Intenzíven finnül tanuló falu

A 800 lelkes Geresdlakon évente 6-8 hónapon át 100-150 finn állampolgár él. Nyelvrokonaink a kilencvenes évek második felében fedezték fel a kelet-baranyai falut, s azóta megvásároltak itt 24 portát.

Némelyik házban 2-3 család alakított ki magának otthont, ezért mintegy 40 finn família kötődik a Geresdi-dombság lankái közt meghúzódó és az M6-osnak köszönhetően immár könnyen megközelíthető községhez. A nyugdíjas finnek közül többen egész évben Geresdlakon élnek, a középkorú házaspárok pedig azért tudnak fél évet vagy annál hosszabb időt itt tölteni, mert távmunkában dolgoznak, illetve olyan munkabeosztásuk van, ami lehetővé teszi, hogy – túlórázás után akár – hónapokig szabadságra menjenek.

A főleg Észak-Karéliából érkezett családok egyre jobban értenek magyarul, néhány finn portára már magyar újságok is járnak. A geresdlakiak is tanulgatnak finnül, ám idegennyelv-tudásban nem versenghetnek a skandináv betelepülőkkel. E téren a helybéliek behozhatják lemaradásukat, hisz a jövő héttől intenzív nyelvtanfolyamon tanulhatnak finnül a faluban.

Az alapvetően uniós támogatásból finanszírozott, 90 órás kurzusra tizenketten iratkozhatnak be, s a jelentkezők – várhatóan – kimerítik a létszámot, tudtuk meg Geresdlak polgármesterétől, Habjánecz Tibortól.

A falu első embere szerint elképzelhető, hogy további finn családok is portát vásárolnak Geresdlakon, hisz mostantól minden hétvégén legalább egy finn turistabusz veszi célba a falut. Amúgy a finnek jelenléte nem csupán a nyelvtanulásra ösztönözi a geresdlakiakat, hanem a szaunaépítésre is.

A geresdlaki, finn porták mindegyikében – természetesen – van szauna, ám a vendégek hatására eddig huszonöt őslakos is „izzasztókamrát” épített magának. Így Geresdlakon minden negyedik-ötödik családnak van szaunája, s elmondható, hogy hazánkban sehol sem akkora a szaunasűrűség, mint ebben a faluban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.