Máshonnan fúj a szél?

Felelőtlen dolog támadni volt szponzorokat, hisz nem volt váratlan bizonyos támogatók távozása a Magyar Vitorlás Szövetségtől (MVSZ) – ezt írja Gál András Levente utódjának szánt válaszlevelében, miután Kollár Lajos elnöki hírlevelében tájékoztatta a tagságot a történtekről, a szponzorok visszalépéséről.

Az MVM szerint viszont nem volt mitől visszalépniük. Egy hete ismertettük lapunkban azt a levelet, amelyet Kollár Lajos érsebész professzor írt a vitorlázóknak. A Magyar Vitorlás Szövetség tisztújításán Gál András Leventét májusban legyőző Kollár egyebek mellett azt írta: „...Az előző elnökség úgy kötötte meg a támogatói szerződéseket, hogy azok a tisztújítás után (május 31-ig) is újratárgyalhatók voltak. Az MVM 30 millióval, az Aréna 21 millióval visszalépett.” Problémaként sorolta fel azt is, hogy egy sor számla a tisztújítás után érkezett a szövetségbe, melyek kifizetése az említett támogatások nélkül gondot okoz.

Cikkünk nyomán az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. helyreigazítást kért. Álláspontja szerint az MVM Zrt.-nek nincs és nem is volt szerződése a vitorlásszövetséggel, az MVM Partner Zrt. a 2012-es Kékszalag MVM Partner Nagydíjat támogatta az említett harmincmillió forintnál lényegesen kisebb összeggel, s a megállapodásban szereplő hirdetési összeget száz százalékban ellentételezték. (Az MVM Partner Zrt. százszázalékos tulajdonosa az MVM Zrt. – A szerk.)

A cég azt közölte: nem volt szó évente megújuló szponzorációról, így nem volt szükség május 31-ig történő újratárgyalásra sem. „A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége nem kereste meg az MVM vagy az MVM Partner Zrt.-t, így megkeresés hiányában nem is volt tárgyalás, amely elmaradhatott volna” – áll a Felkai György kommunikációs igazgató és Major György értékesítési vezérigazgató-helyettes által aláírt levélben.

Az üggyel kapcsolatban Kollár Lajos elnök továbbra sem kívánt nyilatkozni. Arra, hogy a tisztújítás után az új elnökség miért nem kereste meg az MVM-cégcsoportot, arra Gál András Levente leköszönt elnök válaszlevele adhat részleges választ. E szerint a két elnökjelölt elképzelései és programja jelentős mértékben eltért egymástól, s ez nemcsak a szövetségben volt ismert, hanem a nyilvánosság előtt is.

„Mindenki számára világos volt, hogy a 2013 első felében az MVSZ által elért támogatók jelentős része a Festetics Programban megújult, hatékonyan gazdálkodó és a szponzorok számára értelmezhető üzeneteket előállítani képes MVSZ-t kívánja támogatni, így a Festetics Program és a saját kiadásban megjelentetett Vitorlázás újság mint elvárás a szerződésekben és tervezetekben kifejezetten szerepel” – írja Gál András Levente. Hozzátéve: őt és programját pont azért kritizálták, mert sokak szerint ez túlvállalás volt a szövetség részéről. Gál hivatkozik arra, hogy az új elnökkel is számba vették, hogy emiatt át fog rendeződni a szövetség szponzori köre, s felrója Kollárnak, hogy nem korrekt dolog ezt váratlan fejleményként feltüntetni.

„Az MVSZ jövőbeni támogatógyűjtési képessége ellen hat, hogy például olyan szponzort, aki tavaly gyors döntésével megmentette anyagi értelemben a Kékszalagot, idén is sokat áldoz az utánpótlás-nevelésre, több rendezvényt továbbra is támogat, pusztán azért, mert – összhangban a tervezetben is szereplő elállási jogával és figyelemmel az MVSZ új programjára – az előkészített szerződést végül nem írja alá, negatív értelemben nevesíted” – írja Gál, felelőtlenségnek minősítve a történteket. „Találj módot arra, hogy ezt a negatív hírbe hozást miképpen lehet ellentételezni, a jövőben megelőzni” – figyelmeztet a leköszönt elnök.

„Az átadás-átvételkor húszmillió forint volt a szövetség számláján, miközben Kollár levelének az az olvasata, hogy a régi elnökség fedezet nélkül, felelőtlenül gazdálkodott” – sérelmezi Gál, kiemelve: az utóbb átvett projektek számláit a Magyar Vitorlás Központ átvállalta, míg az egyéb teljesítésekkel kapcsolatban felajánlotta saját ügyvédi irodájának segítségét, lévén elnöksége alatt ők vitték a jogi ügyeket. „Eddig ilyen megkeresés nem érkezett, egyetlen kivétellel, amikor a honlap beszerzéssel kapcsolatban tájékoztattalak” – szögezte le Gál.

A Festetics Program azon elemeit, amelyeket a szövetség új vezetése nem kíván megvalósítani, mint a Magyar Vitorlás Kártya, a Festetics Hajós Klaszter a magyar vitorláshajó-gyártók támogatására és a Bejárható Magyarország Programban való részvétel, a Magyar Vitorlás Központ viszi tovább, amely alapító okirata szerint a hazai vitorlázás támogatásáért fenntartott nonprofit állami cég. Gál szerint feladata a fontos és szinte mindenki szerint hasznos projektek továbbvitele, ezért nem szerencsés, ha bárki „ellenszövetségként” állítja be. A két vezető vitájában szóba került az is, hogy a május eleji tisztújítás ellenére Kollár Lajos még nincs bejegyezve a bíróságon megválasztott elnökként, ám az érdekelt erről annyit mondott: a szükséges dokumentumok beszerzése időigényes, de a jövő héten benyújtják a bíróságra a bejegyzési kérelmet.

„Járjunk el oly módon, hogy a korábbi elnökségből, munkatársi körből a lehető legtöbben jó szívvel dolgozhassanak a magyar vitorlázás érdekében, ahogy azt Te magad is kérted többször tőlem” – zárja levelét Gál.

 

 

 

Még nincsenek nagyobb hullámok
Még nincsenek nagyobb hullámok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.