'Fél Magyarország a bankokhoz kerülhet'

– A földtörvény megszavazásának az ismeretében, pontosan 13.00 órakor hivatalosan is beadtam Kövér László házelnöknek a papírt arról, hogy kilépek a Fidesz-frakcióból – nyilatkozta a Népszabadságnak tegnap Ángyán József azonnal a parlamenti purparlé után.

A volt földművelésügyi és vidékfejlesztési államtitkár ezt követően a Váralja Szövetség, az Élőlánc Magyarországért Mozgalom és a Gazdálkodó Családok Egyesülete demonstrációján vett részt. Az Országgyűlés épületének közelében tartott demonstráción Ángyán József bejelentette: új, alulról építkező politikai mozgalom szervezésébe fog Tisztességes Emberek Szövetsége elnevezéssel a három szervezet segítségével.

Ángyán még frakciótársai körében
Ángyán még frakciótársai körében

Szerinte csak egy széles összefogással létrejövő politikai platform lehet képes arra, hogy leválassza a közügyekről és a törvényhozásról a „háttérmaffiát”. A képviselő több alkalommal is állította: „Csányi, Nyerges, Leisztinger érdekeltségei tízmilliárd forintot kaptak az agrárkasszából.” Orbán Viktor miniszterelnökkel is többször ütközött a kihelyezett Fidesz-frakcióüléseken, s noha a kizárását soha senki nem kezdeményezte, érzékeltették vele, egyre kevésbé tolerálják a nyilatkozatait és a kritikáját, és ha a földtörvényt nem szavazza meg, talán távozzon a frakcióból.

Tegnap a szavazások után munkatársunk kérdésére, miszerint a most megszavazott földtörvény rendelkezéseinek ismeretében is az-e a véleménye, hogy „maffiacsaládok”, oligarchák kezében koncentrálódhatnak hatalmas földterületek, Ángyán József azt mondta: „A megszavazott földtörvény legalábbis nem képes megvédeni ettől a folyamattól. Sok olyan intézkedése van, ami arra utal, hogy bármekkora birtokok kialakulhatnak.” Arra, hogy mivel tudja ezt alátámasztani, sorolta: nincs összesített, „összeszámított” családi maximum, ami a birtokokat illeti. „Tehát a nagymama, nagypapa, gyerekek, mindenki lehet földműves, és alanyi jogon 1200 hektárt – ha állattenyésztést is felmutat, 1800 hektárt – szerezhet. Egyetlen szóval lehetővé tették, hogy egy cég az alkalmazottaitól is bérelhessen földet minden bejelentési, engedélyezési kötelezettség nélkül.

A volt államtitkár lapunknak nyilatkozva szükségesnek tartotta felhívni a figyelmet arra is, hogy „a bankok korlátozás nélkül szerezhetnek tulajdonjogot földterületek felett”. – A bank ráteszi a jelzálogot a gazdaságra, és ha az tönkremegy, akkor a banké lesz a föld. Egy éven belül a banknak tovább kell adnia a földet, de a haszon a banké lesz – tette hozzá Ángyán József, aki úgy fogalmazott: előbb-utóbb a földek nagy része a bankok felé fog irányulni, és ott nincs felső korlát, „akár fél Magyarország a bankokhoz kerülhet így”.

Ángyán József a demonstráción mindezekhez azt is hozzátette: meg kell változtatni a most elfogadott törvényt, mert „a hazánk és a megmaradásunk a tét. Ugyanis aki megszerzi az erőforrásainkat, a földünket, a vizeinket, azt csinál velünk, amit akar, vagyis a puszta létünk forog kockán.” Úgy vélekedett, hogy nagykoalíció látszott kialakulni a törvény kapcsán, mert a szocialista képviselők nem léptek fel látványosan a törvény ellen. Ez pedig szerinte azt jelenti, hogy több korábbi esethez hasonlóan a földtörvényt is „lezsugázták”.

A demonstráción az is elhangzott, hogy országszerte 50-60 helyszínen félpályás útlezárással tiltakoznak majd a döntés ellen a helyi gazdálkodók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.