Ellenérzések Gyurcsány Ferenccel szemben

„Megdöbbentették” az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért szövetséget Gyurcsány Ferenc legutóbbi nyilatkozatai, és szerintük a volt kormányfő által képviselt álláspont „nehezen tekinthető a korszakváltás üzenetének”, ez pedig befolyással lehet az ellenzéki szövetségkötés mikéntjére is – értesült a Népszabadság.

A Demokratikus Koalíciónak (DK) – és más ellenzéki pártoknak – legutóbb Mesterházy Attila MSZP-elnök küldte el azt a négypontos megállapodást, amelyet a szocialisták a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014–PM szövetséggel kötöttek (benne többek között a közös jelöltállításról), a DK ezzel kapcsolatban a napokban fogja kialakítani álláspontját. Abban az ellenzéki oldal szereplői egységesnek mutatkoznak, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette pártra szükség van a kormányváltó koalícióhoz, ezt igazolja, hogy mind az Együtt 2014, mind pedig az MSZP (más és más formában ugyan, de) együttműködésre hívta a szervezetet.

Forrásaink ugyanakkor rámutattak arra is, hogy a volt miniszterelnökkel kapcsolatban – épp a közelgő közös jelölt- és listaállítás okán – mind többször merül fel: esetleges szerepeltetése több választót taszítana a kormányváltó erőktől, mint amennyi támogatót hozna. Az MSZP és az Együtt 2014 mozgásán látszik is, hogy igyekeznek egymásra tolni a DK-val (és így a Gyurcsánnyal) való formai összebútorozást. Legutóbb Bajnai Gordon jelentette ki, hogy mindkét erőnek mielőbb rendeznie kell szövetségi viszonyait.

Az tudható, hogy Bajnai – bár rendre megjegyzi: „politikai pályájuk régóta kettévált” – vállaltan nem állt be korábban sem a „Gyurcsányt ostorozók sorába”, az Együtt 2014-gyel szövetségre lépett Párbeszéd Magyarországért párt tagjai viszont már jóval kritikusabbak és távolságtartóbbak Gyurcsány személyét illetően. Az Együtt 2014–PM szövetség lapunk kérdéseire adott válaszában most először meglehetősen élesen fogalmazott a DK-t vezető volt kormányfővel kapcsolatban. Arra a kérdésünkre, hogy miként jellemeznék a Demokratikus Koalíció és az Együtt 2014–PM viszonyát és lehetséges szövetségkötését, illetve szerepeltetnék-e Gyurcsány Ferencet közös jelöltként listán vagy egyéni körzetben, a szövetség azt válaszolta: az Együtt 2014–PM az összefogás ereje, még a nevüket is ennek megfelelően választották meg.

„Sokra értékeljük azt a munkát, amit a DK aktivistái, támogatói végeztek az elmúlt években, és végeznek ma is. Olyan választási szövetség megkötéséért dolgozunk, amelyben ezek az emberek kivétel nélkül politikai otthonra lelnek, érvényesülni látják az akaratukat. Az Együtt–PM ugyanakkor a korszakváltás ereje is: az egyik legfontosabb feladatunk az, hogy újra bevonjuk a közügyek alakításába azokat a polgártársainkat, akik az elmúlt évtized tapasztalatai miatt hátat fordítottak a politikának. Nélkülük a kormányváltás lehetetlen volna. Nekik garanciákat kell adnunk arra, hogy a jövő érdekében kért szavazataikkal nem a múltat hozzuk vissza. Nincs kormányváltás a korszakváltás garanciái nélkül. Szövetségi politikánkat úgy alakítjuk, hogy e kettős szempontra tekintettel legyünk.

Ugyanakkor tény, hogy Gyurcsány Ferenc legutóbbi megszólalásai, a május elsején elmondott beszéde, illetve az ATV-nek adott interjúi – amelyekben gyakorlatilag azt mondta, hogy a 2010 előtti időszakkal minden rendben volt, azokban sem a kettős állampolgárságról tartott népszavazás, sem a 2006-os rendőri fellépés kapcsán nincs mivel szembenézni – nehezen tekinthető a korszakváltás üzenetének. Ez megdöbbentett minket, illetve vélhetően a változást akaró polgárok többségét is: ez a viszonyulás a 2010 előtt időszakhoz nem segíti az együttműködést” – fogalmazott kérdésünkre az Együtt 2014–PM szövetség. Információink szerint az MSZP felső vezetőinek körében is hasonló vélemény fogalmazódott meg, és – egyelőre hivatalosan ki nem mondott álláspontjuk szerint – nehezen elképzelhető, hogy Gyurcsány Ferenc neve szerepeljen egy közös ellenzéki listán vagy egyéni körzet közös indulójaként.

Ehhez képest tudható, hogy a Demokratikus Koalícióval többféle, intenzív tárgyalás is folyamatban van. Sőt, rendszeres személyes egyeztetés zajlik a pártok első számú vezetői között is. DK-s forrásaink szerint nincs olyan pártközi beszélgetés, amelyen ne tennék egyértelművé: a DK-nak helye van a szövetségben. Már csak azért is, mert a DK sokkal szervezettebb és mozgósíthatóbb, mint az érdemi hálózattal még nem rendelkező Együtt 2014. A Gyurcsány-párt ugyanis közel nyolcezer taggal több mint nyolcszáz településen van jelen, olyan helység is van, ahol még a szocialistáknál is szervezettebbek. Érdekesség, hogy az MSZP legutóbbi, belső felhasználású közvélemény-kutatása azt mutatja: ha az MSZP és a DK összefog, az 4-5 százalékkal növeli meg a tömb támogatottságát, míg a csak az Együtt 2014-gyel való kooperáció ennél rosszabb eredményt hoz.

Kerestük a volt miniszterelnököt is, aki azonban nem kívánt érdemben nyilatkozni a témában. Gyurcsány egyébként az ATV-nek nemrég többek között arról beszélt: a felmérések nem igazolják vissza azt, hogy a DK szövetségessé tétele kontraproduktív lenne. „A választók széles tömegei nem válogatni akarnak, sőt: pont azt fogják megbüntetni, aki válogatni szeretne. Ha a demokraták finnyáskodnak egymással, azzal Orbán malmára hajtják a vizet” – fogalmazott az ATV-nek adott interjújában Gyurcsány Ferenc, ismét megerősítve azt is: számára „nem fontos”, hogy parlamenti képviselő legyen; a legfontosabb, hogy leváltsák Orbán Viktort és kormányát.

Gyurcsány Ferenc az idei majálison
Gyurcsány Ferenc az idei majálison
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.