Ismerős ügyvédre bízzák

Még el sem fogadta a parlament a gazdasági társaságként működő kórházakat költségvetési intézménnyé alakító törvényt, már ki is választották a Gál és Társa Ügyvédi Irodát, amely a folyamatot 17 millió forintért lebonyolítja.

Versenyt fut a jogalkotó és a jogalkalmazó a kórházak átalakításában: még el sem fogadta a parlament a 28 gazdasági társaságként működő kórházat költségvetési intézménnyé alakító egyedi törvényt, már ki is választották a Gál és Társa Ügyvédi Irodát, amely a folyamatot 17 millió forintért lebonyolítja – tudta meg a Népszabadság.

Lapunk értesülését az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága is megerősítette. Hozzátették: korábban a kórházaknál külön-külön több tízmillió forintot fordítottak a gazdasági társaságokká történő átszervezésekre, a kapcsolódó költségekre. Ezzel szemben a jelenlegi kormány nem egyenként, hanem központilag végzi az átalakítást.

Gál András Levente
Gál András Levente

Mivel ez a folyamat kampányszerűen nagy mennyiségű jogi többletfeladatot jelent, ezt csak külső segítséggel tudja a fenntartó megoldani. A megbízási díjat a fenntartó saját forrásból fedezi, azaz nem a kórházakat terheli ez a költség.

Az ügyvédi iroda tulajdonos-vezetőjét, Gál András Leventét onnan lehet ismerni, hogy a kormány megalakulása után ő lett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes jobbkeze, aki közigazgatási államtitkárként a tárcaközi egyeztetésért felelt, és rálátott a teljes kormány jogszabály-előkészítő tevékenységére.

Államtitkárként Gál nagy tempót diktált, ezért a minisztériumoknál a kormány buldogjaként emlegették. Másfél éve viszont összeütközésbe került a miniszterelnökkel, amikor pontatlanul fogalmazta meg a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos kinevezéséről szóló kormányhatározatot, és olyan jogkörökkel is felruházta őt, amelyeket a kabinet nem hagyott jóvá.

Gál ezért 2011 októberében fegyelmit kapott Navracsicstól, egy hónappal később pedig lemondott az államtitkári posztjáról, és a jó kormányzásért felelős kormánybiztos lett a múlt év nyaráig, amikor maga kérte felmentését, és végleg távozott a kormányból, visszatért a magánügyvédi praxisához. Akkor azt mondta, azért, mert feladata, a „Jó állam fejlesztési koncepció” megvalósult. Úgy tűnik, most, ha csak egy megbízási szerződés erejéig is, Gál András Levente visszatér az állam szolgálatába. A nettó 17 milliós megbízással járó feladat szerint a 28 állami egészségügyi gazdasági társasági formában működő céget a parlamentnek pénteken benyújtott törvényjavaslat szerint március 31-ig meg kell szüntetnie. A zömében nonprofit korlátolt felelősségű, illetve részvénytársaságokként működtetett intézmények feladatait, jogait és kötelezettségeit az úgynevezett befogadó intézmény, vagyonukat pedig az állam veszi át.

A tervezet szerint a lényegében „kiüresített” gazdasági társaságokat egyszerűsített eljárással szüntetik meg. Gál András Levente irodájának e folyamat részeként a meglehetősen eltérő méretű és feladatkörű intézmények szerződését is módosítania kell az új tulajdonos, vagyis az állam és a vagyon működtetésével kapcsolatos jogokat gyakorló GYEMSZI elvárásainak megfelelően.

Lapunk úgy tudja: további feladata lesz az ügyvédi irodának, hogy a 28 társaságot huszonkettőre szűkítse. Így például a holdingba tömörült szabolcsi kórházak egyetlen intézménnyé válnak, éppúgy, mint a debreceni egészségügyi kft.-k, amelyek a kórházi, illetve a szakellátási feladatokat működtették. Egy szervezetté válhat a körmendi egészségügyi szolgáltatást és vagyongazdálkodást végző két cég is.

Az érintett intézményvezetők túl szűknek ítélték az érintett gazdasági társaságok megszüntetésére szabott április elsejei határidőt, különösen úgy, hogy a folyamatot szabályozó törvénytervezetet még csak pénteken, vagyis március 2-án nyújtotta be a parlamentnek az egészségügyi kormányzat. A változással mintegy 16-18 ezer munkavállaló kerül – e törvénytervezet szerint – április elsejétől közalkalmazotti státuszba. Az érintettek munkajogi státuszának jogfolytonossága a szabadságok, jubileumi jutalmak tekintetében megmarad, de ha valaki úgy dönt, hogy nem kíván tovább dolgozni közalkalmazottként az átalakult intézményben, végkielégítésre, felmentési pénzre nem, csak a szabadság megváltására tarthat igényt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.