Fidesz, MSZP: egyre közelebb, de még mindig távol

Némileg csökkent a Fidesz és az MSZP népszerűsége között a különbség a nyári időszakra. Az ellenzék többi pártja viszont vagy stagnált, vagy rontott a támogatottságán az utóbbi hónapokban – többek között ez derült ki a Policy Solutions legfrissebb összegzéséből.

A politikai elemző intézet idén április és július között havonta végzett reprezentatív politikai kutatásokat, egyenként ezerfős mintán. Ezek összesítése alapján a Népszabadságnak nyilatkozva Boros Tamás igazgató azt mondta: a Fidesz–KDNP előnye továbbra is jelentős az adatok szerint, a kormánypártok 41 százalékos eredményt érnének el egy mostani választáson.

„A Fidesz–KDNP népszerűsége 2013 áprilisában a pártválasztók körében 39 százalékon állt, majd hibahatáron felül 42 százalékra erősödött májusra, végül júliusra 41 százalékon állt meg. A Fidesz így őrzi előnyét az ellenzékkel szemben, láthatóan az alacsony infláció, a kedvezően tálalt gazdasági adatok és a rezsicsökkentés ellensúlyozta a trafik- és a földbotrányok okozta felháborodást” – ismertette az adatokat Boros Tamás. A Policy Solutions kutatása szerint az MSZP ugyanakkor áprilistól júliusig öt százalékponttal erősödött, így jelenleg a pártválasztók 26 százalékának voksára számíthat. A Jobbik meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújt: áprilisban még 18, májusban már 17, júniusban viszont 19, júliusban pedig ismét csak 17 százalékon állt, ugyanakkor a szélsőjobboldali párt így is biztosan őrzi harmadik helyét.

Az Együtt–PM Szövetség az intézet felmérései szerint tavasszal a számára a parlamenti bejutási küszöböt jelentő tízszázalékos eredményt még könnyedén meghaladta, nyárra azonban elvesztette szavazói egy részét. Jelenleg a szavazatok nyolc százalékára számíthat a Bajnai Gordon nevével fémjelzett szövetség – olvasható a Policy Solutions adataiban. Boros Tamás tájékoztatása szerint a parlamenti bejutás küszöbén van a Lehet Más a Politika, amely a szakadását követően folyamatosan vesztett népszerűségéből, de jelenleg továbbra is 3 százalékon áll. „Gyurcsány Ferenc pártjának, a Demokratikus Koalíciónak ugyancsak küszöb alatti az eredménye: áprilisban, júniusban és júliusban is 4 százalékon állt a szervezet népszerűsége” – foglalta össze a kutatási eredményeket Boros Tamás. Az igazgató hozzátette: jelenleg a kormányváltást támogató és az ellenzéki összefogásban érdekelt szavazók száma ismét nem éri el a Fideszt támogató választók számát, ráadásul érdemes hangsúlyozni, hogy az egyes politikai erők szavazótáborai „mechanikusan” nem összeadhatók.

„A nyár és a kora ősz jelentős kérdése az lesz, hogy az Együtt 2014–PM, az LMP vagy Demokratikus Koalíció el tud-e mozdulni egyik vagy másik irányba a parlamenti bejutási küszöb környékéről, illetve, hogy folytatódik-e a Fidesz és az MSZP közötti olló szűkülése. Az világosan látszik, hogy a várakozások ellenére nem indult be a kampány a nyáron, az ellenzék energiáit inkább az együttműködés feltételeinek kialakítása kötötte le, ráadásul mivel jövő év májusának végén lesznek a választások, pénzügyileg sem lett volna racionális a korai start. A politikai apátia szintje az utóbbi két évben folyamatosan olyan magas, hogy az apróbb mozgások ellenére valójában »befagytak« a pártok támogatottsági szintjei, semelyik erő sem tud igazi áttörést elérni” – értékelte az adatokat lapunknak Boros Tamás.

A Policy Solutions vezetője kérdésünkre hozzátette, hogy a kutatásokban látható apró mozgások háromirányúak: a Fidesz és a bizonytalanok, a Fidesz és a Jobbik, valamint az MSZP és az Együtt 2014 között vándorolnak oda és vissza a politika iránt érdeklődő szavazók. „Az elmúlt évek trendjeiből az látható, hogy a bizonytalan szavazók az utolsó pillanatokig kivárnak a pártválasztásukkal, tehát nagymértékű változásokat a támogatottságukban 2014 tavasza előtt már nehezen fognak tudni elérni a politikai pártok” –fogalmazott Boros Tamás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.