Kompenzációt vár a Klubrádió

Legkésőbb május elejétől állandó műsorszolgáltatási engedéllyel sugározhatja műsorát a Klubrádió, miután a Médiatanács a múlt szerdán elindította a szerződéskötést.

A Klubrádió is megkapta azt a határozatot, amelyben a hatóság csaknem másfél éves jogi hercehurca után nyertesnek ítéli a Budapest 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázaton. A hatóság közleménye szerint a pályázó –a megszokott hivatalos eljárási rend szerint – a szerződés megkötésével kapcsolatos részletekbe, az eljárás során keletkezett iratokba betekinthet, azokról másolatot, kivonatot készíthet. A szerződéskötésre a jogszabály alapján 45 napon belül kerülhet sor a vállalkozás által benyújtott pályázatban foglalt tartalommal. Az elnyert pályázat szerint át kell alakítani a Klubrádió műsorstruktúráját. A „kevesebb kötöttség, több zene” mottóval kiírt pályázat ugyanis arról szólt, hogy az nyerhet, aki több magyar zenét és elsősorban helyi híreket ad.

A frekvenciadíj kigazdálkodása sem lesz egyszerű, hiszen ezért a hullámhosszért éves szinten 55 millió forint plusz áfát kell fizetni. A rádió az elmúlt másfél évben kéthavonta meghosszabbítgatott szerződések alapján működött. Részben emiatt elvesztette stabil hirdetőinek jelentős részét.

Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója lapunknak azt mondta: nyilvánvalóan tárgyalni szeretne a médiahatóság vezetésével a szerződéskötést megelőzően. Az elmúlt másfél évben ugyanis több kár, hátrány érte a Klubrádiót. A hirdetők elbizonytalanodása mellett a Klubrádióval azonos profilú orgánumok, köztük a Lánchíd Rádió, az InfoRádió, a Mária Rádió és a Katolikus Rádió közösségi, tehát ingyenes frekvenciát kaptak a médiahatóságtól. Ugyanebben az időszakban a médiahatóság sorra csökkentette a kereskedelmi rádiók koncessziós díját is. Kivéve a Klubrádióét, amelynek a hatvannapos ideiglenes szerződések idejére is változatlan díjat kellett fizetnie. Mindezek alapján a vezérigazgató úgy véli, a Klubrádiónak okozott károk, hátrányok, illetve a többi, hasonló tematikájú rádióknak nyújtott előnyök figyelembevételével köthetik meg a szerződést a Médiatanáccsal.

A Klubrádió a bíróságon küzd a 92,9-es közösségi frekvenciaért. Arató András közölte, továbbra is igényt tartanak e hullámhosszra. Ezt az ingyenes frekvenciát a Klubrádió még a 2010-es választások előtt nyerte el, de sem az akkori médiahatóság, sem annak jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nem kötött velük szerződést. Az elsőfokú bíróság februárban a Klubrádiónak adott igazat, és létrehozta ezt a műsor-szolgáltatási szerződést. A hatóság azonban fellebbezett, mert szerinte az új médiatörvény alapján csak hatósági szerződéssel lehet frekvenciához jutni, ami a médiahatóság jogköre, nem pedig polgári bíróságé. Másrészt szerintük a Médiatanácsot nem terheli szerződéskötési kötelezettség. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon visszaküldte első fokra a keresetet. A Médiatanács fellebbezésének az ítélőtábla annyiban adott helyt, hogy az elsőfokú bíróság figyelmen kívül hagyta az új médiatörvényt, és ezt nem is indokolta. Magát a szerződést létrehozó elsőfokú döntést azonban az ítélőtábla megalapozottnak találta, csak az indoklást hiányolta, hogy miért a polgári törvénykönyv, és nem a médiatörvény alapján hozták létre a szerződést. A Fővárosi Törvényszék a megismételt eljárásban novemberben ismét úgy döntött, hogy létrehozza a Klubrádió műsor-szolgáltatási szerződését, de ezt az ítéletet a Médiatanács megint megfellebbezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.