Fodor Gábor: „Nem akarunk megmondóemberek lenni”

Cáfolta Fodor Gábor, hogy megállapodás született volna egy leendő pártlistán való előkelő szerepeltetéséről, de a képviselői ambícióit már nem titkolta. A Liberálisok vezetője azzal kapcsolatban nyilatkozott a Népszabadságnak, hogy a napokban több lap is arról írt: a volt szabad demokrata politikus várhatóan a hatodik-hetedik helyet kapja majd az MSZP pártlistáján.

Fodor ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta: mivel egyelőre azt sem tudni, hogy közös vagy külön listás indulás lesz az ellenzéki oldalon, így erről logikusan nem is lehet még végleges megállapodás. A volt szabad demokrata oktatási, majd környezetvédelmi miniszter ugyanakkor kérdésünkre elmondta: készen áll arra, hogy újra a parlamenti politizálás egyik szereplője legyen, és azt sem zárta ki, hogy egyéni körzetben is megméretteti magát szükség szerint 2014-ben. Arra a kérdésünkre: nem tart-e attól, hogy régóta ismert és újra első vonalban szerepeltetett személye esetleg éppenhogy gátló tényező lehet az új liberális párt megerősödésében, Fodor azzal válaszolt, hogy a legtámogatottabb és ismertebb ellenzéki politikusok között szerepel a felmérésekben.

Fodor Gábor újra a parlamentbe készül
Fodor Gábor újra a parlamentbe készül FOTÓ: MÓRICZ SIMON

„Egy másfél hónapja alakult pártnak nyilván nem lehetnek irreális céljai, de abban határozott az álláspontunk, hogy az ország rossz irányban halad, ezért változtatásra van szükség, ebben a változtatásban pedig részt kívánunk venni. A reális cél, hogy ott legyünk a politikai térképen, így például a következő Országgyűlésben” – fogalmazott Fodor. A liberális politikus hozzátette: az MSZP-vel élő kapcsolatot ápolnak, és bár az Együtt–Párbeszéd Magyarországért felé is megvan a szükséges kontaktus, a Bajnai Gordon vezette szövetséggel már érdemibb vitájuk van.

„Az egész ellenzéki együttműködés rossz irányba indult el. Míg tavaly októberben sokan úgy érezték: meg lehet nyerni a következő választást, mára ebben újra egyre kevesebben hisznek. Ennek egyik oka pedig, hogy a kormányfőjelölt kérdése lett az ellenzék központi témája, nem pedig az ország helyzete és annak javíthatósága. Ebbe a zsákutcába az Együtt vitte az ellenzéket. A helyzet nem tragikus, de mihamarabb túl kell lendülni rajta” – fogalmazott. Fodor szerint – utalva a korábbi MSZP–SZDSZ-koalíció hibáira is – nem szabad, hogy a kisebbik befolyással bíró párt feleslegesen ráerőltesse akaratát a másikra.

„Vannak olyan kérdések, amelyekben nem lehet engedni, és vannak olyanok, amelyekben viszont nem illik erőszakot tenni a másikon. A miniszterelnök-jelölti kérdés az utóbbiba tartozik. Az MSZP-nek, mint a legjelentősebb erőnek kell döntenie ebben a kérdésben. Mi aktívak vagyunk és minden felmerülő témáról tárgyalunk, de nem akarunk megmondóemberek lenni. Korrekt kapcsolatra törekszünk minden demokratikus erővel” – nyilatkozta a Liberálisok vezetője. Fodor szerint mielőbb le kell zárni ezt a kérdést, és az érdemi ügyekkel kell foglalkozni, hogy a választók tudják és érezzék: az ellenzék képes irányítani és jobb irányba terelni az országot, és „képes megvédeni is annak polgárait a Fidesztől”.

A Liberálisok pártépítésével kapcsolatban a politikus azt mondta: több száz tag kérte már felvételét, és a helyi csoportokból is több tucat megalakult már. Budapesten gyorsabban szaporodnak a helyi Liberálisok, vidéken azonban még némi „rásegítés” szükséges. Fodorék legutóbb Veszprémben, Várpalotán, Gyöngyösön és Dunakeszin tartottak fórumokat, az országjárást a nyári szünet után folytatják majd. „Sokkoló és valós tapasztalat a jól tapintható félelem az országban. Sokan jelezték személyesen vagy telefonon, hogy támogatnának minket, de nem mernek eljönni a találkozókra, mert ha kiderül, hogy jelen voltak, annak egzisztenciális következményei is lehetnek. Régóta hivatásom a politika, de ilyen félelemre a rendszerváltás óta nem emlékszem” – fogalmazott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.