Ledolgoztatható béremelés: nem minden tanár visz haza többet

Több pedagógus kap béremelést szeptembertől, cserébe azonban az eredetileg tervezett növelésnek csupán a 60 százalékát kapják meg – ezzel a kommunikációs bűvésztrükkel próbálja lenyomni a pedagógusok torkán a kormányzat azt a tényt, hogy a költségvetésben egész egyszerűen nem áll rendelkezésre a korábban törvényben rögzített bérfejlesztéshez szükséges forrás.

A jelentős volumenű pedagógusbér-fejlesztést még 2011 decemberében foglalták törvénybe, és ennek a most kezdődő tanévtől kellene életbe lépnie, ám a kormány most mégis kénytelen visszakozni. „Az ország gazdasági teljesítőképessége nem teszi lehetővé a 2011-ben elfogadott törvényben meghatározott mértékű béremelést, csak egy ennél, 2013 szeptemberében, még kisebb, de minden érintett számára érzékelhető mértékű emelést, majd azt követő négy év alatt a teljes béremelés garantálását” – írta Balog Zoltán humánminiszter a múlt szerdán a parlamentnek benyújtott törvénymódosítási javaslatának indoklásában.

Mindehhez ugyanis törvényt kell módosítani, ráadásul még a tanévkezdés előtt, ezért Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter múlt héten a kormány nevében kezdeményezte a rendkívüli országgyűlési ülés összehívását augusztus 26–27-re.

A ma kezdődő rendkívüli ülésen a nemzetierőforrás-miniszter múlt héten benyújtott javaslatát tárgyalják majd. Ennek értelmében a pedagógiai szakmai szolgáltatást nyújtó intézményben pedagógiai szakértő és előadó munkakörökben, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottakra is kiterjesztik a béremelést, amely 2015 szeptemberétől a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő, pedagógus-szakképzettséggel rendelkező foglalkoztatottakra is vonatkozik majd. (A korábban elfogadott törvény szerint csak az iskolákban, óvodákban, kollégiumokban pedagógus-munkakörben, pedagógus végzettséggel dolgozók kaptak volna béremelést szeptembertől.) Az érintettek körének kiterjesztésével ugyanakkor az idén kisebb, az eredetileg tervezett összegnek a 60 százaléka lesz csak a béremelés, amelyet minden év szeptemberében további tíz százalék követ 2017-ig. Balog Zoltán javaslata ez utóbbi érdekében rendeletalkotási jogot adna a kormánynak a 2014–2017 közötti tanévek illetményalapjának meghatározására.

– A béremelésben részesülők körének kiterjesztéséről ugyanakkor már januárban megállapodott a szaktárca a szakszervezetekkel – emlékeztetett Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, aki ugyan üdvözölte ezt a lépést, ám mint mondta: ez nem indokolja a bérfejlesztés mértékének ilyen léptékű csökkentését. A pedagógiai szakszolgálatoknál és a gyermekvédelmi, gyámügyi intézményekben ugyanis alig tízezer pedagógus végzettségű szakember dolgozik, az iskolákban, óvodákban és a kollégiumokban viszont mintegy 160 ezer. Vagyis a béremelésbe bevont újabb tízezer pedagógus nem eredményezheti az eredetileg tervezett bérfejlesztés 60 százalékra csökkentését.

Mendrey László szerint egyszerűen arról van szó, hogy a beígért bérfejlesztéshez nem áll rendelkezésre a szükséges fedezet a költségvetésben. Az eredeti számítások szerint ugyanis az új tanév első négy hónapjára mintegy 70 milliárd forintra lett volna ahhoz szükség, de most csak 40 milliárd forint jut erre.

Mendrey László szerint a kormány bűvészkedik a pedagógusokkal
Mendrey László szerint a kormány bűvészkedik a pedagógusokkal

– A kormány ezt óriási bérfejlesztésként adja elő, és értetlenkedik, hogy miért elégedetlenkednek a pedagógusok, miközben egy egyszerű bűvésztrükkről van szó, amely szépen illeszkedik a Fidesz „oszd meg és uralkodj” stratégiájába – fogalmazott Mendrey László. –Mindeközben az új tanévtől jelentősen nő a pedagógusok munkaterhelése, emelkedik a kötelező óraszámuk, és megszűnik a túlóradíjazásuk – tette hozzá az érdekvédő.

–Minden pedagóguskolléga részesülni fog a bérfejlesztésből, ám nem mindenkinél fog ez tényleges keresetnövekedést eredményezni – erre már Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke mutatott rá. Azt mondta: a pedagógusok jelentős része még így is üdvözölni fogja a béremelést. Ám éppen azok járnak majd jól, akik eddig, nem vállaltak pluszfeladatokat, hiszen esetükben valóban jelentős keresetnövekedésként jelentkezik majd a béremelés. – Azok viszont, akik eddig is sokat túlóráztak, épphogy a pénzüknél maradnak, hiszen a túlóradíjat ezután nem fogják megkapni. A szeptembertől bevezetendő pedagógus-életpályamodell ugyanis Galló Istvánné szerint három dolgot nem értékel: a többletmunkát, a több diplomát és a minőségi munkát. Az eddig ezekért kapott többletjuttatásokat ugyanis eltörli. Hozzátette: az életpályamodell előmeneteli rendszere is esetleges, hiszen a miniszter fogja meghatározni évente, hogy hány pedagógus eshet át azon a minősítési eljáráson, amelyet követően magasabb besorolásba léphet. Vagyis nem attól függ majd az előrelépés, hogy megfelel-e a pedagógus az előírt feltételeknek, hanem attól, hogy belefér-e majd a miniszteri keretbe.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett: a PSZ kezdettől élesen kritizálta az oktatási kormányzat által kidolgozott életpályamodellt, amelynek következményeivel most fog szembesülni a pedagógustársadalom. Lesz ugyanis, aki éppen csak a minimumot fogja ledolgozni, míg mások komoly többletmunkát vállalnak majd, de a keresetükben ez a különbség nem fog megmutatkozni. Mindez pedig Galló Istvánné szerint kezelhetetlen feszültségeket okoz majd az iskolákban.

A közoktatási szakértő szerint a tanári életpályamodell vérdíj lehet a megmaradóknak
A közoktatási szakértő szerint a tanári életpályamodell vérdíj lehet a megmaradóknak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.