Felszáll a Sirály, kivonulnak a „hetvenkedők”?

Zárófesztivállal búcsúzik a Sirály. A népszerű belvárosi klub – amelyet múlt héten biztonsági emberek szálltak meg, de nem sikerült bezáratniuk – a tervek szerint áprilisban költözik, addig is koncertekkel, előadásokkal, kiállításokkal várják a vendégeket – nagyjából még egy hétig. A múlt héten „befoglalt” Sirály látogatóit tüntetők transzparensei, tartós élelmiszerek, hálózsákok és matracok látványa fogadja.

A kultikussá vált Király utcai klubban az elmúlt napokban megélénkült a forgalom, folyamatosan érkeznek szimpatizánsok, újságírók, civil aktivisták a hely bezáratásának hírére. Nem éppen kocsmára jellemzőek az állapotok: a kanapén egy önkéntes laptopozik, a pultban viszont egy vendéget találunk. Épp kávét készít magának a pultban. Kérdésünkre Sarkadi Nagy Márton azt mondja, a Sirály közönsége abban az értelemben különleges, hogy nem különülnek el látványosan a szokásos szórakozóhelyekre jellemző funkciók vendég és pultos, takarító és fenntartó között. „Egy nemzetközi művészeti projekten keresztül kerültem ide, sok megbeszélést tartottunk itt, megragadott a közösség szellemi pezsgése és nyitottsága” – tette hozzá.

A hatóság feltörte a Sirály zárát

A kanapén laptopozó önkéntes, Walter Richárd elmondása szerint öt éve dolgozik a Marom Egyesülettel.

– Mi nem egy üzleti vállalkozás vagyunk, hanem együtt gondolkodó emberek laza hálózata. A Marom úttörő volt az önkéntesség kultúrájának meghonosításában, számomra épp az volt a megkapó, hogy itt nem válnak szét egyértelműen a „kasztok”, mindenki mindenben részt vehet. Ezzel sokan nem tudnak mit kezdeni, mi az, hogy ingyen dolgozunk, hogy a vendég kifizeti a kávét, amit magának tölt ki?

Szerinte ez az értetlenség okozhatta a hellyel kapcsolatos félreértéseket.

A nyolc éve működő Sirály a kulturális közéletben betöltött szerepe mellett közismert „ellenzéki fészek” volt már az előző kormány időszakában is. Többek között az LMP, a 4K!, majd az Egymillióan a sajtószabadságért is itt szerveződött, legutóbb pedig a Hallgatói Hálózat, az egyetemfoglalók és a Fidesz-székház elfoglalóinak főhadiszállásaként került a hírekbe. A helyet már többször próbálták bezáratni. Tavaly májusban életveszélyre hivatkozva pecsételték le, majd miután januárban a Marom ismét birtokba vette, illegális kereskedelmi tevékenység miatt zárták be.Múlt csütörtökön e-mailben értesítették a Maromot, hogy másnap reggelre kiürítve adják át a hatszáz négyzetméteres ingatlant az önkormányzatnak. Péntek reggel biztonsági őrök és lakatosok érkeztek, feltörték a zárat, de a helyet nem sikerült kiüríttetniük, mivel a klubot hetven fiatal gyakorlatilag „megszállta”, a pincében elbarikádozták magukat.

A razzia idején a kulturális térben éppen fesztivált szerveztek. Ráadásul a pészahi ünnepségre készültek, meglehet, épp ennek köszönhetik, hogy végül is kaptak haladékot a távozásra. A Mazsihisz nyílt levélben követelte a bezáratás elhalasztását az ünnepek miatt, Tarlós István ezért április elejéig adott haladékot az elvileg életveszélyesnek minősített hely kiürítésére.

A Sirályt működtető Marom Egyesület ígérete szerint április elején meg is kezdik a költözést, és a tervek szerint a hónap folyamán be is fejezik – ezt az egyesület jogi képviselője szerint még egyeztetik a fővárosi önkormányzattal. Közben új helyet keresnek, már több felajánlást is kaptak. Ezzel tehát elvileg véget ér az állóháború, kérdés, hogy a „hetvenek” is kivonulnak-e.

A történet vélhetően a bíróságon folytatódik, mivel az önkormányzat számos jogi kifogást emelt a hely működésével kapcsolatban. Az illegális kereskedelmi tevékenység miatt 900 ezer forintra bírságolták őket, holott a Marom állítása szerint a hely becsületkasszás alapon, önkéntesekkel működik, vagyis kereskedelmi tevékenység nincs, csak ajánlott adomány. A 175 éves épület életveszélyessé nyilvánítását pedig a Marom vonja kétségbe azon az alapon, hogy ez esetben miért írtak ki pályázatot a hely hasznosítására, és miért nem értesítették a nyertest, illetve a ház többi lakóját, hogy ennyire veszélyes az épület (amely egy része évek óta alá van dúcolva). Ezzel kapcsolatban információnk szerint nem fognak pereskedni, mert még ha évek múltán nyernének is, a VI. kerülettől akkor sem kapnák meg a szükséges engedélyeket.

Az önkormányzat arra is hivatkozott a bezáratáskor, hogy nem fizettek bérleti díjat, ezzel kapcsolatban Schönberger Ádám, a Marom vezetője azt nyilatkozta: a Marom a pályázat nyertesével való szerződéskötésig kapott jogcím nélküli használati engedélyt –ezt vonták vissza múlt héten –, s abban nem szerepelt bérleti díj. A tűzvédelmi szabályok megszegése is szerepelt a helyhatóság „vádpontjai” között, hol ott a Marom érvelése szerint a tűzvédelmi ellenőrzés épp folyamatban volt, amikor a biztonsági őrök rájuk törtek. „A katasztrófavédelmisek az önkormányzatisok után érkeztek, ezért őket éppen az önkormányzat emberei akadályozták az ellenőrzés folytatásában” – áll a Marom közleményében.

Ezzel együtt egy hétig még „veszélyesen élhetnek”, a záróbuli után pedig „felszállnak”, új fészek után kutatva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.