Sérti-e a közerkölcsöt a csókolózás?

Megállapította a szexuális irányultságon alapuló jogsértést, és megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) abban az ügyben, amelyet egy meleg pár indított az egyik budapesti gyógyfürdő ellen. Az eset még 2012 márciusában történt, amikor egy meleg pár kereste fel a budapesti Király Gyógyfürdőt. Üldögéltek, beszélgettek, néha megcsókolták egymást. Elmondásuk szerint visszafogottan viselkedtek, hasonlóan a medencében jelen lévő többi párhoz. Magatartásuk azonban kiváltotta egy idősebb vendég ellenszenvét, aki sértő szavakkal – „ez nem buzihely” – követelte, hogy hagyjanak fel ezzel a magatartással. A vendég a fürdő alkalmazottainál is panaszt tett, akik távozásra szólították fel a meleg párt. Egy kisebb szóváltást követően a pár elhagyta a fürdőt, majd a Háttér Társaság a Melegekért egyesület jogsegélyszolgálatához fordult, és eljárást indított az EBH-nál.

Az eljárás során a fürdő azzal érvelt, hogy a pár közerkölcsöt sértő módon viselkedett: extrém, szexuális jellegű viselkedésükkel megbotránkozást keltettek a vendégekben, és megzavarták a fürdő rendjét. Az EBH határozata azonban – az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága joggyakorlatára hivatkozva – megállapította: a közerkölcs fogalma nem szükségszerűen esik egybe a többség értékítéletével, a jog feladata megvédeni a kisebbségeket a többség előítéleteitől. A hatóság megállapította: a fürdő megsértette az egyenlő bánásmód követelményét és megvalósította a zaklatás tényállását.

Dombos Tamás, a pártot képviselő Háttér jogsegélyszolgálat munkatársa az eset kapcsán leszögezte: a szolgáltatóknak joguk van magatartási szabályokat előírni a vendégek számára, de azt nem tehetik meg, hogy más szabályokat állapítsanak meg az azonos nemű párokra vonatkozóan, vagy hogy a szabályokat szelektíven alkalmazzák. Hozzátette: az eset csak a jéghegy csúcsa: a jogsegélyszolgálathoz tucatszámra érkeznek hasonló bejelentések. Nemrégiben például a kórházi kezelés alatt álló párját látogató leszbikus nőre szólt rá a nővér, hogy ne simogassa. Egy másik esetben egy szintén leszbikus párt tiltott el a véradástól egy orvos, aki szexuális orientációjuk miatt betegeknek nevezte őket. A legtöbb esetben végül mégsem indítanak eljárást a sértettek, mert félnek személyazonosságuk felfedésétől, valamint attól, hogy a mai homofób közegben nem tudják sikerre vinni igazukat. Pedig Dombos Tamás szerint a fenti eset is megmutatta, hogy igenis érdemes az ilyen sérelmek kapcsán a jog eszközeivel is fellépni.

Az EBH határozata egyébként nem jogerős, a fürdő 30 napon belül kezdeményezheti annak bírósági felülvizsgálatát. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. be is fog nyújtani ilyen keresetet – írta az Indexnek a BVK Holding Budapesti Városüzemeltetési Központ. Megítélésük szerint ugyanis az EBH határozata a fürdőbeli közrend, köznyugalom érdekében megkövetelt viselkedési normák fellazulását okozhatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.