Négypontos antikorrupciós csomag Bajnaiéktól

Négypontos csomagot állított össze a korrupció elleni fellépés érdekében az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért választási szövetség (E14–PM), a programot a napokban hozzák nyilvánosságra – értesült a Népszabadság.

A szövetség első pontként azt javasolja, hogy tegyék átláthatóvá a pártfinanszírozást. Az E14–PM szerint szükség van a kampányköltségek maximalizálására, de azt szerintük reális összegben kell meghatározni. Az E14–PM szerint az elektronikus médiában elköltött hirdetések összegét is korlátozni kellene – véleményük szerint ez jobban szolgálja az olcsóságot, mint a kormánypártok által elfogadott tiltás. A tisztább helyzet érdekében szerintük előre meg kell hirdetni a pártok által igénybe vehető hirdetési felületek árát, a kiadásokat kampányszámlán kellene rögzíteni, az ÁSZ-nak további jogosítványokat adni, hogy felügyelni és ellenőrizni tudja a kampányköltéseket.

A Bajnai Gordon vezette szövetség szerint a pártok bevételeinek rendszerét is újra kell gondolni. Javaslatuk szerint a jövőben nemcsak a félmillió forint feletti, hanem már a százezer forintot elérő adományokat is nyilvánosságra kellene hozni. Azt javasolják, hogy a százezer forint alattimagán adományok esetében az állam „a valós támogatottsággal rendelkező pártok esetében minden adományozott egy forintot további egy forinttal egészítsen ki”. Ez Bajnaiék szerint arra ösztönözné a pártokat, hogy anyagilag ne függjenek a nagy támogatásoktól, s érdekük lenne a széles támogatói kör kialakítása.

Második pontként az üvegzsebtörvény újragondolását, bővítését és a jelenlegi kiskapuk bezárását szorgalmazzák. Előírnák például, hogy a tág értelemben vett állami szerződéseket teljes terjedelmükben közzé kell tenni egy központi honlapon, üzleti titokra pedig csak „nagyon szűk körben” lehetne hivatkozni. „A banktitokra való parttalan hivatkozásnak véget kell vetni: ha valaki azért vesz fel a Magyar Fejlesztési Banktól hitelt, mert a kereskedelmi bankok feltételei szerint ahhoz nem jutna hozzá, és ahhoz bármilyen állami szerepvállalást igénybe vesz, akkor a terheket viselő politikai közösségnek, a közvéleménynek joga van megismerni a hitelszerződés részleteit is” – írják a munkaanyagban.

Harmadik pontként gyors, hatékony, független jogorvoslati eljárást akarnak a közbeszerzések kapcsán, ehhez átalakítanák a Közbeszerzési Döntőbizottság szervezetét és eljárásait is. Negyedik pontként pedig „élővé tennék” a bejelentővédelem intézményét. A korrupciós bejelentések fogadására az ÁSZ-t javasolják kijelölni, amely – megfelelő erőforrások biztosítása mellett – túl a bejelentő anonimitásának védelmén, képes lehet a megfelelő eljárások előkészítésére és kezdeményezésére.

Bajnai béremelést ígér

Az Együtt 2014 vezetője tegnap azt ígérte: kormányra kerülésük esetén a felsőoktatásra a GDP egy százalékát fordítják, legalább 15 százalékkal növelik a pedagógusok bérét, eltörlik a röghöz kötést és a tandíjrendszert. „Elsődleges, minden mást megelőző feladatunk a magyar oktatás megújítása” – jelentette ki Bajnai Gordon a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány oktatási konferenciáján.

A közoktatás rendszerének megújításával kapcsolatban annak biztosítását is hangsúlyozta, hogy a gyerekek tudjanak számolni, értsék az olvasott szöveget, tudják használni a modern informatikai eszközöket, továbbá azt, hogy alapszinten mindenki tudjon angolul. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.