Tardi birkák és oroszlánok

Ellátatlan maradhat közel ezerkétszáz ember Tardon, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ugyanis április végén, azonnali hatállyal felbontotta az egészségügyi ellátás finanszírozására kötött szerződést Cserépváralja önkormányzatával.

A helyzet csak látszólag ellentmondásos. Van arra logikus magyarázat, miért a tardiak kerülnek hátrányos helyzetbe, ha a szomszéd faluban megszűnik az egészségügyi ellátás. A történet egy évvel ezelőtt kezdődött. A Tardi helyzet 2. című riportunkban tavaly nyáron számoltunk be arról, hogy a falu vezetése elküldte a háziorvost, miután nem volt hajlandó elvégezni a halottszemlét egy legeltetés közben elhunyt férfinél. Keszthelyi Gyula szakmai szempontokkal érvelt, szerinte az a megfelelő eljárás, ha a halottat egy másik szakember vizsgálja meg, és nem a saját orvosa, aki esetleg maga kezelte félre a beteget.

Ő volt az a háziorvos is, aki bejelentette: nem adja be ingyen a térítésmentes influenzavakcinát, mert az fizetős szolgáltatásnak számít. Amikor pedig lecsökkentették a háziorvosok praxisfinanszírozását, tiltakozásul leállította az autóját és kikapcsolta a mobiltelefonját. Ebből is látszik: Keszthelyi Gyula nem az a hatalomhoz simuló típus, nem is szeretik őt a tardi hivatalosságok. Az önkormányzat 2012-ben felmondta a háziorvos betéti társaságával kötött szolgáltatói szerződést, az ÁNTSZ visszavonta a működési engedélyét, az OEP pedig a szolgáltatás finanszírozását szüntette meg.

Tardra azóta hetente háromszor jár át egy doktornő Mezőcsátról helyettesíteni, ám ő csöbörből vödörbe került: betege alig akad, körülbelül kétszázan-kétszázötvenen adták le nála a betegkártyájukat – zömmel önkormányzati intézmények dolgozói, szociális ellátásra szorulók és közmunkások, akiknek vélhetően nem volt ajánlatos az elűzött orvos mellett letenni a voksukat. Ebből a csekély „kártyapénzből” azonban nemigen lehet finanszírozni a háziorvosi ellátást. Mint azt az egyik önkormányzati képviselőtől megtudtuk: közel nyolcmillió forintos pluszpénzzel egészítik ki a tardi egészségügyi szolgáltatásra szánt keretet, hogy fent tudják tartani a rendelést.

Hozzátette: ezt „dologi kiadás” címén számolják el a költségvetésben. A betegek zöme azonban Keszthelyi Gyulát választotta, annak ellenére, hogy ő helyettesítő orvosként csak a szomszédos településen, Cserépváralján tud rendelni, ezért az ellátás miatt a tardiaknak utazniuk kell. Ám mivel továbbra is a régi orvosukban bíznak, így ezt a kis kényelmetlenséget bevállalták miatta.

– Nehogy már a tardi polgármester meg az önkormányzat mondja meg, hogy kihez járjunk orvoshoz! – így háborog egy idős asszony, s hozzáteszi: akár tüntetni is hajlandó Keszthelyi Gyula mellett, ha kell. A helyiek azt tartják, hogy a „tardi matyók” különlegesen nyakas és büszke emberek, akiket nehéz betörni, még akkor is, ha a hatalom a legváltozatosabb módszerekkel igyekszik azt elérni. Többen Nyeste Lászlóhoz, az MSZP Borsod megyei alelnökéhez fordultak segítségért, aki lapunk kérdésére annyit mondott: mindent elkövetnek, hogy ezerkétszáz ember egészségügyi ellátása ne kerüljön veszélybe, az illetékes egészségügyi tárcától pedig elvárják, hogy tegye meg az ehhez szükséges lépeseket.

Hiába nem tardi születésű – Budapestről települt ide, több mint két évtizede – a háziorvos is konokul kitart a betegei mellett. – Saját magamtól nem voltam hajlandó felállni és elmenni innét, most a betegek rovására próbálnak meg távozásra bírni. De innen is üzenem: nem fog sikerülni, én maradok – mondta Keszthelyi Gyula. Szerinte a tardiakat a hatalom megpróbálta ugyan birkaként akolba terelni, ám ők oroszlán módjára ugrottak ki onnét. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) Észak-magyarországi Területi Hivatala azzal indokolta a finanszírozási szerződés felbontását, hogy a cserépváraljai önkormányzat nem tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének, s ezzel súlyos szerződésszegést követett el.

A Dérer István területi igazgató által aláírt felmondólevélben az szerepel, hogy több alkalommal is próbáltak betegekkel kapcsolatos adatokat kérni, mindhiába. Először tavaly nyáron akartak betekinteni az iratokba, de a cserépváraljai polgármester a helyszíni ellenőrzéshez nem járult hozzá, és kulcs hiányában a rendelőbe való bejutást sem tudta biztosítani. Egy héttel később újból próbálkoztak az OEP ellenőrei, akiknek jelenlétében a polgármester felhívta Keszthelyi Gyulát: a háziorvos azt közölte, hogy egy előre egyeztetett időpontban nem zárkózik el az együttműködéstől.

Ezt követően 2012. október 2-án tettek kísérletet az OEP munkatársai, hogy betekintsenek a betegadatokba: erről immár előre értesítették a háziorvost, aki fogadta is őket. Folyamatban lévő büntetőeljárásokra hivatkozva azonban az ellenőrizni kívánt dokumentumokat nem adta ki. A negyedik ellenőrzés tavaly decemberben történt, ám betegadatokat ekkor sem kaptak a népegészségügyi intézet alkalmazottjai, a háziorvos szerint ugyanis az iratok egy része ügyvédi letétben van, más részüket a rendőrség foglalta le. Dérer István igazgató közölte: nem konkrét egészségügyi adatok kiadását kérte, hanem a biztosítottak után járó, közpénzből finanszírozott díjazás megállapításához a betegnyilatkozatokra lett volna szükségük. Csakhogy ezek Keszthelyi Gyula szerint olyan érzékeny adatoknak minősülnek, amelyeknek törvény szerint ő a kezelője, s azt nem adhatja csak úgy ki bárkinek.

– A helyzet az, hogy tőlem soha, senki nem kérte szabályos, hivatalos eljárásban, írásban ezeket az adatokat. A cserépváraljai polgármestert pedig hiába szólították fel többször is a dokumentumok átadására, ő nagyon helyesen megtagadta e kérést, hisz törvénysértő lett volna, ha kiadja azokat a betegadatokat, amelyek felett nem rendelkezhet – mondta Keszthelyi Gyula. S hogy mi lesz most a betegekkel, miután az OEP azonnali hatállyal megvonta az alapellátáshoz szükséges finanszírozást? Nos, a cserépváraljai polgármesteri hivatal a napokban az illetékes balassagyarmati bírósághoz fordult jogorvoslatért, a finanszírozás megvonása ugyanis anyagi kárt okoz a falunak.

Keszthelyi Gyula pedig azt mondta: ha kell, ő egy darabig ingyen is ellátja a betegeket, mert bízik abban, hogy az igazság az ő oldalán áll, s ez majd a peres eljárásban is kiderül. A helyzetét nem könnyíti meg, hogy legutóbb már hiába szeretett volna receptet nyomtatni a betegeinek, a taj szám ellenőrzéskor azt írta ki az OEP szervere, hogy nincs hozzáférése a rendszerhez. Erről sem őt, sem a cserépváraljai polgármestert nem értesítették. Keszthelyi Gyula szerint emiatt súlyos, folyamatos kezelést igénylő betegek maradhatnak ellátatlanul, ami – tette hozzá – az OEP és az ÁNTSZ részéről kimeríti a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntettét.

Keszthelyi Gyula egyelőre ingyen látja el a betegeket, de nem tud receptet írni, mert letiltották az OEP számítógépes rendszerében
Keszthelyi Gyula egyelőre ingyen látja el a betegeket, de nem tud receptet írni, mert letiltották az OEP számítógépes rendszerében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.