Előre fizetős tankönyvek

Az iskolák államosításának újabb lépése is káoszt okozott: a központosított tankönyvbeszerzésről sokan azt hitték, hogy átverés, mert a gyerekek címére jött egy csekk a Kellótól, amin július végéig kell befizetni a jövő évi tankönyvek árát. Az állam előre fizettet a szülőkkel, miközben több megrendelés hibás, az árak letörése helyett pedig van, ami drágább, mint tavaly.

„Tisztelt Szülő/Gondviselő! Amennyiben a tankönyvcsomag ellenértéke a fent jelzett határidőig (2013. július 31.) nem kerül kiegyenlítésre, abban az esetben a tankönyvcsomag átadása a tanévkezdéskor nem garantálható.” Több ezer szülő szembesülhetett ezzel a fenyegetéssel a napokban. A központosított tankönyvbeszerzésért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) a közelmúltban postázott – meglepő módon az általános iskolás diákoknak címzett –, csekkel ellátott levelében adott tájékoztatást az érintetteknek arról, hogy mikor, miként kell fizetniük a tankönyvekért.

Az eljárás, különösen a szűkre szabott fizetési határidő, sokakat felháborított. A Népszabadság által megkérdezett, névtelenséget kérő szülők, tanárok szerint „sok sebből vérzik” az eljárás. Egy anyuka úgy fogalmazott:

„Az évzárón még nem tudták megmondani a tanárok, mikor, hol kell fizetni a tankönyvekért, de azt valószínűsítették, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően majd csak augusztus végén. Ehhez képest már júniusban értesítést küldtek arról, hogy július 31-ig fel kell adni egy csekket. Ha korábban szólnak erről, akkor nem háborgok, de az agyrém, hogy harmincnapos fizetési határidőt adnak. Mintha fel sem merülne bennük, hogy sokaknak tényleg komoly gond egyik hónapról a másikra előteremteni 10-20 ezer forintot”.

Volt, aki azt panaszolta: ahhoz képest, hogy az árak „leverésével” is indokolták a tankönyvbeszerzés központosítását, az egyik, tavaly nagyjából 28 ezer forintba kerülő könyvcsomagot az idén azonos tartalommal 34 ezerért adják. Egy pedagógus a szülőktől kapott visszajelzések alapján azt nehezményezte, hogy több megrendelt könyv nem szerepel a számlákon.

A Kello sajátos eljárása abszurd helyzeteket is teremtett. Egy budapesti tanárnő például azt tanácsolta a szokatlan fizetési módról nála érdeklődő szülőknek, hogy ne fizessék be a csekket: azt hitte ugyanis, hogy csalók küldték a levelet. Gyanúja annyiban érthető, hogy információink szerint sok esetben még az iskolákat, így a pedagógusokat sem tájékoztatták a tankönyvvásárlás rendjének változásáról.

Élesen bírálta a Kello eljárását Szüdi János oktatási szakértő. Szerinte eleve jogszerűtlen, hogy a diákoknak küldték a levelet és a csekket, azaz olyan kiskorúaknak, akikkel nem is lehetnek szerződésben. Ráadásul szerinte a csekk postázása jogilag azért is aggályos, mert a szülő és a diák az iskolával áll kapcsolatban, nem pedig a Kellóval. Ennél súlyosabb hibának tartja, hogy az állam lényegében a szülőkkel előre fizetteti ki a tankönyveket. „Korábban akkor fizettek a szülők, amikor átvették a tankönyveket, most viszont előre kérik el a pénzt. Olyan ez, mintha ma kellene fizetni az ABC-ben a holnapi kenyerünkért.” A szakértő felhívta a figyelmet arra is: az eljárás miatt kérdéses, mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik ingyenes tankönyvre jogosultak.

Szüdi János megemlítette továbbá, hogy a júliusi fizetési határidő azért is elfogadhatatlan, mert a különféle beiskolázási támogatásokat csak augusztusban kaphatják meg a szülők. Az ügyben megszólalt az MSZP is, közleményükben azt írták: az Orbán-kormány úgy von el a nyári szünet alatt újabb összeget a családi kasszából, hogy nem nyújt érte ellenszolgáltatást, csak ígéretet, ugyanis „a tündérmesés gazdaság” képtelen finanszírozni a jövő évi tankönyvek kinyomtatását. A történtek miatt megkerestük a Kellót és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, de lapzártánkig nem adtak választ kérdéseinkre.

A kisdiáknak (a szülőnek) július 31-ig kell rendeznie a számlát
A kisdiáknak (a szülőnek) július 31-ig kell rendeznie a számlát FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.