Egyhangú döntés

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága egyhangú szavazással döntött tegnap arról, hogy kezdeményezik a volt titkosszolgálati vezetők, vagyis a kémkedéssel vádolt és első fokon letöltendő szabadságvesztésre ítélt Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója, Szilvásy György volt titkosszolgálatokat felügyelő miniszter, valamint a Galambos utódaként, a bűnpártolásért felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Laborc Sándor ügyében keletkezett iratok titkosságának feloldását.

Ennek értelmében felkérik az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját, vizsgálja felül, indokolt-e a dokumentumok minősítésének fenntartása. Egyben levélben megkérik az ügyben első fokon eljáró Debreceni Törvényszék bíráját is, hogy tegye lehetővé a bizottság számára a betekintést a periratokba. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője a nemzetbiztonsági bizottság hétfői zárt ülése után az MTI tudósítása szerint azt mondta: tájékoztatást kaptak az úgynevezett kémügyben, de részleteket nem mondhat el, mert a bizottsági ülés jegyzőkönyvét 2040. december 31-ig titkosították.

Kocsis Máté nem érti Vadai Ágnest
Kocsis Máté nem érti Vadai Ágnest

Amit az állami szervek velük közöltek, az semmivel sem több tény, mint amit eddig lehetett tudni. (Hasonlóképpen nyilatkozott lapunknak Harangozó Tamás, a testület szocialista tagja. Ő azt mondta, semmivel sem tudott meg többet, mint amit eddig innen-onnan hallani, olvasni lehetett. Konkrétum azonban nem hangzott el.) Vadai szerint az azonban kiderült, hogy voltak megkérdőjelezhető nyomozati eljárási lépések – tette hozzá. A DK politikusa a bizottsági ülésen javasolta, hozzák nyilvánosságra az érintettek valamennyi, az eljárási szakban tett vallomását, a vádiratot, a bírósági tárgyalás jegyzőkönyvét, valamint a hangfelvételt.

Vadai szóvá tette, hogy a bizottsági ülésen személyeskedő, olykor – megfogalmazása szerint – „tahó” hangnemben nyilvánultak meg egyes kormánypárti képviselők, ezért kezdeményezi, hogy a hétfői bizottsági ülés jegyzőkönyvét is hozzák nyilvánosságra.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja az ülést követően Vadai szavaira reagálva azt mondta: felháborodást nem az eljárásnak kellene kiváltania, hanem annak, hogy egy ilyen eset egyáltalán megtörténhetett. Példátlannak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a polgári titkosszolgálatokért felelős miniszter ebbéli minőségében kémügybe keveredett.

Később elmondta, hogy szerinte a kapott tájékoztatások alapján egyértelmű, hogy alapos, széles körű ismeretekre épített nyomozás alapján emeltek vádat, majd ugyanilyen alapos és körültekintő mérlegelés alapján született meg az ítélet. Érződik, tette hozzá Kocsis, hogy a „maffiabaloldal kulcspolitikusai” borzasztóan idegesek attól, hogy előfordulhat, számon kéri őket az igazságszolgáltatás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.