Látlelet vagy ambuláns lap? – Vita a Pride utáni támadásról

A rendőrség közösség tagjai ellen csoportosan elkövetett erőszak miatt nyomoz, de vitázik a sértettekkel.

Közösség tagja ellen csoportosan elkövetett erőszak miatt nyomoz a rendőrség a hétvégi Budapest Pride után történt atrocitások miatt. Mint arról lapunk is beszámolt, három férfit azt állítja: alakzatban vonuló „nácik” megtámadták és bántalmazták őket, azonban az eset után közvetlenül a helyszínre érkező rendőrök nem intézkedtek támadóikkal szemben.

Hétfőn késő délutánig tartott annak a három férfinak a kihallgatása, akiket a hétvégi Budapest Pride után a Szent István körúton, a Nyugati tér közelében „20-30 alakzatban vonuló feketeruhás náci megtámadott”. Korábban több nyilatkozatukban is sérelmezték, hogy kérésük ellenére a rendőrök nem intézkedtek a „nácikkal” szemben, pedig még ott voltak a közelben. Ezzel szemben az ő adataikat írták fel.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A rendőrség viszont azt állítja: a sértettek a helyszínre érkező rendőrökkel azt közölték, hogy támadóik már nincsenek ott, és nem is tudnának róluk személyleírást adni. Orvosi ellátást nem igényeltek, rendőri intézkedést nem kértek. Egyébként a rendőrök csak az egyik férfin láttak sérülést, halvány bőrpírt az ajkán – írta az esetről kiadott közleményében a BRFK.

Jogvédők szerint a rendőrségnek hivatalból és azonnal meg kellett volna kezdeni a vélt-valós másságuk miatt a három férfira támadó csoport tagjainak felkutatását. Ez – mármint a támadók azonosítása és felkutatása – a rendőrség hétfői tájékoztatása szerint már tart. Még a hétvégén elemezték a Szent István körúton és a Nyugati tér környékén működő térfigyelő kamerák felvételeit. Egy 20-30 fős alakzatban vonuló csoport nyilvánvalóan könnyen kiszúrható, s elvileg láthatónak kell lenni a felvételeken annak is, amikor a három férfit megtámadják, megrúgják, a földre viszik, majd ott is bántalmazzák. A BRFK azonban a nyomozás érdekeire tekintettel egyelőre nem hozza nyilvánosságra, hogy pontosan mi látható a felvételeken.

A rendőrség szerint a szombati támadás után nem voltak a sértetteken látható nyomai a bántalmazásuknak. A BRFK közlése szerint szombaton és vasárnap is kérték a három férfit, adjanak egy-egy másolatot az orvosi látleletükből. Nem kaptak.

Hétfőre mindhármukat beidézték tanúkihallgatásra a BRFK-ra. Kihallgatásuk kora estig tartott. Ketten a megbeszélt időre érkeztek ügyvédek kíséretében, de a harmadik sértett kihallgatása (őt érte a legsúlyosabb atrocitás) azonban csak jelentős késéssel kezdődhetett meg, mivel nem érkezett meg időben.

Kihallgatásuk után egyikük, Orsós János lapunknak nyilatkozva erősen kifogásolta, hogy a rendőrség honlapján azt közölték, egyiküknek sincs orvosi látlelete. A tanúkihallgatások során – mint elmondta – mindhárman csatolták a sérüléseiket igazoló orvosi papírokat. Orsós tájékoztatása szerint Glonczi László még szombaton, Budapesten – a Fiumei úton –, Derdák Tibor és ő vasárnap vetetett fel látleletet, a borsodi Múcsonyban, illetve Pécsen. Orsós János és társai továbbra is kitartanak azon állításuk mellett, hogy az atrocitáskor kérték a rendőröket, intézkedjenek – legalább igazoltassák a támadókat. A rendőrök ezt nem tették meg.

A rendőrség hétfői tájékoztatása szerint a három férfitól ambuláns ellátásról szóló lapokat kaptak, látleletet nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.