Árcsökkentés vaklicittel

Több mint hétszáz gyógyszer ára csökken április elsejétől átlagosan 14,2 százalékkal.

Kevesebbet kell fizetni azokért készítményekért, amelyek jellemzően az asztma, a depresszió és az oszteoporózis kezelésére szolgálnak, de alacsonyabb lesz egyes prosztatadaganat gyógyítására használt gyógyszer és onkológiai, valamint pszichiátriai készítmény is. Az árcsökkenés a legutóbb megtartott úgynevezett gyártói vaklicites eljárás eredménye. Ennek lényege, hogy a gyógyszergyártók úgy licitálnak, hogy nem látják, mekkora összegért kínálják konkurenseik az egyes készítményeket, s így nagyobb árverseny révén nagyobb árcsökkentés érhető el.

Lejárt a három hónapos felkészülési időszak, így április elsejétől a gyógyszerészek követhetik a betegek egyes vényköteles gyógyszereinek kiváltását. Ennek értelmében a gyógyszerész – ha a beteg nem tesz külön tiltó nyilatkozatot – a taj szám alapján a gyógyszer- és betegbiztonság javítása érdekében jogosult lesz lekérdezni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatbázisából egy évre visszamenőleg a beteg korábbi vényköteles gyógyszereire vonatkozó adatokat, például a gyógyszerkiváltás idejét, a kiváltott gyógyszer nevét, mennyiségét. A betekintés alól kivételt képeznek a szexuális úton terjedő betegségek, illetve a mentális és viselkedészavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárságának tájékoztatása szerint ez év januárjában lépett hatályba az a rendeletmódosítás, amely az alapszintű gyógyszerészi gondozáshoz kapcsolódó gyógyszer-biztonsági ellenőrzés elemeit – például az egyes gyógyszerek közötti káros hatások (interakciók), azonos hatóanyagú gyógyszerek együttes szedéséből eredő kockázatok feltárását, a beteg-együttműködés javítását – is tartalmazza. Ehhez a szakmai tevékenységhez kapnak vényenként állami támogatást a patikák. Az úgynevezett szolgáltatási díj finanszírozására az E-Alapban 4,5 milliárd forint áll rendelkezésre ebben az évben. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.