Gellérthegyi lakásokban Orbán gyerekei, Garancsinál lakik Gáspár

A miniszterelnök felesége, Lévai Anikó 2008 nyarán – öt évvel a kútvölgyi Cinege utcai villa kibővítése, újjáépítése és néggyel a felcsúti új ház igényes megépítése után – a budapesti Gellérthegy oldalában vásárolt egy 91 négyzetméteres, kertes, társasházi lakást. A mellette lévő 66 négyzetméteres lakást pedig három évre rá, 2011 nyarán a Duna Takarékszövetkezet egyik tulajdonos-vezetője, Garancsi István vette meg.

A Duna Takarékszövetkezet lehet az egyetlen olyan, amit érintetlenül hagy a takarékszövetkezetek tervezett állami befolyás alá vonása. Tavaly tavasszal ennek a takarékszövetkezetnek a 600 milliós hitelkeretére jegyeztek be jelzálogjogot a már meglévő 150 milliós kölcsönük mellé a Puskás Akadémia felcsúti sporttelepére, a Fő utca 176.-ba.

Ez az ingatlan az Orbán Viktor által 150 ezer forinttal alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány közvetett tulajdona, az ingatlan ugyanis a Pro Kvóta Kft. tulajdona, a Pro Kvóta pedig 100 százalékban az alapítványé. A hitel jókor érkezett, tavaly tavaszszal vásárolta meg ugyanis a felcsúti stadion építéséhez szükséges földet az alapítvány, amely addig csak használta a területet. Így az önkormányzatnak ekkor fizetett ki a másfél hektáros egykori sportpályáért 150 millió forintot és a Lévai Anikó földjeit művelő Flier család tagjának ismeretlen nagyságrendű összeget a stadionhoz szükséges további négy és fél hektárért.

Garancsi István ugyanakkor tulajdonosa a Videotonnak is, valamint miniszterelnöki megbízott, akinek feladata a természetjáró és kerékpáros turizmus fejlesztése. Lévai Anikó 91 négyzetméteres gellérthegyi lakásába a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel (24) költözött be évekkel ezelőtt, Garancsi 66 négyzetméteres lakásába pedig a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár (22), 2011-ben. Orbán Ráhel nemrég fejezte be egyetemi tanulmányait a Corvinuson turisztika szakon és a Kempinskiben dolgozik egy ideje, Orbán Gáspár pedig a jogi karon tanul. Eközben 2011 júliusában szerződtette a Videoton. A fiatalember ritkán lép pályára.

A kormányfő a 2009. évre vonatkozó vagyonnyilatkozatában Orbán Ráhel már nem szerepel együtt élő családtagként. Erre az évre e nyilatkozatban a törvény szerint járó országgyűlési képviselői fizetést és további bruttó 402 ezer forint pártelnöki tiszteletdíjat szerepeltetett a Fidesz akkor még ellenzékben lévő elnöke, négy, saját háztartásában élő gyermek mellett. Elvileg ebből tartották fönn az alsó hangon is 400 négyzetméter hasznos alapterületű villát a Cinege utcában a kerti építményekkel, garázsokkal, tárolókkal, filagóriával, hagyományos pincével, borospincével, valamint az 1200 négyzetméteres telekkel.

A felcsúti házhoz is több mint kétezer négyzetméteres kert tartozik, különféle építményekkel, hatalmas pincével, szaunával. 2010-es vagyonnyilatkozatában egyébként Orbán újra feltüntette egyetemista lányát, aki a nagy család számára is alkalmas gellérthegyi lakás fenntartására ekkor még aligha képes, vélhetően ezért, az eltartottság okán kerül vissza tévedésből a gyerekek sorába a bevallásban. A 2011. évre vonatkozó bevallásban viszont Orbán Ráhel és Orbán Gáspár is kikerül az együtt élő családtagok sorából. Az ellenzéki politikus-pártelnök 2009-ben 869 ezer, a 2010. évre vonatkozóan ezt százezer forinttal meghaladó megtakarításról számolt be a feleségével közös számlán.

A 2010. évre pártelnöki fizetését Orbán felfüggesztette, és a miniszterelnöki fizetésén felül a Helikon kiadótól vett fel bruttó 6 millió 368 ezer forint eseti honoráriumot, könyvkiadás címén. Orbán a szakértők szerint túlnyomórészt beszédírói által írt beszédeit adja ki visszatérően, s ezzel tesz szert publikus pluszbevételre. Lévai Anikó kereső foglalkozása nem ismert. A magyar vagyonnyilatkozat-tételi szabályozás szerint foglalkozásáról, adózott jövedelméről, adózatlan bevételeiről sem a házastárs kormányzása idején, sem a köztes ellenzéki időben nem kell számot adnia. Az tudható, hogy Lévai Anikó a földbirtokait vagyonbevallása szerint bérbe, használatba adja, ami mindmáig adómentes jövedelem Magyarországon, s azt egyszer sem mulasztja el megjegyezni a száz hektár körüli birtokaival kapcsolatosan, hogy a támogatásokat nem ő, hanem bérlői veszik fel.

Lévai jogász végzettséget szerzett évekkel ezelőtt, de hogy ezt hasznosítja-e, és ha igen, hol, az évek óta nem ismert. Orbánéknak a Cinege úti villán, a felcsúti házon és az e kettőre felvett 20 és 5 millió forint hitel törlesztésén kívül egész évben – részben vagy egészben – fenn kellett tartaniuk a két gellérthegyi lakást is. Garancsi István az Orbán Gáspárra vonatkozó, telefonon feltett kérdéseinket írásban kérte, mondván, „bármilyen, a magánéletével kapcsolatos kérdésre csak írásban hajlandó válaszolni”.

– A tulajdonomban lévő lakást a Videotonnal szerződött egyik játékos bérleti szerződés alapján lakja. A szerződés magánemberek között létrejött jogügylet, mely közérdeklődésre nem tarthat számot, hiszen benne sem a Videoton FC, sem a Fehérvár Kft., sem valamely szponzoruk semmilyen formában nem érintett – válaszolta Garancsi arra a kérdésünkre, milyen jogcímen lakik Orbán Gáspár a lakásában. Arra a kérdésre pedig, hogy mi az oka annak, hogy három évvel a miniszterelnök feleségének vásárlását köve tően éppen a szomszéd lakást vette meg, azt a választ adta, hogy ingatlanbefektetéssel foglalkozó magánszemélyként és cégeivel is azt az ingatlant vásárolja meg, amit jövedelmezőnek ítél. Arra a kérdésre, hogy az ifjú futballistának gépkocsihasználatot is biztosít-e a klub, nemleges választ adott, emlékeztetve arra, hogy a Videoton FC szponzorainak szponzorációs tevékenysége az üzleti titok körébe tartozik.

Egymás mellett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.