Reding: Az alkotmány nem játék!

Vonzóbbá tesz egy országot üzleti és befektetési szempontból, ha független és hatékony igazságügyi rendszere van –mondta Viviane Reding igazságügyi EU-biztos szerdán az úgynevezett „igazságszolgáltatási eredménytábla” bemutatásakor.

Az uniós tagországokat az igazságszolgáltatás függetlensége és hatékonysága szempontjából összehasonlító új eszköz arra koncentrál, hogy megvizsgálja: a befektetők szempontjából megbízható-e a rendszer.

Az adatokat a tagállamok szolgáltatták, de a bizottság az Európa Tanács és más szervezetek kutatásaira is támaszkodott. Az eljárások hosszúságát, az ügyek rendezésének arányát, a bíróságok informatikai rendszereit, a folyamatban lévő ügyek számát, a bírák továbbképzését vizsgálták.

Magyarország a legtöbb mutató szerint a középmezőnyben helyezkedik el. Azonban ami a bírói függetlenséget illeti: hazánknál csak Csehországban, Litvániában, Görögországban, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában rosszabb a helyzet az EU-ban. A polgári igazságszolgáltatás függetlenségének megítélése kapcsán a bizottság a Világ Igazságszolgáltatás Projekt adataira támaszkodott, ezek szerint –figyelembe véve, hogy hat tagállamból nem állt rendelkezésre erre vonatkozó adat – csak Szlovéniában, Bulgáriában és Romániában rosszabb a helyzet.

A polgári peres és kereskedelmi ügyek eljárásának gyorsasága szempontjából kifejezetten jól állunk (Litvánia, Csehország és Ausztria mögött negyedikként), a hasonló ügyek rendezésének aránya szempontjából Portugália, Ausztria, és Németország mellett a középmezőnyben helyezkedünk el. Ami a bíróságok informatikai rendszerét illeti: alaposan le vagyunk maradva, s a bíróságok költségvetése tekintetében is az utolsó harmadban van Magyarország.

Viviane Reding újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a hatékonyságra vonatkozó adatok 2010-ből valók, a magyar igazságszolgáltatás reformját megelőző időszakból. A bizottság alelnöke szerint ez felveti a kérdést, hogy ha az eljárások gyorsasága és más mutatók tekintetében jól álltunk, akkor miért volt szükség reformra? A luxemburgi EU-biztos felhívta a figyelmet arra is: ha most, a negyedik alkotmánymódosítás után készülne e felmérés, akkor feltételezhetően „a trend drámaian súlyosbodna”, ami már nagyon aggasztó. Reding megerősítette azt is: a bizottság most is vizsgálja a rendelkezéseket.

– Az alkotmánnyal nem lehet játszani, annak a jogi stabilitást kell biztosítania – közölte Reding.

Az igazságügyi tárca erre úgy reagált: az uniós biztos kijelentései megkérdőjelezik elfogulatlanságát.

Viviane Reding
Viviane Reding
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.