LMP-s kiszorítósdi fideszes segédlettel

Kormánypárti közreműködéssel cserélik le az önkormányzati bizottságokban és vagyonkezelői társaságokban az LMP-ből kilépő és a Párbeszéd Magyarországért (PM) párthoz átigazoló személyeket – alapvetően a Lehet Más a Politika szorgalmazására.

A Stop.hu hírportál – egy azonosítatlan feladótól származó levélben megfogalmazottakra hivatkozva – arról számolt be legutóbb, hogy Bús Balázs óbudai fideszes polgármester és Schiffer András LMP-társelnök a parlamentben állítólag arról egyeztetett, hogy a kerület bizottsági helyeiről „kitennék” a Párbeszéd-pártiakat, és LMP-s személyeknek adnák a mandátumokat. 

Néhány, a Népszabadság birtokába került irat szerint Terézvárosban maga az LMP politikusai szorgalmazták a fideszes polgármesternél a Párbeszéd-pártiak lecserélését. A hivatkozott levélben két választmányi tag és az egyik koordinátor arról tájékoztatja Hassay Zsófia polgármestert, hogy Cake Olivio, Kövesdi András és Neumann Eszter kilépett az LMP-ből, így a jövőben nem képviselik az ökopártot. „Az LMP területi szervezete kinyilvánítja, hogy a 2010-es önkormányzati választáson az LMP által elért eredmény következtében betöltött terézvárosi helyekre a továbbiakban is igényt tart. Tisztában vagyunk vele, hogy Cake Olivio önkormányzati képviselő visszahívása jogilag nem lehetséges. Viszont Kövesdi Andrást a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. igazgatótanácsából, Neumann Esztert humán bizottsági tagságából visszahívni javasoljuk, és kérjük helyükre Moldován Lászlót és Soós Andreát megválasztani” – szerepel a levélben. Terézváros fideszes polgármestere a március 28-i testületi ülésre sürgős előterjesztésként – „önkormányzati érdekre” hivatkozva – be is vitte a módosítást, a képviselők pedig át is vezették a személycseréket.

Schiffer András, az LMP társelnöke kérdésünkre azt mondta: az LMP egyetlen polgármesternél sem szorgalmazott személycserét, „ezt a leghatározottabban visszautasítjuk”. Azonban – tette hozzá –, ha valahol a városvezetés felajánlja a kilépett tagok pozícióit, nem látnak okot a visszautasításra, mivel „2010-ben a választók az LMP-t küldték a képviselő-testületekbe, és ezek a pozíciók a 2010-ben szerzett választói felhatalmazáshoz tapadnak, éppúgy, mint a parlamenti politikában az ellenzéki pártok bizottsági helyei vagy médiakuratóriumi tagságai”.

Schiffer szerint így jártak el Terézvárosban is: a városvezetés jelezte a visszahívási szándékát az LMP területi szervezetének, s erre válaszul a területi szervezet megnevezte azokat az LMP-delegáltakat, akikkel a párt be kívánja tölteni az érintett pozíciókat. „A hivatkozott e-mail részlet erről szól” – fogalmazott. A társelnök reagálásának némileg ellentmond, hogy a hivatkozott levélben maguk az LMP-sek írják, hogy adott személyek visszahívását javasolják.

Azt, hogy az LMP-ben maradók és az LMP-ből távozók között olykor mély, személyes indulatok húzódnak, jól jellemzi Vida Attila esete is. A legutóbbi tisztújításon az országos választmány titkárának megválasztott politikus a közösségi oldalán a pártszakadás nyomán azt írta, hogy miután az elmúlt három évben sok mindenki „ráragadt”, ezért „tetűirtást” végez az ismerősei között; azaz megszakítja a kapcsolatot azokkal, akik a Párbeszéd Magyarországért párthoz igazoltak. Vida kijelentése sokakban megütközést okozott, volt olyan párttag, aki emiatt döntött végleg úgy: kilép az LMP-ből. Schiffer András azt hangsúlyozta: a választmányi titkár „indulatkitörését” nem nyilvános közlésre szánta, ettől függetlenül elfogadhatatlan a szóhasználat, s emiatt Vida több csatornán is elnézést kért.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.