Épülhet a felcsúti kisvasút

Nosztalgiavasút visz majd az önhikis Felcsút stadionjától az alcsúti arborétumig. Az Orbán család meg terjeszkedik.

Megkapta a felcsúti vasút létesítési engedélyét a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány október 31-én. Hiába támadta meg a vasúti pálya rekonstrukcióját a terv tényéről a sajtóból értesülő néhány helyben lakó, akinek a házától karnyújtásnyira fut majd a bicskei állomáshoz tartozó HM-vágányról induló, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát az alcsútdobozi arborétummal összekötő pálya, mivel nem tudják megfizetni a fellebbezéshez szükséges közel kétmillió forintos eljárási díjat a hatóságnak.

A felújított felcsúti vasútállomás
A felújított felcsúti vasútállomás FOTÓ: MÓRICZ SIMON

A fellebbezés díja a fele az útügyi hatósági eljárás díjának. Az érintettek a költségmentességet nem kapták meg, a döntés ellen közigazgatási úton további fellebbezésnek helye nincs. A tervezett nosztalgiavasút nem állandó menetrend alapján közlekedne, forgalma rendezvényekhez, különböző eseményekhez kapcsolódna. A motorvonat tankolása a felcsúti állomáson történik majd mobil üzemanyagtöltő gépkocsiról – áll a Népszabadság birtokában lévő engedélyezési dokumentációban.

A korábban a MÁV Zrt. tulajdonában lévő pályaszakaszt a hozzá tartozó épületekkel az Orbán Viktor által 2006-ban 150 ezer forinttal alapított „A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány” és Mészáros Lőrinc vásárolta meg 2009-ben. A felcsúti állomás épületét felújították, fogadóvá alakították. A még meglévő pályaelemek bontása után megépített hat kilométeres szakaszon motorvonat közlekedik majd. A százméteres szerelvény a felcsúti színből áll ki, majd a Felcsút Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia állomásra hajt. Az utasok szállítása innen – még egy felcsúti megállóval – az alcsúti arborétumhoz történik. Ezt Orbánék működtetik egy ideje, s a szomszédságában van a szintén a focialapítvány által létesített háromcsillagos Sporthotel. De akár Mészáros Lőrinc Pizza Pubjában is ehetnek-ihatnak a stadionrendezvényekről a kisvasúttal Alcsútdobozra látogatók.

„Ha sokat akadékoskodnak, helyreállítjuk az eredeti állapotot, és lezárjuk az utcájukat” – ezt mondta az egyik helyi lakos állítása szerint az okvetetlenkedőknek az alapítvány műszaki igazgatója, a vasúti rekonstrukció illetékese, Mészáros László, aki egyben Felcsút alpolgármestere is. Ez a lakos azonban nem hagyta ennyiben a dolgot: még tavaly a falu körjegyzőjéhez fordult, akitől írásban azt tudakolta, „hogy ha fennáll egy érdekellentét a lakóközösség egy része, illetve egy magánalapítvány érdekei között, az ez ügyben illetékes személyek lehetnek-e mindkét fél döntéshozói?” E kettős szereposztás azonban nemcsak az alpolgármesternél áll fenn, hanem a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnökénél, Felcsút polgármesterénél, Mészáros Lőrincnél is.

Az azóta a Mészáros Lőrinc által megszerzett újabb építőipari céghez, az egykori fő fociszponzor Femol 97 Kft. jogutódjához, az R-Kord Kft.-hez március elsejével ügyvezetőnek megtett Petrin László korábbi körjegyző alaptalannak nevezte decemberben az aggodalmakat, mivel ez szerinte nem önkormányzati ügy. Magánberuházásról lévén szó, közmeghallgatás ezúttal sem volt az 1800 lelket számláló településen, miként a 3500 főre tervezett, de adott rendezvényen ennek a sokszorosát befogadni képes „Aranycsapat” Labdarúgó Stadion építésének megkezdése előtt sem. Az Orbán Viktor háza mellett mintegy négymilliárd forint értékben épülő stadion még a szakadó márciusi hóesésben is épült.

Építtetői tábla nincs a helyszínen a felelősök megnevezésével – a sűrűn mozgó munkagépek közt csak egyetlen feliratot találtunk: Mészáros és Mészáros Kft. – ez jelzi csak, hogy ki lehet a kivitelező. Amikor lapunk hiányolta az építtető, felelős kivitelező nevét tartalmazó táblát, munkatársunkat megpróbálták elzavarni a helyszínről, mondván: nem kell nekünk mindent tudnunk. Felcsút úgynevezett önhikis település: az elmúlt években „önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került” faluként kért és kapott állami támogatást – tízmilliós nagyságrendben – a fennmaradásához.

Terjeszkedik az Orbán család

Újabb ingatlan került a miniszterelnök családjának kezére a felcsúti „Aranycsapat” Labdarúgó Stadion tőszomszédságában – értesült a Népszabadság. A kormányfő édesapja, Orbán Győző az egyedüli tulajdonosa annak a háznak, amely a 3500 fő befogadására alkalmas, épülő létesítmény mellett fekszik – az első ház Orbán Viktor feleségéé, Lévai Anikóé, a második nem kötődik a családhoz, a harmadik pedig most már a miniszterelnök édesapjáé. A fergeteges tempóban épülő sporttelep jövendőbeli főbejárata és Orbánék kapuja között mindössze néhány méter a távolság – a kettő között gyakorta posztol a Terrorelhárítási Központ.

A lapunk birtokában lévő dokumentumok szerint a 2200 négyzetméteres ingatlant a miniszterelnök édesapja 2010 nyarán, a kormányváltást követően vásárolta meg. Rá egy évre alapított ingatlancége, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. pedig a szomszédos Alcsútdoboz-Hatvanpusztán vásárolta meg József főherceg egykori műemléki majorságát. (Mészáros Lőrinc helyi polgármester, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke az Atlatszo.hu-nak tavaly nyáron úgy nyilatkozott, hogy ő bérli az ingatlant, ám ennek a cégnyilvántartásban nincs nyoma.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.