Béremelést követelnek a rendőröknek

A rendőrök napi megélhetési gondokkal küzdenek – állítja Szima Judit (képünkön), a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkára.

A TMRSZ a múlt héten levelet küldött Pintér Sándor belügyminiszternek, s abban arra emlékeztetik, hogy 2010-ben 30 százalékos béremelést ígért a rendőröknek. Pintér utóbb az ígéret teljesítését 2012-re „tolta ki”, de tavaly sem volt béremelés a rendőrkapitányságokon. A TMRSZ úgy látja, hogy „a rendőrök jelentősen rosszabbul élnek, mint három éve, bérfedezet híján a legtöbb fegyveres szervnél betöltetlen státuszok vannak, a még állományban lévő munkavállalók – gyakran ellentételezés nélküli – többletfeladatok végrehajtására kényszerülnek”. A levél szerint a rendőrök létbizonytalanságban élnek, s megkezdődött az elvándorlás a rendvédelmi testületektől.

Mindezek miatt a TMRSZ elengedhetetlennek tartja, hogy sürgősen történjen döntés a rendőrök béremeléséről, s annak mértéke érje el az 50 százalékot. Szima Judit így érvel: ha 2010-ben megvalósult volna Pintér Sándor ígérete, s azóta csak az inflációval egyezően növekszik a rendőrök bére, akkor most épp ennyivel keresnének többet az egyenruhások.

A rendőri fizetésekről a belügyi érdekegyeztető tárgyaláson próbál megállapodásra jutni a kormány és a rendvédelmi dolgozók öt szakszervezete. Szima Judit úgy véli, hogy a TMRSZ képviseli a legkeményebben a rendőrök érdekeit, s ez a legerősebb szakszervezete a rendvédelmi dolgozóknak. A 45 ezer rendőrből hét és fél ezren tagjai a TMRSZ-nek, a másik négy érdekképviseletnek összesen sincs ennyi tagja, állítja Szima.

Igaz, két éve még 8900 tagja volt a szekszárdi székhelyű TMRSZ-nek, s a csökkenésben annak is komoly szerepe lehet, hogy a szakszervezet tíz volt és jelenlegi vezetője ellen büntetőeljárás folyik. Szima Judit –aki nyolc hónapot töltött előzetes letartóztatásban – többször is azt nyilatkozta, hogy a TMRSZ vezetői ellen politikai szándékkal indított eljárást az ügyészség, mivel a hatalom meg akarja törni a befolyásukat. Az ügyészség sikkasztással és költségvetési csalással vádolja a TMRSZ irányítóit, s a bűncselekmények elkövetői a vádirat szerint 29 millió forint kárt okoztak. A per a Szekszárdi Járásbíróságon folyik, s pár hónapon belül ítélet várható.

A TMRSZ főtitkára tudósítónknak elmondta, hogy feljelentőjük a szakszervezet egyik gyenge idegrendszerű (többször öngyilkosságot megkísérlő) volt adminisztrátora, aki szerinte csak a báb az eljárásban. A tárgyaláson derült ki, tette hozzá Szima Judit, hogy a feljelentő az általa szolgáltatott és a vád alapját képező, állítólagos bizonyítékokat eltüntette (mellesleg ezeket a dokumentumokat a védelem soha sem ismerhette meg). A TMRSZ főtitkára biztos abban, hogy a bíróság őt és társait felmenti, s az ügyészség ebben a perben is, akárcsak a többi politikai indíttatású büntetőeljárásban, kudarcot vall.

Megkérdeztük a perről a Somogy Megyei Főügyészséget: azt a választ kaptuk, hogy egyelőre nem kívánják értékelni a bizonyítékokat, s az ügyészi álláspont kifejtésére a perbeszédben kerül majd sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.