Béremelés és több munka

Várhatóan ma szavaz a parlament a köznevelési törvény módosításáról. Az állami és a nem állami – így alapítványi, magán-, illetve egyházi – iskolákban már hónapok óta várják a pedagógusok és a szülők a jogszabály módosítását, illetve a vonatkozó kormányrendelet megalkotását.

A módosítás egyik célja a pedagógus-életpályához kapcsolódó illetménynövekedés rögzítése. Az új jogszabály szerint nem annyit kapnak majd a tanárok, mint amennyit eredetileg az életpályamodell bevezetésével kapniuk kellene, hanem a korábban tervezett emelés mindössze hatvan százalékát. A kormánynak a költségvetési törvényhez is hozzá kellene nyúlnia, mert a béremelésre nincs fedezet a 2013-as költségvetésben. Megbízható kormányzati forrásból úgy tudjuk, a kormány nem módosítja a 2013-as jogszabályt, hanem az elszámolásánál, vagyis a zárszámadás keretében rendezi a béremelés törvényi hátterét. A pedagógusok a várhatóan átlagosan harminc százalék körüli béremeléssel az októberben kézhez kapott fizetésükben találkoznak majd.

Balog Zoltán miniszter hétfőn a parlamentben azt mondta, a pedagógus-életpálya rendszere és a béremelés már az idei tanévkezdéskor kiterjed majd a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra. Terveik szerint ezzel elkerülhető, hogy feszültség alakuljon ki különböző köznevelési intézményben foglalkoztatottak munkabére és előmeneteli rendszere között. Hozzátette: a módosítás igazodik a kormány és a pedagógus-szakszervezetek között létrejött megállapodáshoz is. Az indítvánnyal átfogó és a felelősségi viszonyokat egyértelműen rendező törvény részeként határozhatnak a béremelésről. Része ugyanakkor az új típusú munkabeosztás, a heti kötelező óraszám átalakítása. A többlettanítással járó óradíjak ennek kapcsán megszűnnek, és speciálisan a pedagógiai munkára kidolgozott értékelési és minősítési rendszer lép be. Kitért arra, hogy a javaslat biztosítja, hogy ne legyen többféle bér- és illetményszámítási rendszer. A módosítás költségvetési többletigénye idén 32,5 milliárd forint, jövőre 152,9 milliárd forint.

Közben Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke a törvényjavaslathoz benyújtott egy módosító javaslatot, amely fenntartaná az oktatási intézményekben foglalkoztatottaknak járó pótlékok jelenlegi szabályozását. Ezzel Pokorni szembemegy a kormánnyal, amely az általános béremelés részeként meg akarja szünteti a pótlékokat és a túlórák kifizetését. Az első Orbán-kormány oktatási minisztere indítványát azzal indokolja, hogy ezáltal anyagilag elismerik azt a pedagógust, aki többirányú képzettséggel rendelkezik, így pedig elősegítik, hogy minél többen képezzék magukat tovább, és a szakos ellátást a kisebb intézményekben is biztosítani lehessen. Pokorni Zoltán egy másik módosító javaslatával garanciát kíván teremteni arra, hogy a közalkalmazottat, a munkavállalót az új illetményrendszer bevezetésével ne érje hátrány. A volt oktatási miniszter rögzítené, hogy aki két évnél kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkezik, gyakornok fokozatba sorolnák, azzal, hogy illetménye, munkabére a megállapítást megelőző juttatásainál nem lehet alacsonyabb. A két indítvánnyal megegyező változtatást több fideszes politikus is benyújtott hétfőn. Lapunk információi szerint ezek a fideszes javaslatok nem élvezik a kormány támogatását. A kabinet a pótlékok és a túlóradíjak nélkül tervezi a szeptemberben induló tanévet.

Minden fideszes képviselő megszavazza kedden a kormányjavaslatot?
Minden fideszes képviselő megszavazza kedden a kormányjavaslatot?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.