Rosszul választottak elnököt, ugrott az állami pénz

Az MVM azonnal felmondta a szponzori szerződést a vitorlásszövetséggel, hogy kiderült: nem a fideszes politikust választották elnöknek.

Több szponzor – köztük az állami Magyar Villamos Művek – is elfordult a Magyar Vitorlás Szövetségtől (MVSZ) azt követően, hogy a szervezet májusi tisztújításán a küldöttek nem Gál András Levente korábbi elnököt, hanem Kollár Lajos érsebészprofesszort választották meg elnöknek.

A szövetség életében nem kevés gondot okozó fordulatnak van politikai színezete is. Az új elnök a vitorlásújságokban elmondta: nincsenek meglepődve, ugyanakkor nem is tulajdonítanak különösebb jelentőséget a dolognak: a szövetség forrásai az idei évre biztosítottak, a jövő évről pedig még több lehetséges szponzorral tárgyalnak. – A Porsche Hungaria (Audi), a Groupama Biztosító, a Microsoft, az Ilcsi Szépségszalon mellettünk maradt, s több új támogatót sikerült megnyerni a vitorlássport ügyének. Megkötött szerződésünk van a Laptop. hu-val, előrehaladott tárgyalások folynak a T-Systemmel, a Telekommal és a Strabaggal – írta Kollár Lajos abban a levélben, amelyet a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján tettek közzé a tagságot tájékoztatandó. – Fel voltunk készülve rá, hogy nem lesz könnyű, de a vártnál is több nehézséggel kellett megküzdenünk – írja ebben.

Lapunk kereste az elnököt a történtek kapcsán, aki megkeresésünket azzal hárította el, hogy a szövetségi tagoknak küldött levélben foglaltakon túl nem tud mit mondani az ügyben, más részletek nyilvánosságra hozatala nem szolgálná a szövetség érdekét. Persze amit ebből tudni lehet, az sem kevés: az elnökváltást követően több munkatárs és a főtitkár is elhagyta a szövetséget, így az adminisztratív és operatív vezetőket pótolni kellett.

De nem csak a személyeket: a Magyar Villamos Művek 30, míg egy Aréna nevű vállalkozás 21 milliós támogatását is pótolni kellett, a korábban megkötött támogatási szerződések alapján ugyanis a tisztújítást követően, május 31-ig kellett volna tárgyalni a szponzoráció folytatásáról, lévén egy évente megújuló szerződésről volt szó. A két szponzor azonban nem kívánt együttműködni az új elnökség vezette szövetséggel, legalábbis erre utal az a körülmény, hogy már a tárgyalások is elmaradtak. A tisztújítás a szezonkezdet után volt, így nehézséget okozott, hogy a szövetség kiadásai ekkor már kőbe vésettek, miközben a bevételi oldalon komoly hiány keletkezett a szponzorok távozásával.

Az új vezető Gál András Leventét, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium volt közigazgatási államtitkárát váltotta. Gált Fidesz-körökben befolyásos emberként tartják számon a mai napig. A szövetségben az ő érdemének tekintik az MVM-támogatás megszerzését, míg az Arénát Fonyó Károlyhoz, Simicska Lajos bizalmasához és üzlettársához, korábbi elnökségi taghoz kötik a szervezet prominensei. Fonyó a tisztújításkor Gál megválasztásához kötötte az elnökségi tagság vállalását, így ő is kiszorult (mások mellett) az MVSZ vezetéséből.

Gált egyébként alaposan meglephette a tisztújítás végeredménye. A hazai vitorlásélet prominensei egybehangzóan állítják: a korábbi elnök még közvetlenül a választást megelőzően is biztos volt a dolgában. Különösen, hogy pont a tisztújítást megelőző napon jelent meg az a kormányrendelet, amely a balatonfüredi Hotel Unit (mely eredetileg a Műegyetem vagyonkezelésében volt, de az állam megvonta az intézmény vagyonkezelési jogát, s visszavette az ingatlant) a szövetséggel januárban stratégiai együttműködési megállapodást kötő Zánka – Új Nemzedék Központ kezelésébe adta azzal, hogy a telepet a hazai vitorlássport fejlesztésére, támogatására kell hasznosítani. A tisztújításkor azonban ez alig számított, Gál mintegy negyven szavazattal kevesebbet kapott Kollár Lajosnál.

A reális képhez tudni kell: a vitorlásszövetség közgyűlésén a küldötteket a klubok méretük és eredményeik alapján delegálhatják, így kis túlzással elmondható, hogy három klub, a Túra Vitorlás Sport Klub és a két legeredményesebb, a Balatonfüredi Yacht Club és a Spartacus együtt magáénak tudhat annyi szavazatot, amelynek birtokában szinte mindent eldönthetnek. El is döntöttek.

A szövetségben az elnök tájékoztatása szerint a jogi bizottság a teljes szerződésállomány átvilágítását végzi, hiszen korábban a Gál András Levente vezette ügyvédi iroda látta el a jogi feladatokat, így a szövetség új jogászainak át kell nézniük minden élő szerződést. A szövetségből egyébként úgy tudjuk: az elnök kifejezetten bosszús amiatt, hogy szándékai ellenére alakult ki politikai színezetű vita a tisztújítás körül. Igaz, bizonyos folyamatokat nem tudtak befolyásolni: például azt, amikor a pénzszűke, valamint néhány megrendelés nem elégséges teljesítése miatt a kifizetéseket felülvizsgálták, ennek keretében az új honlapot fejlesztő céggel is tárgyalást kezdeményeztek, mert a működésével gondok voltak. A cég erre nem volt nyitott, válaszul lekapcsolták a honlapot, így újra kellett indítaniuk a szövetség korábbi portálját.

Az ügyben kerestük Gál András Leventét is, de nem értük el.

A tisztújítás után új szponzorok után kell néznie a vitorlásszövetségnek
A tisztújítás után új szponzorok után kell néznie a vitorlásszövetségnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.