Teljes a nyugdíjkáosz

Csak egyfajta zavarkeltés van - próbálja nyugtatni a kedélyeket Szócska Miklós. A zavar a kormány hiányos felmentési listájával keletkezett.

Tukacs István szocialista képviselő hétfőn hiába interpellált, nem sikerült kiderítenie, hol és hogyan születnek a döntések a kényszernyugdíj alól felmentést kérők sorsáról. Szócska Miklós államtitkár megint csak azt ismételte el, mint eddig mindig: szerinte az egészségügyben szinte minden esetben indokolt a nyugdíjkorhatárt betöltő dolgozók továbbfoglalkoztatása, a munkáltatók ennek megfelelően járnak el. Hozzátette, az intézkedést előkészítették, az érintetteket pedig folyamatosan értesítik a döntésről.

Szócska Miklós államtitkár az Országos Onkológiai Intézet új tömbjében

Csakhogy: ennek ellenére másfél hete egyetlen újabb pozitív bírálat sem érkezett meg az érintett kórházakhoz. Akkor viszont több intézmény vezetője is megkapta az intézmény fenntartójától, a Gyemszi hivatalától a Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár aláírásával ellátott határozatot a nyugdíjazás alóli kérelmek elbírálásával kapcsolatban.

A főigazgatóknak címzett levelek viszont nem az összes kérelmező nevét tartalmazták – noha korábban a kormány azt ígérte, hogy aki akar, maradhat –, hanem csak néhányukét. Az Országos Onkológiai Intézet 150 érintettje közül például mindössze ketten – a főigazgató és helyettese – kapott a kötelező nyugdíjazás alól felmentést. Másutt, például a miskolci megyei kórházban, a kérelmezők alig fele szerepelt az engedélylistán.

A sajtóban kibontakozó botrány hatására Szócska Miklós sietett mindenkit megnyugtatni: azt mondta, nincs zavar, „csak egyfajta zavarkeltés van”. Hivatalától viszont már egy hete nem sikerült értelmezhető választ kapnunk a Népszabadságnak arra az egyszerű kérdésére, hogy voltaképp ki is dönt arról, ki maradhat, és ki nem dolgozhat tovább. Többszöri levélváltás után szó szerint az alábbiakat írták: „Az orvosok nyugdíjazásával kapcsolatosan elmondhatjuk, hogy a kormány véleményezi a továbbfoglalkoztatási kérelmeket, amely vélemény köti a munkáltatót döntése meghozatalában.”

Informálisan is csak annyit tudtunk meg, hogy a szakállamtitkárság a kórházaktól beérkező listákat, amelyek a továbbfoglalkoztatásukat kérelmezők nevét tartalmazza, csomagban továbbítja Kandra Ildikónak, az egyes kormánydöntések végrehajtásának koordinációjáért felelős helyettes államtitkárnak, de hogy azután mi történik, azt még a szakállamtitkárság sem tudja.

Az LMP viszont hétfőn írásbeli kérdéssel szóra bírta Doncsev Andrást, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárát, aki szintén nem beszélt a döntési mechanizmusról, ellenben egy újabb számot húzott elő az érintett körről. Tőle most azt tudjuk, hogy a korábban várt 3000 ember helyett már 4059 érintett van a listájukon, s adataik szerint közülük 1793 orvos, a többiek pedig szakdolgozók.

A határidő egy hét múlva jár le. Elvileg akkor már tudni kéne, hogy marad-e a hiányszakmákban is elég orvos július elsejétől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.