Pető Péter: DK-nap

Közeledik a DK-nap. Vagyis a Demokratikus Koalíciónak lépnie kell, ha a 2014-es választási összefogásban meg akarja találni a helyét. A vészharangot Bajnai Gordon kongatta meg.

Együttműködés: megnevezik az ellenzéki jelölteket

Egyelőre kevés az igazán vitás pont az ellenzéki pártok között a „Szövetség a Változásért” tárgyalássorozaton, amelyet eredetileg az MSZP hirdetett meg tizenkilenc témában.

Révész Sándor: Mi a vonal?

Gyurcsány Ferenc évértékelőjében leszögezte, hogy világos választóvonalat kell húzni „a demokraták tévedései és az önkény embereinek bűnei” közé, és aki ezt nem teszi meg, az Orbán Viktor szekerét tolja.

Tamás Ervin: Gellerek

A Nagy Összefogás egyre több gellert kap. Orbán Viktornak a választást a jelenlegi állás szerint az ellenzéke nyerheti meg. A kormányfő egyre jobban összpontosíthat övéire. Jobbközépről nem hagyhatják annyian cserben, hogy ne érje meg neki a jobbszélről szavazatokat szerezni, és a valóban nagyszámú bizonytalanok zöme bizonytalan is maradhat.

Bajnai és Mesterházy tárgyalása: a neheze most következik

Politológusok szerint a baloldal népszerűségvesztésére adott válasz és az összefogáspárti ellenzéki szavazók megnyugtatása a célja az MSZP és az Együtt-PM szövetség szombaton bejelentett megállapodásának.

 

Ellenérzések Gyurcsány Ferenccel szemben

„Megdöbbentették” az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért szövetséget Gyurcsány Ferenc legutóbbi nyilatkozatai, és szerintük a volt kormányfő által képviselt álláspont „nehezen tekinthető a korszakváltás üzenetének”, ez pedig befolyással lehet az ellenzéki szövetségkötés mikéntjére is – értesült a Népszabadság.

A Demokratikus Koalíciónak (DK) – és más ellenzéki pártoknak – legutóbb Mesterházy Attila MSZP-elnök küldte el azt a négypontos megállapodást, amelyet a szocialisták a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014–PM szövetséggel kötöttek (benne többek között a közös jelöltállításról), a DK ezzel kapcsolatban a napokban fogja kialakítani álláspontját. Abban az ellenzéki oldal szereplői egységesnek mutatkoznak, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette pártra szükség van a kormányváltó koalícióhoz, ezt igazolja, hogy mind az Együtt 2014, mind pedig az MSZP (más és más formában ugyan, de) együttműködésre hívta a szervezetet.

Forrásaink ugyanakkor rámutattak arra is, hogy a volt miniszterelnökkel kapcsolatban – épp a közelgő közös jelölt- és listaállítás okán – mind többször merül fel: esetleges szerepeltetése több választót taszítana a kormányváltó erőktől, mint amennyi támogatót hozna. Az MSZP és az Együtt 2014 mozgásán látszik is, hogy igyekeznek egymásra tolni a DK-val (és így a Gyurcsánnyal) való formai összebútorozást. Legutóbb Bajnai Gordon jelentette ki, hogy mindkét erőnek mielőbb rendeznie kell szövetségi viszonyait.

Az tudható, hogy Bajnai – bár rendre megjegyzi: „politikai pályájuk régóta kettévált” – vállaltan nem állt be korábban sem a „Gyurcsányt ostorozók sorába”, az Együtt 2014-gyel szövetségre lépett Párbeszéd Magyarországért párt tagjai viszont már jóval kritikusabbak és távolságtartóbbak Gyurcsány személyét illetően. Az Együtt 2014–PM szövetség lapunk kérdéseire adott válaszában most először meglehetősen élesen fogalmazott a DK-t vezető volt kormányfővel kapcsolatban. Arra a kérdésünkre, hogy miként jellemeznék a Demokratikus Koalíció és az Együtt 2014–PM viszonyát és lehetséges szövetségkötését, illetve szerepeltetnék-e Gyurcsány Ferencet közös jelöltként listán vagy egyéni körzetben, a szövetség azt válaszolta: az Együtt 2014–PM az összefogás ereje, még a nevüket is ennek megfelelően választották meg.

„Sokra értékeljük azt a munkát, amit a DK aktivistái, támogatói végeztek az elmúlt években, és végeznek ma is. Olyan választási szövetség megkötéséért dolgozunk, amelyben ezek az emberek kivétel nélkül politikai otthonra lelnek, érvényesülni látják az akaratukat. Az Együtt–PM ugyanakkor a korszakváltás ereje is: az egyik legfontosabb feladatunk az, hogy újra bevonjuk a közügyek alakításába azokat a polgártársainkat, akik az elmúlt évtized tapasztalatai miatt hátat fordítottak a politikának. Nélkülük a kormányváltás lehetetlen volna. Nekik garanciákat kell adnunk arra, hogy a jövő érdekében kért szavazataikkal nem a múltat hozzuk vissza. Nincs kormányváltás a korszakváltás garanciái nélkül. Szövetségi politikánkat úgy alakítjuk, hogy e kettős szempontra tekintettel legyünk.

Ugyanakkor tény, hogy Gyurcsány Ferenc legutóbbi megszólalásai, a május elsején elmondott beszéde, illetve az ATV-nek adott interjúi – amelyekben gyakorlatilag azt mondta, hogy a 2010 előtti időszakkal minden rendben volt, azokban sem a kettős állampolgárságról tartott népszavazás, sem a 2006-os rendőri fellépés kapcsán nincs mivel szembenézni – nehezen tekinthető a korszakváltás üzenetének. Ez megdöbbentett minket, illetve vélhetően a változást akaró polgárok többségét is: ez a viszonyulás a 2010 előtt időszakhoz nem segíti az együttműködést” – fogalmazott kérdésünkre az Együtt 2014–PM szövetség. Információink szerint az MSZP felső vezetőinek körében is hasonló vélemény fogalmazódott meg, és – egyelőre hivatalosan ki nem mondott álláspontjuk szerint – nehezen elképzelhető, hogy Gyurcsány Ferenc neve szerepeljen egy közös ellenzéki listán vagy egyéni körzet közös indulójaként.

Ehhez képest tudható, hogy a Demokratikus Koalícióval többféle, intenzív tárgyalás is folyamatban van. Sőt, rendszeres személyes egyeztetés zajlik a pártok első számú vezetői között is. DK-s forrásaink szerint nincs olyan pártközi beszélgetés, amelyen ne tennék egyértelművé: a DK-nak helye van a szövetségben. Már csak azért is, mert a DK sokkal szervezettebb és mozgósíthatóbb, mint az érdemi hálózattal még nem rendelkező Együtt 2014. A Gyurcsány-párt ugyanis közel nyolcezer taggal több mint nyolcszáz településen van jelen, olyan helység is van, ahol még a szocialistáknál is szervezettebbek. Érdekesség, hogy az MSZP legutóbbi, belső felhasználású közvélemény-kutatása azt mutatja: ha az MSZP és a DK összefog, az 4-5 százalékkal növeli meg a tömb támogatottságát, míg a csak az Együtt 2014-gyel való kooperáció ennél rosszabb eredményt hoz.

Kerestük a volt miniszterelnököt is, aki azonban nem kívánt érdemben nyilatkozni a témában. Gyurcsány egyébként az ATV-nek nemrég többek között arról beszélt: a felmérések nem igazolják vissza azt, hogy a DK szövetségessé tétele kontraproduktív lenne. „A választók széles tömegei nem válogatni akarnak, sőt: pont azt fogják megbüntetni, aki válogatni szeretne. Ha a demokraták finnyáskodnak egymással, azzal Orbán malmára hajtják a vizet” – fogalmazott az ATV-nek adott interjújában Gyurcsány Ferenc, ismét megerősítve azt is: számára „nem fontos”, hogy parlamenti képviselő legyen; a legfontosabb, hogy leváltsák Orbán Viktort és kormányát.

Gyurcsány Ferenc az idei majálison
Gyurcsány Ferenc az idei majálison
Top cikkek
Érdemes elolvasni
A NOL kiadója a Népszabadság zrt. © Minden jog fenntartva.