Még nem rendezik Handó ügyét

Az Európa Tanács úgy tudja, hogy az OBH elnökének mandátuma már nem meghosszabbítható, a törvény szerint viszont igen. A kormány őszig nem is akar foglalkozni a kérdéssel.

Nem tervezi a kormány, hogy az Országgyűlés tavaszi ülésszakán napirendre veszik a bírósági szervezeti törvény újbóli módosítását, az ügy ezért várhatóan legkésőbb az őszi ülésszakon kerülhet csak a törvényhozás elé – ez derült ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes egyik írásbeli válaszából, amelyet egy ellenzéki képviselő kérdésére küldött a napokban.

Emlékezetes, az igazságügyi miniszter tavaly márciusban már – egyéni képviselői indítványként – beadott egy módosító indítványt a hatályos rendelkezéscsomaghoz. Az akkori indoklásában arra hivatkozott, hogy az Európa Tanács égisze alatt működő velencei bizottság a magyar bírósági törvények vizsgálatakor kifogásolta a széles jogkörrel rendelkező Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kilencéves mandátumának idejét. Emiatt a fideszes politikus szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt többek között a hatáskörök szűkítését javasolta, illetve azt, hogy a jövőben ne lehessen újraválasztani az OBH elnökét.

Handó Tünde egyelőre újraválasztható
Handó Tünde egyelőre újraválasztható

Júliusban a T. Ház több ponton meg is nyeste az OBH elnökének – jelenleg Szájer József fideszes EP-képviselő felesége, Handó Tünde – hatáskörét, átadva annak egy részét az Országos Bírói Tanácsnak. A kormánypárti igenekkel, szocialista és jobbikos tartózkodás, illetve zöldpárti távolmaradás mellett elfogadott módosítás nyomán – a velencei bizottság javaslatait figyelembe véve – törölték többek között azt a passzust, amely úgy rendelkezett, hogy ha az OBH elnökének megbízatása lejárt, és addig az időpontig az Országgyűlés nem választott új elnököt, akkor a hivatal vezetője a jogköröket az új OBH-elnök megválasztásáig gyakorolhatja. Nem került be viszont végül a jogszabályba az a rendelkezés – amelyet Navracsics Tibor javasolt, de később visszavonta indítványát –, hogy a bírósági hivatal vezetője ne legyen újraválasztható. Mindez csak azért érdekes, mert az Európa Tanács forrásaink szerint a mai napig úgy tudja, hogy ez a passzus már bekerült a tavalyi módosításkor, a velencei bizottság októberi monitoringjelentésében is állítólag az szerepel, hogy a magyar kormány ezt a módosítást megtette. Ők ugyanis forrásaink szerint még abból az átiratból dolgoztak, amely az eredeti Navracsics-javaslatot tartalmazta. Sőt, Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára idén januárban egy brüsszeli nyilatkozatában is arról beszélt, hogy a magyar féllel való párbeszéd eredményeként az OBH elnökének kezében kevesebb hatalom lesz, növekszik az elszámoltathatósága, mandátumának lejárta után pedig nem lesz újraválasztható.

Harangozó Gábor szocialista politikus nyújtott be a napokban ezzel kapcsolatban írásbeli kérdést Navracsics Tiborhoz, amelyben arra várt választ: miután a hatályos rendelkezések között nem szerepel az újraválaszthatóság tiltása, tervezi-e a tárca, illetve a miniszter olyan javaslat előterjesztését, amely megteremti, hogy az OBH elnöke a megbízatását csak egy alkalommal tölthesse be. Az igazságügyi miniszter válaszában megerősítette, hogy egyelőre nincs olyan szabály, amely rendezné ezt a kérdést. A miniszter hozzátette, hogy az ügyben Handó Tünde több javaslattal is fordult az igazságügyi tárcához, amely legkésőbb az őszi ülésszakon kerülhet a T. Ház elé.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium lapunk megkeresésére ezzel kapcsolatban azt közölte: a kormány a tavaszi ülésszak idején újabb, a bírósági szervezeti rendszert érintő törvénymódosítást nem tervez benyújtani. „Az Európa Tanács monitoringjelentésével kapcsolatban annyit szeretnénk hangsúlyozni, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium minden esetben pontos tájékoztatást adott az Európa Tanács képviselőinek, és mind a korábban hatályos, mind a módosított szöveget – amelyet tavaly nyáron fogadott el a parlament – angol nyelven is a rendelkezésükre bocsátotta” – közölte a szaktárca.

Európai elvárás

Az eddigi tárgyalásokon az volt a benyomásunk, hogy a kormány ezt a kérdést, az Országos Bírósági Hivatal elnökének újraválaszthatóságával kapcsolatos ügyet rendezni fogja. A magyar kormány tisztában van azzal, hogy ez irányában egy elvárás – nyilatkozta brüsszeli tudósítónknak az ET főtitkárának szóvivője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.