a hajléktalanok kitiltásának kérdését. Míg a budai és a dél-pesti lakosok fele határozottan ellenzi a tiltást, addig Észak-Pesten a megkérdezettek 30, a Belvárosban 37 százaléka a további szigorítás pártján van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.