Jutalmak a közmédia csúcsain

Átlagosan bruttó 4,5-4,8 millió forintos prémiumot kaptak a közszolgálati médiumok – az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda – vezérigazgatói a tavalyi munkájukra. A jutalmakról legutóbbi ülésén döntött a közmédiumokat felügyelő Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma.

Medveczky Balázs (MTV) 4,5 millió, Jónás István (Magyar Rádió) 4,8 millió, Dobos Menyhért (Duna TV) 4,8 millió, valamint az MTI vezérigazgatói posztjáról tavaly év végén távozott Belénessy Csaba 4,8 millió forint prémiumot kapott. (A jutalom az előző évi munka értékelése alapján jár az első számú vezetőknek, Belénessy ezért kaphatott prémiumot.)

A vezérigazgatók munkaszerződése azt rögzíti, hogy bizonyos feltételek teljesítése esetén éves személyi alapbérük meghatározott százalékát kaphatják meg jutalomként. A feltételek között szerepel például, hogy elvégezzék a közmédiarendszer átalakításával kapcsolatos feladatokat, készítsék el és tartsák be az intézmény üzleti tervét, az adott médiumot ne marasztalja el a médiahatóság, ne veszítsen sajtó-helyreigazítási pert, növelje a nézettséget/hallgatottságot.

A négy intézményvezető közül tavaly még az MTI vezérigazgatója kereste a legtöbbet, havi bruttó 1,9 millió forintot, az adható prémiuma pedig az éves személyi alapbérének 33 százaléka volt. Azóta egységesítették a béreket, most mind a négy vezető bruttó 1,7 millió forintot keres havonta, prémiumuk pedig a bér maximum 25 százaléka lehet. Lapunk információi szerint az egész éves munka értékelése alapján Belénessy a maximálisan adható prémium 65 százalékát kapta, a többiek 90-95 százalékot. (A közmédia 2000 dolgozóját foglalkoztató MTVA vezérigazgatójának jutalmáról a Médiatanács dönthet.)

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke lapunknak azt mondta: a négy vezérigazgatónak a jogszabályok és a megkötött munkaszerződésük alapján jár a teljesítményfüggő prémium. Bérük és adható prémiumuk is jóval kevesebb, mint a közmédiumok korábbi vezetőinek fizetése, amelyekhez külön juttatások és akár egyéves bérnek megfelelő jutalom is társult. Külön kiemelte, hogy a több évtizedes gyakorlattal szemben a mostani vezérigazgatók elé valóságos prémiumfeladatokat tűztek ki, a jutalom nem automatikusan járt nekik.

A prémiumok kifizetése ellen szavazott Kránitz László, a közalapítvány kuratóriumának szocialista és Németh Vladimir, a testület LMP-s delegáltja. Kránitz László lapunknak azt mondta, a kezdetektől nem támogatta, hogy a vezérigazgatók jutalmat kapjanak. Ahogy fogalmazott, 2012 is a közmédia gyászéve volt, amelyet elbocsátások, botrányok öveztek. A közmédia alapvetően elhibázott átalakítása miatt zavaros felelősségi viszonyok alakultak ki, amelyek akadályozzák a normális szakmai munkát. Kránitz szerint ebben a helyzetben nem lett volna szabad jutalmat osztani. Németh Vladimir pedig azt mondta, a vezérigazgatók egyáltalán nem szolgáltak rá semmilyen jutalomra. Negyvenkilenc fős „csontvázintézményeket” vezetnek, jelentős fizetést kapnak, nincs miért premizálni őket, különösen úgy, hogy az MTI-hírcentrum létrehozása, a közszolgálati médiumok híreinek uniformizálása egyértelműen kormányzati propagandacélokat szolgál, és ennek az akaratnak, igénynek ezek a médiumok meg is felelnek – mondta Németh Vladimir.

Orbán Viktor miniszterelnök idei horvátországi nyaralásakor csak annyit kért, hogy olyan szobában lakjon, ahol magyar nyelvű sportcsatornát, a közrádiót, illetve az MTV-t foghatja – írta a napokban a Bors. A bulvárlap szerint ez azért lehetett feltétel, mert Orbán külföldi útjai során is hallgatja a közrádió és a köztelevízió napi híreit, illetve figyelemmel kíséri valamelyik, összefoglalókat sugárzó magyar sportcsatornát.

A köztévé félnyolcas fő Híradójának nézettsége egyébként mostanság igencsak gyenge adatokat produkál, hozza a szokásos „nyári formáját”. Kedden a teljes lakosság körében mindössze 368 ezren nézték, hétfőn még kevesebben, 344 ezren.

A közmédia égbe szökő tornya
A közmédia égbe szökő tornya
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.