Visszatér a Fidesz?

Vasárnap időközi önkormányzati választást tartanak az adósságában fuldokló Harkányban. 2010-ben nagy vereséget hozott a választás a Fidesznek.

– Akkor járnak jól a harkányiak, ha a fideszesekre szavaznak – mondja egy középkorú férfi, akit a fürdőváros főutcáján szólítottam le, hogy megkérdezzem, mi várható a vasárnapi önkormányzati választáson. Az előbbi vélemény tipikusnak mondható a városban.

A négyezer lelkes, baranyai település polgármestert és képviselőket választ. Azért van szükség az időközi voksolásra, mert az előző testület – nem tudván együtt dolgozni Imri Sándor polgármesterrel – feloszlatta magát. A 2010-es önkormányzati választás sehol sem hozott akkora kormánypárti vereséget, mint Harkányban. A kisvárosban a rendszerváltás óta mindig a magukat polgáriként definiáló pártok nyertek. Például 2002-ben 9, négy évvel később 8 fideszes jutott be a 12 tagú harkányi testületbe. Ám a 2010-es választáson az addigi vezetők megbuktatására alakult Polgárok Összefogása Harkányért (PÖH) nevet viselő baráti társaság nyert függetlenként indított jelöltjeivel. Az egyesületként be sem jegyzett PÖH öt képviselőt juttatott be a héttagú testületbe, s a polgármester is az ő emberük lett.

A függetlenek azért határozták el, hogy elzavarják a fideszes városatyákat, mert Harkány rekordméretű adósságot halmozott fel. A város 2006-ig a megyével osztozott a helyi gyógyfürdő-részvénytársaságon, az említett évben azonban az önkormányzat 1,6 milliárd forintért kivásárolta partnerét az rt.-ből. Csakhogy a vételt finanszírozó devizahitel elszállt, ráadásul a város pazarlóan gazdálkodott, ezért Harkány adósságállománya 2010-ben már csaknem 5 milliárdra rúgott. Az önkormányzati dolgozók fizetése 2009-től gyakran késett, a fürdő és az arra épülő idegenforgalmi vállalkozások bevétele csökkent, az állástalanság meghaladta a 20 százalékot, s ezért a harkányiaknak elegük lett a városukat irányító képviselőkből.

Hogy aztán a független képviselők fényes győzelmet arató csapata miért esett oly gyorsan széjjel, és mi vezetett az önfeloszlatáshoz, azt az érintettek kétféleképpen adják elő. A polgármestert megbuktató képviselők azt állítják, Imri Sándor nem hallgatott rájuk, és egyedül döntött mindenben. A polgármester viszont azt mondja: azért nem hallgathatott korábbi szövetségeseire, mert ők főképp a saját vállalkozásaik érdekeit nézték, és ismerőseik alkalmazásáért lobbiztak.

Bárhogy is történt, a csapat széthullott, és Harkány új választásra készül. A hat képviselői helyre 27-en pályáznak, közülük 14-en függetlenek. A Fidesz 3, a kisgazdapárt 2, a KDNP 3 aspiránst indít. Az MSZP-nek nincs jelöltje, igaz, a városban sosem voltak sikeresek a szocialisták, így az ő hiányuknál meglepőbb az, hogy a Fidesz és a KDNP külön jelölteket állított. E mögött személyi ellentétek vannak, s nem az, hogy a két párt helyi szervezete külön akarja megméretni magát.

A Fidesz polgármesterjelöltje, a 36 éves Baksai Tamás csak részben új személyiség, hisz befolyásos tagja volt a várost eladósító 2006-os testületnek, s a 2010-es választáson leszerepelt Fidesz-teamnek. A helybéliek szerint a közgazdász végzettségű, panziót működtető Baksai erejét főképp az adja, hogy a harkányiak azt gondolják: ha a Fidesz nyer, akkor a város több kormánytámogatást kap majd. És a segítségre komoly szüksége van Harkánynak, mert bár a távozó képviselő-testület megállította a város adósságállomány-növekedését, ám a hitel továbbra is tetemes. Az évi 1,1-1,2 milliárdból gazdálkodó önkormányzat minden esztendőben 3-400 milliót kellene fordítson hiteltörlesztésre, egészen 2030-ig. Kérdés, hogy a kormány adósságátvállaló programja miképp érinti Harkányt. Eddig a Belügyminisztérium nem tárgyalt erről a várossal, amiből sokan arra következtetnek, hogy a döntéshozók megvárják, ki nyer vasárnap: ha a Fidesz, akkor Harkány fellélegezhet, ha a függetlenek, akkor jön a leckéztetés.

Imri Sándor, aki függetlenként újra indul a polgármesteri székért, nem tart ettől, szerinte aki ekképp győzködi a harkányiakat, az a Fideszért kampányol. Imri úgy tudja, hogy a belügyi tárca a 14 leginkább eladósodott kistelepüléssel még nem tárgyalt, s azért nincs megállapodás a kormány és Harkány között, mert a baranyai város is tagja a 14 tagú „klub”-nak. Imri bízik abban, hogy az állam megszabadítja Harkányt a teljes adósságától, az előjelek alapján azonban a fürdőrészvényekért fizetett pénzt a kormány aligha ítéli oda a városnak, hisz az a befektetés ma is komoly piaci értékkel bír.

A harkányi gyógyfürdő
A harkányi gyógyfürdő – megúszták
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.