Mire költi a főváros a kukákon szerzett extraprofitot?

A fővárosi lakosokkal a levegő elszállíttatását is megfizetteti a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. Hiába lett kevesebb ugyanis tavaly 73 ezer tonnával az elszállított lakossági hulladék mennyisége, a szemétdíj nemhogy csökkent, de még emelkedett is. Így aligha meglepő, hogy a cég saját kimutatásai szerint is 5,3 milliárd profitot termelt az elmúlt évben.

A budapestiek „félig üres” kukák után fizetik a szemétdíjat – állítja Tüttő Kata. Az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyettese szerint az FKF által elszállított lakossági hulladék mennyisége 17 százalékkal csökkent az elmúlt évben. A fővárosiak azonban hiába termeltek csaknem két hónapnyival kevesebb szemetet, a számlákon csupán két százalékkal csökkent a hulladék mennyisége. A kiszámlázott és a ténylegesen elszállított hulladék mennyisége között tavaly 73 ezer tonna volt a különbség. Ennyivel kevesebbet kellett elégetni, illetve különböző hulladéklerakó helyekre elszállítani.

Bár a szemét begyűjtésének költsége – mivel a szállítás sűrűségét egészségi előírások miatt nem ritkíthatják – nem csökkenthető lényegesen, a hulladékkezelés költségén viszont sokat megtakaríthat a cég. Az elmúlt évben 5,3 milliárd forintot – magyarázza Tüttő Kata, aki szerint mindezek fényében, illetve a szelektív hulladékgyűjtés kiterjesztésével erősen kérdésessé válik a meglévő kapacitás bővítése, így például a csömöri bányagödör 682 millió forintért való megvásárlása.

Az ellenzéki képviselő fontosnak tartaná az FKF átvilágítását is, mivel úgy véli, hogy a cég jelen formájában képtelen reagálni a változó piacra. Működési költségei túlzóak, a szelektívhulladékgyűjtés-vesztesége indokolatlanul magas. Az MSZP fővárosi frakciója a mai közgyűlésen felkéri Tarlós István főpolgármestert, hogy tegyen javaslatot a „félig üres kukák” után beszedett szemétdíj arányos visszafizetésének módjára.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes ugyan nem tagadja, hogy tavaly jelentősen csökkent a hulladék tömege, de egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy a hulladékkezelési költségek nincsenek közvetlen kapcsolatban a mennyiséggel, mivel azok többsége állandó költség. A hulladék begyűjtése ugyanis a jogszabályban rögzített gyakoriságú, vagyis a kukáskocsiknak akkor is körbe kell járniuk az adott területet, ha nincs kihelyezve a tartály, vagy épp nincs teljesen tele. A főpolgármester-helyettes szerint a fővárost igazolja az Alkotmánybíróság egy korábbi határozata is, amely szerint: „a szerződött mennyiségnél kevesebb szemét, vagy »üres« gyűjtőedény alapján kifizetett szolgáltatási díj a szolgáltatás és ellenszolgáltatás aránytalanságát nem vonja maga után, mivel a szolgáltató ilyen esetekben is megjelenik, és költségei merülnek fel”.

György István közleményében kitér arra is, hogy az FKF Zrt. a keveset szemetelőknek 50 százalékos díjkedvezményt ad. Mindemellett nem cáfolja az 5,33 milliárdos eredményt, de – teszi hozzá – a cégnek ebből kellett finanszíroznia a szelektív hulladékgyűjtés 2,64 milliárd forintos, illetve a köztisztasági közszolgáltatás 1,43 milliárdos költségét. Így az adózott eredménye csupán 1,25 milliárd, amelyet a tulajdonos fővárosi önkormányzat például a zöldterületek karbantartására használ fel.

A Budapesti Városüzemeltetési Központtól (BVK) származó információink szerint a megtakarítás részben az anyagi ráfordítások –üzemanyag, alkatrész, karbantartás stb. –, részben egyes feladatok idei évre való áthúzódásából keletkezett, de a hulladékkezelési költségek is elmaradtak a tervezettől. A személyi költségek viszont három százalékkal, csaknem 90 millió forinttal emelkedtek. A cég felügyeletét ellátó BVK létszámstopra vonatkozó rendelkezését ugyanis az FKF egyszerűen nem tartotta be. De a cég nagy összegekkel támogatott különböző sportegyesületeket is. A BVK ezenfelül arról is tájékoztatást vár a cégvezetéstől, hogy pontosan mi a felhasználási célja a „jövőbeni költségekre” tartalékolt 2,2 milliárdnak.

A városházi vitát mindenesetre felülírhatja a parlament hétfői döntése, amely szerint 2013. július 1-jétől a tavaly áprilisi árakhoz igazítanák a szemétszállítási díjakat. A rezsicsökkentésre vonatkozó törvényjavaslatról egy hét múlva szavaznak a honatyák. A most elfogadott módosítás szerint a szemétszállítási díjaknál a 2012. áprilisi árakat veszik a tízszázalékos csökkentés alapjául. Azaz a szolgáltatók júliustól a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetnék el a szemétszállításért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.