Egyre bizonytalanabb a pedagógussztrájk

A bíróság elutasította a PDSZ beadványát az elégséges szolgáltatásról.

A Fővárosi Törvényszék tegnap elutasította a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) beadványát a sztrájk idején elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatban. A PDSZ már ezen a héten elkezdte volna a sztrájkot, azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumával nem sikerült megállapodnia arról, mit is jelent az elégséges szolgáltatás.

Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár az MTI tudósítása szerint a múlt héten újságírói kérdésre azt mondta: „az a lényeg, hogy azok a gyerekek, akik iskolába akarnak járni, és tanulni akarnak, ezt a saját intézményükben megtehessék, és ne kelljen 10-20 kilométert utazniuk”. Az államtitkár hozzátette, a gyerekek jogainak védelme az elsődleges. Ezzel kapcsolatban nyilatkozta lapunknak a napokban Mendrey László, a PDSZ elnöke, hogy a minisztérium valójában azt akarja, hogy minden iskolában legyen tanítás, és minden órát tartsanak is meg, tehát úgy sztrájkoljanak, hogy nem sztrájkolnak.

A munkaügyi bíróság azonban elutasította a PDSZ kérelmét úgy, hogy érdemben még csak nem is vizsgálta a beadványt. Ennek az oka az, hogy a Fővárosi Törvényszék szerint a szakszervezet „nem jelölte meg a sztrájk konkrét időpontját, célját és helyszínét, illetve nem csatolt olyan sztrájkfelhívást sem, amelyből mindez megállapítható lett volna”.

Lapunknak mindezt Mendrey László úgy kommentálta: egész egyszerűen nem érti, hogy miért is kellene az elégséges szolgáltatással kapcsolatos döntéshez tudnia a bíróságnak a sztrájk időpontját. – Nem mindegy, hogy mikor kezdjük? Láthatóan a bíróság nem akar ebben az ügyben dönteni – fogalmazott, hozzátéve, hogy a bíróság állításával szemben becsatolták a sztrájkfelhívást. A PDSZ-t ennek a döntésnek a hiánya igencsak nehéz helyzetbe hozza, mert a héten elkezdődik a tavaszi szünet – vagyis értelmetlen sztrájkolni –, áprilisban pedig elkezdődik az érettségire való felkésztülés, amit viszont nem akarnak a sztrájkkal veszélyeztetni.

A kormánnyal kötött megállapodást elutasító PDSZ tehát nehéz helyzetbe került, de ugyanez elmondható azokról az érdek-képviseleti szervezetekről is, amelyek viszont egyezségre törekedtek a kabinettel. Tegnap az aláíró szakszervezetek a soron következő tárgyalásukat folytatták Hoffmann Rózsával, igaz, baljós előjelek alapján. Miként azt már jeleztük, egy, a kormány számára készült, Balog Zoltán humánminiszter nevével fémjelzett jelentés szerint ugyanis a kabinet a pedagógus-életpályamodell bevezetése után lényegesen magasabb tanítással lekötött óraszámokkal kalkulál, mint amennyit – azaz 22 órát – a szakszervezetekkel kötött megállapodás rögzít. Ez a 22 óra lenne a pedagóguslétszám kiszámításának alapja. Ha a kormány valójában ennél több órával számol, akkor nyilvánvalóan sokkal kevesebb pedagógusra lesz szükség.

Ennek ellenére a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné a tegnapi megbeszélés után azt mondta: „egyelőre minden a tervek szerint halad”. Gallóné kifejtette: átbeszélték az államtitkárral, milyen teendőket kell a megállapodásokban foglaltaknak megfelelően minél hamarabb elvégezni. – A legfontosabb, hogy legyen végre jogszabály a foglalkoztatásról. Ez a rendelet fogja meghatározni, hogy mennyi idő lehet a tanítással lekötött óraszám a pedagógusok munkaidejében. Ebben a kormányrendeletben kell azt is meghatározni, hogy a 32 óra nem helyhez, hanem feladatvégzéshez kötött. Ennek a jogszabálynak április 30-ig kell elkészülnie, és a szakszervezetek szakértői is részt vesznek a megalkotásában – fogalmazott lapunk megkeresésére Galló Istvánné, aki ezek szerint nem bizonytalanodott el Balog Zoltán jelentésétől.

Elmondta, a bizalomra okot adott az is, hogy Hoffmann Rózsa a megbeszélés során megerősítette: az oktatási államtitkárság továbbra is a 22 óra tanítással lekötött időt tartja a finanszírozott álláshelyek kiszámításánál irányadónak. A PSZ elnöke hozzátette: épp azért írták alá a megállapodást, hogy ne csak véleményezhessenek egy-egy jogszabályt, hanem azok elkészítésében is aktív szerepet kapjanak. A 22 óra kérdése persze nemcsak a humántárcán múlik, hanem a Nemzetgazdasági Minisztériumon is. – Nem hiszem, hogy az NGM-ben ezt máshogy gondolnák, hiszen a megállapodásban is 22 óra van, amit Balog Zoltán miniszter a kormány nevében írt alá – mondta erre vonatkozóan Galló Istvánné.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.