Tünet - Gyorsan a szemészhez!

Bár a szemproblémák többségét ráér a rendelési időben, esetleg néhány nap elteltével megmutatni az orvosnak, akad néhány olyan panasz is, ami gyors segítségkérést indokol.

Ilyen a glaukómás (zöld hályog) roham is – mondja dr. Radó Gábor szemész főorvos. E kór gyors következménye a látóideg károsodása. Ilyenkor a csarnokzug elzáródik, a csarnokvíz nem tud elfolyni. Tünetei meglehetősen markánsak: előbb fénykörüli szivárványkarika-látás, utóbb látásromlás, erős szemfájdalom, ám mindezt gyorsan háttérbe szoríthatják a test más pontjait is befolyásoló általános tünetek: erős hányinger, hányás, a szemfájásból kiterjedő fejfájás. Rohamra hajlamosít a sekély szemcsarnok, ez a távollátó szemek sajátossága.

Ijesztő és sürgősen ellátandó szembetegség az ideghártya, a retina leválása is. Ha az ideghártya leválik az alatta fekvő hártyáról, a levált területen elvész a látás. Problémát okozhat, hogy a retinaleválás nem fáj. Megelőző tünete lehet a villámlátás, koromeső látása a leválást megelőző néhány napban. A látótérben ezután egy „függöny” jelenik meg. Amikor az éleslátás központját ez a függöny már eltakarja, a látás jelentősen megromlik.

Radó Gábor szerint már a villámok jelentkezésénél sürgős vizsgálatot kell kérni, nagyon fontos, hogy valamennyi tünetet megismerjen a vizsgáló orvos. A retinaleválás oka lehet a szemet korábban ért ütés, erre a betegségre hajlamosít a rövidlátás, és előfordulhat szürkehályog-műtét utáni késői szövődményként is. A páciens idősödésével együtt az üvegtest kocsonyás állaga fokozatosan elvész, „összeeshet”, és ezért leválik az ideghártyáról, kivéve, ahová kóros módon odatapadt. Az ideghártya szakadása pont e tapadásokból indulhat ki. Ha az ideghártya leválása bekövetkezett, azonnali műtétre van szükség. Ha még a leválás előtt sikerül észrevenni a szakadást, lézeres kezeléssel az ideghártya és alapja között hegesedést lehet képezni, ez a leválást megakadályozza.

A harmadik sürgősségi szemészeti betegség az ideghártya verőerének elzáródása. Ez az ér a szem legfontosabb tápláló ere, károsodása egészen drámai módon kezdődik, a beteg szinte percre pontosan meg tudja mondani, hogy mikor ment el a látása. Ha ez bekövetkezik, minden perc számít.

Radó Gábor szemész főorvos
Radó Gábor

Ha néhány órán belül sikerül feloldani az artériás elzáródást, akkor a látás megmenthető, ám ez általában ritkán szokott sikerülni, mert nagyon kevés idő (legfeljebb 24 óra) telhet el az érelzáródás után, hogy még eredményes lehessen az orvosi beavatkozás.

Ezt követően már nincs esély arra, hogy az ideghártya sejtjei magukhoz térjenek az oxigénhiányos állapotból. A retina ugyanis a leginkább oxigénigényes szövete a szervezetnek. Az elzáródásra az érelmeszesedéssel élők kockázata a legnagyobb, a véráramban sodródó vérrögöcskék nagyon könnyen okozhatnak bajt, szűkíthetik be, vagy zárhatják el a szem vékony ereit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.