Orbán család: Agrárcég 275 milliós föld helyett

A Népszabadság birtokába került dokumentum szerint 275 millió forintos vételi ajánlatot tett az év végén Lévai Anikó szolnoki testvérének fia (28) és férje (50) törökszentmiklósi termőföldekre.

Lévai Gizella családtagjai helyben lakó családi gazdálkodók, így a több mint 300 hektár egybefüggő szántóra elővásárlási joguk van – áll az iratban. Ám végül nem a tulajdonjogot szerezték meg, hanem az eladó cég, a Kunhalom Agrária Kft. került új tulajdonoshoz. A csaknem 4000 aranykoronás termőföldre tett vételi ajánlatban az szerepel, hogy 30 millió forint előleg annak megtételekor, a fennmaradó 245 millió forint az adásvételi szerződés megkötésekor esedékes, banki átutalással. Megjegyzik, hogy a szerzés tulajdoni hányadát az egyes helyrajzi számok vonatkozásában az adásvételi szerződésben jelölik meg.

A Tisza egyik kanyarulata alatt fekvő, egybefüggő területre tett együttes ajánlatot elfogadta a tulajdonos Kunhalom Agrária Kft. ügyvezetője, Frank Hornich. Próbáltuk telefonon elérni a cégnél, de nem tudták adni, mert már nem ő az ügyvezető. A Fegyvernek Szapárfalu majorjában székelő cég eredetileg azt tervezte, hogy megválik földbirtokától, ám az üzlet nem jött létre. A súlyosan eladósodott, több mint egymilliárd forintos nettó árbevételt produkáló társaság osztrák többségi tulajdonosa azóta megvált a tulajdonától is. Ám az, hogy ki az új tulajdonos, még nem található meg az igazságügyi tárca cégnyilvántartásában, a Magyarorszag.hu-n, sem az Opten cégkeresőben.

Egy tavaly januárban publikált cikk szerint a másfél évtizede Magyarországon gazdálkodó osztrák cége, a Kunhalom Agrária Kft. 4000 hektár szántóföldön évente ötmillió liternyi tejet termelő állatállománnyal gazdálkodik: 600 tehénnel, valamint további 700 növendék szarvasmarhával büszkélkedhet. (Céges bölcsőde a tehenészetben – http:// www.hrportal.hu/hr/ceges-bolcsode-a-teheneszetben-20120119.html) Frank Hornichot szolnoki lakhelyére bejelentett telefonján sem tudtuk elérni, már nem ott lakik – mondta egy gyermekhang megkeresésünkre. Arra voltunk kíváncsiak, miért vált meg mezőgazdasági vállalkozásától.

Lévai Gizella férjét, Ökrös Imrét megpróbáltuk elérni a Kunhalom Agrária Kft.-ben, ám hiába: „Ma sem volt bent tíz percnél tovább” – mondta egy hölgy a telefonba. Amikor azt kérdeztük, ki lehet-e számítani, mikor jön be az új tulajdonos, azt a választ kaptuk, hogy nem lehet. Korábbi sajtóhírek szerint Ökrös Imre is bábáskodott a Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub körül, akárcsak Nyerges Zsolt, a közbeszerzéseken egyik legsikeresebbnek mondott Fidesz-közeli vállalkozó. A Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft. ügyvezetője lapunknak azt mondta, amikor a társadalmi klubelnököt, vagyis Ökröst kértük a telefonhoz, hogy ő nincsen ott, de a szóban forgó földvásárlási üggyel kapcsolatos érdeklődésünkre megadja elérhetőségünket az érintettnek.

Ez állítása szerint megtörtént, hívás azonban lapzártánkig nem érkezett. (A szolnoki klub is él az Orbán-kormány által a látványsportok közé sorolt kosárlabda tao-lehetőségével: tavaly 121,5 millió forint támogatást ítélt meg a klubnak társasági adóból a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége.) A föld szeretete a szülőkig nyúlik vissza a miniszterelnök feleségének családjában – a három Lévai lány Szolnokon tucatnyi, körülbelül 25 hektárnyi földet örökölt édesapjától 2007-ben – ez derül ki Lévai Anikó vagyonnyilatkozatából, amit a második Orbán-kormány hivatalba lépésekor, 2010 júniusában tett. A miniszterelnök felesége egy 2006-ban, az ATV-nek adott interjúban azt mondta, hogy míg férje családja integrálódott az előző rendszerhez, az ő szülei nem. Édesapját kulákként emlegették Szolnokon, s a helyiek úgy beszéltek róla, hogy van helyben két téesz – és persze „a Lévai”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.