Csontig hatolt a bilincs

Egy rendőr tanúja volt a halállal végződött izsáki kényszervallatásnak?

Nem forró nyomon indult az állítólagosan ellopott láncfűrész nyomába az a két járőr, aki április 8-án az izsáki rendőrőrsön előállította Bara Józsefet. A láncfűrész ugyanis tavaly augusztusban tűnt el, és gyanúsítottja sem volt az ügynek. A két rendőrjárőr egy tipp alapján hajtott Orgoványra, ahol rátaláltak az élettársával hazafelé sétáló negyvenhét éves, háromgyermekes romániai állampolgárságú férfira, akinél rákérdeztek a láncfűrész hollétére, majd a földre teperték, és hátrabilincselt kézzel a járőrautóba tették.

Az izsáki rendőrőrsön a láncfűrész ellopásának bevallására próbálták kényszeríteni Bara Józsefet, akinek a keze mindvégig meg volt bilincselve. Ezt erősíti meg a férfi testvérének, Bara Csabának a vallomása, aki azonosította a holttestet. A férfi tudósítónknak azt mondta: a nyomokból látszik, hogy a bilincs csontig hatolt testvére csuklóján. A megbilincselés tényét, valamint a kényszervallatást a nyomozóügyészség koronatanúja is megerősítette.

-
FOTÓ: MTI UJVÁRI SÁNDOR

Egy rendőr ugyanis a kihallgatás során betért az izsáki rendőrőrsre, és állítólag figyelmeztette is az egyik járőrt, majd távozott. Később tudta csak meg, hogy a kihallgatott férfi meghalt. Megtudtuk: az izsáki rendőrőrsön történt kihallgatásról nem készült jegyzőkönyv, amelynek tartalmaznia kellett volna a kihallgatott adatait, valamint a jogszerű figyelmeztetéseket a jogaira és a kötelezettségeire vonatkozóan. Gyugyi Csilla, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivő ügyésze tudósítónknak azt mondta: a nyomozás érdekében az üggyel kapcsolatban egyetlen értesülést sem kívánnak kommentálni.

Az ügyészség továbbra is csak annyit közölt: az elsődleges szakvélemény alapján a férfi halálát a folyamatos bántalmazás által kiváltott traumás sokk okozta. Az viszont tény: a nyomozati bíró múlt héten csütörtökön – az ügyészség minősítésével megegyezően – halált okozó testi sértés és kényszervallatás bűntettének gyanúja miatt helyezte harminc napra előzetes letartóztatásba a harmincéves B. Csongor, valamint a huszonhat éves B. Viktor rendőrjárőröket. Munkaviszonyukat a rendőrségen azonnali hatállyal megszüntették. Felmentették az izsáki őrsparancsnokot, valamint a kiskőrösi rendőrkapitányság vezetőjét – itt szolgáltak a járőrök. A két rendőrjárőr jelentése alapján a rendőrség hivatalos személy elleni erőszakért feljelentette a vallatás közben elhunyt Bara Józsefet, de a Bács-Kiskun Megyei Nyomozó Ügyészség a férfi halála miatt az eljárást megszüntette.

Szűcs László, B. Csongor meghatalmazott védője tudósítónknak azt mondta: a kényszervallatást tanúsító állítólagos harmadik rendőr szerepe meglepte őt, mert ez a momentum a rendőrjárőrök kihallgatása során fel sem merült.

Hozzátette: ha egy rendőr bűncselekményt észlel, akkor azt haladéktalanul jelentenie kell, illetve közbe kell avatkoznia, márpedig ebben az ügyben ilyen nem történt. Szélhegyi Józsefné, az elhunyt Bara József élettársa lapunknak elmondta: a vizsgálat miatt még nem kapták meg a holttest elszállítására az engedélyt. Miután ez meglesz, akkor a férfit – bár már több mint húsz éve Magyarországon élt – hazaszállítják Romániába, és valószínűleg szülőfalujában, Szatmárnémetiben fogják örök nyugalomra helyezni.

Házkutatás a rendőrségen

Szolnoki nyomozó ügyészek szállták meg a napokban a kecskeméti rendőrkapitányságot, és iratokat foglaltak le. Hivatalos személy által elkövetett okirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt indult eljárás. A városi rendőrkapitánynál, a hivatalvezetőnél, valamint a közrendvédelmi alosztályon foglaltak le iratokat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nyomozó Ügyészség munkatársai a napokban. Emellett folyamatosan zajlanak a rendőri kihallgatások. Az eljárás egy bennfentes rendőrségi dolgozó névtelen feljelentésével indult.

E szerint a múlt év november 24-én Kecskeméten lezajlott KTE–Ferencváros-mérkőzés kapcsán elrendelt rendőri biztosítás belső iratait – amelyek a Fradi kemény magjáról, az esetleges oszlatásról, a nézők kimenekítéséről tartalmaztak részben titkos adatokat – nem az arra jogosult hivatalos személy kezelte. A feljelentő szerint, miután ezt a hiányosságot a felettesek észlelték, a megbízásokat kivették az aktákból, megsemmisítették és visszamenőleg újraírták. Balázsné Busku Terézia, a Szolnok Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze tudósítónknak azt mondta: a hivatalos személy által elkövetett okirat-hamisítás bűntettében indult és május 18-ig meghosszabbított eljárásnak még nincs gyanúsítottja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.