Vágják a Kossuth tér megmaradt fáit is

Az LMP és a Védegylet figyelőszolgálatot és riadóláncot szervezett a fairtás megakadályozására, de hiába: a területet hajnalban letarolták.

Kora reggel megkezdték a Kossuth téren a fák irtását. Nagy a hangzavar, a 40-60 éves hársfákból álló fasort, valamint a területen álló többi fát viharos sebességgel, folyamatosan döntik ki. Legalább kétszáz sárga mellényes biztonsági ember őrzi a bekerített munkaterületet, ahová egyébként senki nem akar bemenni.

A nagy felkészülésnek vélhetően oka lehet az is, hogy demonstrációt tartott tegnap délelőtt az LMP és a Védegylet a Kossuth téri fák védelmében. Akkor még csak sejtették, ami mára bizonyos lett: ma hajnalban valóban megkezdték a tér jobb oldalán lévő 18 hársfa kivágását, és a tervek szerint hat hárs kivételével hamarosan a területen álló összes fát és bokrot eltávolítják.

Visnyovszki András, a Védegylet munkatársa, a megmozdulás egyik szónoka lapunknak elmondta: szervezetük szeretett volna ügyfélként bejelentkezni a fakivágás engedélyezésének eljárásába, ezt azonban az illetékes kormányhivatal elutasította azzal az abszurd és nyilvánvalóan hamis indokkal, hogy nem környezetvédelmi, hanem építéshatósági ügyről van szó, ezért egy zöldszervezetnek nem lehet benne érintettsége. (Ha egy fakivágás Magyarországon kizárólag az építési hatóságra tartozik, akkor nagyon nehéz olyan ügyet elképzelni, amelyben a környezetvédők érintettek lehetnek – A szerk.).

Sem az LMP-nek, sem a Védegyletnek nem adták oda a fák kivágására vonatkozó engedélyt, ami szintén felveti a jogsértés gyanúját, hiszen az engedélynek nyilvánosnak és a lakosság számára is megismerhetőnek kell lennie.

Amikor tavaly év elején a Károlyi-szobor helyének környékéről kiirtották a fákat, a kormány illetékesei azt állították, hogy egyrészt minden a jogszabályoknak megfelelően történt, másrészt pedig a hátralévő munkákat már a növényzet maximális megóvásával fogják elvégezni (akkor a fanyűvést azzal indokolták, hogy a növények helyén egy látogatóközpont épül). Azóta az ombudsman, a kerületi jegyző és az ügyészség is megállapította, hogy a fák eltávolításának engedélyezése és kivitelezése jogszabályellenes volt. Lapunk információi szerint az LMP figyelőszolgálatot és riadóláncot szervez, hogy a fairtást meg tudják akadályozni.

A zöldek szerint anakronisztikus, hogy a főváros egyik „legfátlanabb” kerületében egy száz évvel ezelőtti térkialakítási koncepció jegyében húsz őshonos hársfát, tiszafákat, fenyőket és platánokat akarnak megsemmisíti a lakosság véleményének megkérdezése és a civil környezetvédők meghallgatása nélkül. Ez Európa egyetlen másik fővárosában sem történhetne meg.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

"Kivágják a rossz állapotban lévő fákat a budapesti Kossuth Lajos téren, ahol ezt követően 133 új fát ültetnek majd el" - ezt az Országgyűlés sajtófőnöke közölte a távirati irodával. Az MTI azt követően kereste meg Szilágyi Zoltánt, hogy péntek délelőtt internetes híradások számoltak be arról: fákat vágnak ki az Országház előtti téren.

Az Országgyűlés sajtófőnöke ezzel kapcsolatban elmondta: a Kossuth Lajos tér rekonstrukciójának keretében megkezdődtek a parkrendezés munkálatai is. A generálkivitelező, a KÉSZ Zrt. pénteken a beteg, menthetetlen fákat és a megújuló tér szerkezetébe nem illeszthető növényzetet távolítja el, továbbá folytatja az aszfaltburkolat felmarását.

A tér fáinak többsége olyan rossz állapotban volt, hogy a járókelők biztonsága érdekében már régen ki kellett volna vágni - közölte Szilágyi Zoltán, jelezve, hogy a faállomány felújítása természetesen faültetést is jelent, így összesen 133 egészséges, előnevelt fával gazdagodik majd az új park.

Hangsúlyozta, hogy a faállomány megújítása a jogszabályok teljes mértékű betartásával, az összes engedély birtokában és az illetékes hatóságok által elfogadott tervek szerint zajlik. A parkrendezés során keletkező faanyag alkalmas részét tüzelőnek aprítják fel, és jótékonysági szervezetek bevonásával rászorulóknak osztják majd szét - tájékoztatott.

A sajtófőnök végül tudatta, hogy a munkálatok befejezése után, jövő tavasszal veheti birtokba a lakosság a Kossuth teret, "a nemzet főterét", amely autó- és aszfaltmentes, a jelenleginél jóval tágasabb és zöldebb lesz. A látványtervek megnézhetők a www.nemzetfotere.hu honlapon.


Már el is szállítják a kivágott fákat
Kossuth tér fakivágás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.