Megint Orbánon nevetett Németország

Markus Ferber német konzervatív politikus szerint jobb lett volna, ha Orbán Viktor nem válaszol Angela Merkelnek.

Ügyetlennek minősítette Orbán Viktor tankos nyilatkozatát Markus Ferber, az Európai Néppárt (EPP) elnökségi tagja, a bajor keresztényszociális unió (CSU) európai parlamenti képviselője. Ha nem ismeri a német belpolitikai hátteret, amelyre Angela Merkel lovasságról szóló mondata utalt, akkor jobb lett volna, ha Orbán Viktor inkább egy szót sem szólt volna – mondta lapunknak telefonon Ferber, aki ugyanakkor úgy vélte: a kancellár és a magyar miniszterelnök elég régen ismerik egymást ahhoz, hogy napirendre térjenek az elhangzottak felett.

Markus Ferber
Markus Ferber

Angela Merkel német kancellár a „nem kell lovasságot küldeni” kijelentést eleve nem Orbánnak, hanem kihívójának, a kancellári székre pályázó szociáldemokrata Peer Steinbrücknek címezte, Magyarországot pedig megvédte. Ehhez képest Orbán Viktor a Magyar Rádióban erre úgy reagált, hogy „a németek küldtek már lovasságot Magyarországra, tankok formájában jöttek, ne küldjenek, az a kérésünk. Nem volt jó ötlet, nem vált be”. Ám Ferber azt is hozzátette: egyre inkább az az érzése, hogy a Fidesz folyamatosan teszteli a határait Európában. Az európai értékközösség azonban nem így működik, és ezt minden alkalommal jelezni kell nekik – fogalmazott. Ferber, aki az utóbbi hónapokban az Orbán-kormány leghangosabb kritikusa lett az EPP soraiban, hozzátette: egy idő után az ember elveszti a kedvét, hogy egy olyan pártot védjen, amely nem ismeri a saját határait. Vannak egyébként rajta kívül is kritikusok a néppárton belül, és zárt ajtók mögött jóval keményebb dolgok is elhangzanak a Fidesz irányában, mint ami olykor a sajtóban olvasható, mondta.

A bajor politikus a Frankfurter Rundschauban a hét végén arról is beszélt, hogy a közelmúlt eseményeinek fényében ismét felmerül a kérdés: miképp lehet együtt dolgozni Orbánnal a néppárti frakcióban, és immár nem zárta ki azt sem, hogy a pártot mégis kizárnák az Európai Néppártból. (Ezt korábban többször is cáfolták.) Lapunknak most kissé árnyalta ezt a véleményét: amíg a Fidesz az Európai Néppárt tagja, addig automatikusan ott a helye a frakcióban is. Ferber szerint Orbán pártja egyelőre otthon van az EPP-ben, de ennek feltétele, hogy képesek legyenek a párbeszédre a pártcsalád tagjaival, és reagáljanak a kritikákra. Ez utóbbira csak akkor hajlandók, ha elég erős európai ellenállásba ütköznek – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy hová lett a bajorok hagyományos magyarbarátsága, Ferber megerősítette: Bajorország továbbra is barátja Magyarországnak, ez nem változott. Őt magát is meglepte, amikor márciusban Barbara Stamm bajor parlamenti elnök az utolsó pillanatban nem fogadta Kövér László magyar házelnököt, de ezt a lépést nem kívánta kommentálni.

A hét végén egyébként ismét téma volt Magyarország a német közszolgálati televízió egyik kabaréjában. A ZDF Heute Show-jának műsorvezetője a háttérben egy „fasiszta magyar” feliratú chipses zacskóval konferálta fel a magyar „diktatúra lightot”. A német szóviccekre épülő műsorban bemutatták a KIKA gyerekhíradóját, amelyre – a német műsorvezető szerint – Orbán saját rádiójában reagált, és közölte: ha nálunk ilyesmi történne, akkor azonnal kirúgná az újságírókat. Vagy megkínozná? – ironizáltak a gefeuert/gefoltert szavakkal. De legalább valami újdonságot kitalálhatott volna Orbán, ez a Hitler/Merkel hasonlat már nagyon unalmas, tették hozzá. Végül belpolitikai vizekre evezve azt próbálták kideríteni, hogy ki tekinthető egyáltalán még Németország barátjának, amikor Dél-Európában folyamatosan Hitlerhez hasonlítják Merkelt, és a Harmadik Birodalomról beszélnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.