Aprópártok reneszánsza

Finisbe fordult a liberálisok pártalapítása, napokon belül hivatalosan is bejelentik a Magyar Liberális Párt (MLP) elindulását, és bemutatják az új szabadelvű szervezet vezetőit és politikusait – értesült a Népszabadság.

A párt arculata még a teljes véglegesítés előtt áll ugyan, de úgy tudni, hogy a szervezet nem csak az MLP elnevezést fogja használni majd a kampány során. Fodor Gábor volt oktatási, majd környezetvédelmi miniszter – az új párt egyik alapítója – lapunknak azt mondta: vissza akarnak térni az 1988–1990-es liberális gyökerekhez, az MLP-t friss, fiatal arcok fogják képviselni. „Az egyetlenek leszünk, akik az új emberek, új korszak üzenetét hordozni tudják. Természetesen nem akarunk visszamenni az időben, a régi értékekhez való visszatérés nem jelenti azt, hogy a politikai mondanivaló nem lehet modern. Nem az SZDSZ reinkarnációjáról van szó, lesz olyan hagyomány, amelyet folytatni fogunk, de olyan is, amellyel szembefordulunk” – fogalmazott Fodor Gábor, hozzátéve: segíteni kívánják az ellenzéki együttműködést, ahogyan bizonyos alapkérdésekben a jobb- és baloldal közötti kiegyezést is motorizálni szeretnék. Kérdésünkre a politikus kijelentette, hogy az új pártot egyéni, névtelenségüket megőrizni kívánó személyek adományaiból indítják útjára.

Nemcsak Fodor Gábor, de az MDF színeiben európai parlamenti képviselői helyhez jutó Bokros Lajos is új pártot alapít, amit vasárnap jelentenek be. A volt szocialista pénzügyminiszter a hírek szerint egy konzervatív-szabadelvű pártot hív majd életre, a leendő alapítók között pedig Pusztai Erzsébet volt MDF-es, MDNP-s, illetve centrumpárti politikus, Pálfy G. István volt tévés újságíró, Kajdi József egykori államtitkár, valamint Cselényi László, a Duna TV volt elnöke is szerepel. A Horn-kormány egykori pénz- ügyminisztere a jobboldali párttal a Fidesztől és az Orbán-kormánytól elforduló szavazókat kívánja elsősorban megszólítani.

Arról pedig a Népszabadság számolt be korábban, hogy pártalapításon gondolkodik – az azóta az Együtt 2014 szövetség tagjává lett Milla egykori alternatív köztársasági elnöke – Pityinger „Dopeman” László is. A rapper egy lapunknak adott interjújában jelentette be korábban, hogy el kíván indulni a 2014-es választásokon, legutóbb pedig arról adott hírt, hogy megalakítják a „Mafia (Magyar Fiatalságért) Párt”-ot. Az előadóművész lapunk megkeresésére azt mondta: folyamatosan egyeztet a pártépítésről a lehetséges alapítókkal és szövetségesekkel, a hivatalos bejegyzés egyelőre még nem történt meg.

Vasali Zoltán politológus, a Policy Solutions vezető elemzője szerint a hivatalosan még be sem jegyzett „aprópártok”, így például Bokros Lajos vagy Fodor Gábor új pártja – az elvárható szervezeti bázis hiánya mellett is – képes a médiajelenléttel fenntartani azt a benyomást, hogy tényezőként szerepelhessenek a lehetséges kormányváltó együttműködésben, ugyanakkor a szakértő szerint Bokros és Fodor mögül is a „második vonal” hiányzik a legjobban. „Mind a két személy jól ismert a politikában, hiszen már a rendszerváltás óta meghatározó pozíciókat töltöttek be, és feledhetetlen döntések kötődnek a nevükhöz. Azonban kérdéses, hogy ez előny vagy hátrány a számukra, illetve azoknak a meghatározó ellenzéki pártoknak, akikhez csatlakozni szeretnének. Az MSZP és az Együtt 2014 között még csak formálódik egy lehetséges választási együttműködés, amely szereplőinek listája még messze nem vált véglegesen kötötté. A Fodor által képviselt »liberalizmus« vagy a Bokros által képviselt »konzervativizmus« betölthet egy, a karakterekhez kötött konkrét üzenetet egy jövőbeni választási koalícióban. Érdemben valószínűleg azonban csak akkor fogják az érintetteket tárgyalóasztalhoz engedni, ha képesek megnyugtatóan eloszlatni azokat a kétségeket, hogy inkább hoznak szavazókat, mintsem elriasztanak” – fogalmazott lapunknak Vasali Zoltán. A vezető elemző szerint mindkét politikus lehet még „meglepetésember”, mert felkarolhatnak olyan ügyeket, amelyeknek társadalmi támogatottsága kiemelkedik a megszokott politikai napirendek közül.

„Így például Fodor esetében előny lehet az, hogy nem viselték meg annyira az elmúlt három év fideszes konfrontációi, ahogy Bokros is csak az MDF utódpártja, a JESZ támadásait volt kénytelen elviselni. Fodor felkarolhat szokatlan célokat a melegek jogaitól az egyház-finanszírozás átalakításáig, és ezzel több korcsoportot is képes lehet megszólítani. Bokros pedig képviselhet egy olyan piacbarát fiskális politikát, amely a zöldekből és a szocialistákból kiábrándult, de velük Orbán Viktor leváltása érdekében együttműködni hajlandó szavazói csoportot képvisel. Egy optimista verzió szerint ha jókor vannak jó helyen, akkor esetleg felépíthetnek rájuk egy választókerületet, vagy szerepeltethetik őket egy 2014-es európai parlamenti listán. Ellenkező esetben csak egy próbálkozásként fogjuk őket elkönyvelni a jelenleg közel húsz szereplőt felvonultató »aprópártok« sorában” – nyilatkozta az elemző.

Bokros Lajos szerdán az Európai Parlament ülésén
Bokros Lajos szerdán az Európai Parlament ülésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.